• دکتر کاترین پادوک
• ترجمه هامیک رادیان
برای نخستین بار، دانشمندان به شواهدی در این مورد دست یافتهاند که خودایمنی ممکن است در بیماری پارکینسون نقش داشته باشد. آنها پی بردهاند که جزئی از پروتئینی که در سلولهای دوپامین مغز افراد دچار بیماری پارکینسون ایجاد میشود، محرک نوعی پاسخ ایمنی میگردد که سلولها را میکشد.
این مطالعه – که به رهبری بخش پزشکی دانشگاه کلمبیا در نیویورک سیتی، نیویورک، و انستیتو لا یولا برای آلرژی و ایمنولوژی در کالیفرنیا انجام شد – در نشریۀ "نیچر" منتشر شده است.
یافتههای مطالعه باعث افزایش این احتمال میشود که بلوک کردن پاسخ ایمنی کشف شده میتواند راه درمانی تازهای برای کند کردن این اختلال تباه کنندۀ مغز باشد.
بیماری پارکینسون نوعی اختلال حرکتی است که بر اثر فقدان تولید دوپامین در بخشی از مغز که مسؤول حرکت است، ایجاد میشود. دوپامین مولکول پیامرسان مهمی است که به سلولهای مغز در تجمع آنها کمک میکند.
علایم اصلی پارکینسون شامل رعشه، سفتی عضلات، کندی حرکت و اختلال در تعادل است. این علایم همچنین ممکن است با افسردگی و تغییرات عاطفی همراه شوند.
این بیماری اغلب اوقات در افراد بالای 60 سال بروز میکند. علایم بیماری ممکن است در ابتدا چندان آشکار نباشند، و میزان پیشرفت آنها در افراد مختلف متفاوت است. در نهایت، برای بیمار دچار پارکینوسون راه رفتن، صحبت کردن، و داشتن زندگی مستقل بسیار دشوار میشود.
در سطح جهان اکنون بیش از ده میلیون نفر با بیماری پارکینسون دست به گریبانند، که این شامل یک میلیون بیمار در ایالات متحد آمریکا است. پارکینسون در مردان 1.5 بار شایعتر از زنان است.
جزء آلفا – سینوسلین سلولهای T را تحریک میکند
در حال حاضر پارکینسون غیر قابل درمان است. داروهایی هستند که از طریق بازپرکردن دوپامین حذف شده روند پیشرفت بیماری را کند میکننند، اما این داروها برای تمامی بیماران کارآیی ندارند و مناسب نیستند.
علل دقیق بیماری پارکینسون شناخته شده نیست، اما شاخص مهم آن تشکیل پروتئین معیوب آلفا – سینوسلین در سلولهای تولید کنندۀ دوپامین است.
تحقیق جدید شواهدی ارائه میدهد که بر مبنای آنها دو جزء آلفا – سینوسلین میتوانند محرک سلولهای T در آغاز حمله توسط سیستم ایمنی باشند.
محققان نمونههای خون 67 بیمار دچار پارکینسون و نمونههای خون 36 فرد سالم را آزمایش کردند.
آنها نمونههای خون را در معرض اجزاء پروتئینهای یافت شده در سلولهای مغزی شامل اجزاء آلفا سینوسلین قرار دادند. خون گروه کنترل به سختی واکنش نشان داد، اما سلولهای خون بیماران دچار پارکینسون واکنش نیرومندی نسبت به اجزاء تعریف شدۀ آلفا سینوسلین داشت.
ارتباط با انواع ژن MHC
تحقیق بیشتر نشان داد که پاسخ ایمنی با واریانتهای نوعی ژن موسوم به مجتمع اصلی سازگاری بافتی (MHC)، که در میان بسیاری از افراد دچار بیماری پارکینسون یافت شده است، ارتباط دارد.
ژنهای MHC پروتئینهایی را که اجزاء پروتئین را جمع کرده و آنها را در سطح سلولهای T جهت بازرسی "عرضه" میدارند، کدگذاری میکنند.
این یافتهها عنوانگر این موضوع هستند که برخی انواع MHC – مثل آنهایی که با بیماری پارکینسون مرتبطند – ممکن است سبب شوند تا سلولهای T به اشتباه اجزاء آلفا سینوسلین را به عنوان پاتوژن شناسایی کرده و در نتیجه محرک ایجاد یک پاسخ ایمنی شوند که این "سلولهای متخلف" را از بین ببرد.
کار بیشتری مورد نیاز است تا بتوان کشف کرد که آیا پاسخ ایمنی برانگیخته شده توسط آلفا سینوسلین علت اولیۀ بروز بیماری پارکینسون است، یا اینکه این روند فقط موجب تقویت فرآیند مرگ سلولی و پیشرفت بیماری پس از تحریک آن میشود.
نویسندۀ همکار مطالعه پروفسور آلساندرو سیته / Alessandro Sette از مرکز بیماریهای عفونی در انستیتو لا یولا برای آلرژی و ایمنولوژی میگوید: "به هر جهت، این یافتهها میتواند ایجادگر یک تست تشخیصی بسیار مورد نیاز برای بیماری پارکینسون باشند، و میتوانند به ما در شناسایی افراد در معرض خطر یا قرار گرفته در مراحل اولیۀ بیماری کمک کنند."
Source:
medicalnewstoday.com
Autoimmunity may have role in Parkinson's disease
By Catharine Paddock PhD
Published: Wed 21 June 2017
نظرات (0)