• آنا ساندویو
• ترجمۀ فرهنگ راد
ازیدوتیمیدین / Azidothymidine، نخستین دارویی که در سالهای 1980 برای مقابله با ایدز تأیید شد، هنوز جزء اصلی ترکیب دارویی تجویزی برای بیماران مبتلاء به HIV است. اما تحقیق جدید شاید یک ترکیب شیمیایی مشتق از گیاه یافته باشد که به مراتب از ازیدوتیمیدن مؤثرتر است.
CDC تخمین میزند که در حدود 1.1 میلیون نفر آمریکایی دچار HIV هستند و از این تعداد یکهفتم بیماران از ابتلاء خود به این ویروس مطلع نیستند.
به علت کمپینهای اطلاعرسانی و کوششهای معطوف به پیشگیری از HIV، تعداد موارد تازۀ این عفونت در فاصلۀ سالهای 2005 تا 2014 به میزان 19 درصد کاهش یافت. شمار مرگ و میر مرتبط به HIV نیز از میانۀ دهۀ 90، عمدتاً بر اثر پیشرفتهای صورت گرفته در درمان HIV، دچار کاهش شده است.
اگرچه هنوز هیچ درمان قطعی برای HIV وجود ندارد، درمان ضد ویروسی به شکل قابل ملاحظهای سرعت پیشرفت ویروس را کُند میکند. ازیدوتیمیدین (AZT) اولین دارویی بود که برای مقابله با ایدز مورد تأیید قرار گرفت.
به هر جهت، از 1987 – سالی که AZT توسط FDA تأیید شد – ویروس HIV خود را با این دارو انطباق داده است. امروزه به بیماران HIV ترکیبی از داروهای ضد ویروسی مختلف داده میشود، که AZT اغلب هنوز جزء اصلی آنها به شمار میرود.
AZT از طریق مهار آنزیمی که ویروس HIV برای "حمله" به سلول نیاز دارد، عمل میکند. این آنزیم ترانسکریپتاز معکوس نامیده میشود.
تحقیق جدید که در "نشریه فرآوردههای طبیعی" منتشر شده، ترکیبی گیاهی یافته است که شاید در مهار آنزیم مزبور بسیار مؤثرتر از AZT باشد.
این ترکیب شیمیایی "پاتنتیفلورین A" نامیده میشود و از گیاهی بومی شرق آسیا به نام جاستیسیا جنداروسا به دست میآید.
این کشف حاصل کوشش تحقیقاتی چندین سالهای است که توسط یک تیم بینالمللی از دانشمندان دانشگاه ایلینویز در شیکاگو (UIC)، دانشگاه باپتیست هنک کنگ در کولون تونگ، و آکادمی علوم و فناوری ویتنام در هانوی صورت گرفته است.
تیم تحقیق توسط لیجون رونگ / Lijun Rong، استاد میکروبیولوژی و ایمنولوژی در کالج پزشکی UIC، که دارای تخصص ویژه در شناسایی مواد ضد ویروسی است، رهبری شد.
پاتنتیفلورین A ویروس HIZ را به شکلی بارها مؤثرتر از AZT مهار میکند
پروفسور رونگ و همکارانش جوستیسیا را از برکهای با بیش از 4500 گیاه انتخاب کردند.
پس از جدا کردن عصارههای ساقه و ریشۀ این گیاه با استفاده از جداسازی زیستسنجی هدایت شده – که رایجترین روش جداسازی عصارۀ ترکیبات بر مبنای فعالیت زیستی آنها محسوب میشود – محققان "اریلنفتالین لیگنان گلیکوزید" را که همان پاتنتیفلورین A باشد، یافتند.
سپس پروفسور رونگ و تیمش اثرات این ترکیب را بر ایزولههای M – گرا و T – گرای HIV ارزیابی کردند. "گرایش" یا "سوگیری" به نوع سلولهایی اشاره دارد که ویروس قادر است به آنها حمله کند. M – گرا به توانایی ویروس برای هجوم به ماکروفاژها اشاره دارد، در حالی که T – گرا به توانایی ویروس برای هجوم به سلولهای T ارجاع میدهد، که هر دو از جملۀ گلبولهای سفید خون با نقش حیاتی در ایمنی بدن هستند.
تستهای "گرایش" نشان داد که پاتنتیفلورین A "در مقایسه با کاربرد بالینی داروی ضد ویروسی AZT دارای تأثیر مهارکنندگی به مراتب بیشتری است."
پروفسور رونگ توضیح میدهد: "پاتنتیفلورین A توانست کارکرد ترانسکریپتاز معکوس را بسیار مؤثرتر از AZT مهار کند، و توانست این کار را هم در مراحل اولیۀ عفونت HIV، که ویروس وارد سلولهای ماکروفاژ میشود انجام دهد، و هم توانست عفونت را وقتی که وارد سلولهای T سیستم ایمنی میشود، دگرگون سازد."
او همچنین مینویسد که تیم تحقیق سنتز ترکیب را از سر نو یا "از راه خراش" مدیریت کرد.
پروفسور لیجونگ رونگ میگوید: "اگر ما بتوانیم این دارو را در آزمایشگاه بسازیم، نیازی به ایجاد مزرعه برای رشد و خرمن گیاه نخواهیم داشت، که خود مستلزم هزینههای مالی قابل ملاحظهای است، و نیازی هم به ملاحظات مربوط به تأثیرات محیطی نیست."
او جمعبندی میکند: "پاتنتیفلورین A یک عامل ضد HIV بدیع است که میتوان آن را به رژیم ترکیبات دارویی حاضر برای افزایش سرکوب ویروس و پیشگیری از ایدز AIDS/ ، اضافه کرد."
Source:
medicalnewstoday.com
Plant compound 'much more effective' than traditional anti-HIV drug
By Ana Sandoiu
Published: Fri 16 June 2017
نظرات (0)