• هانا نیکولز
• ترجمة هستی فراستفر
پژوهشگران دریافتهاند که یک کلاس از آنتیاکسیدانهای موجود در پرتقال، لیمو ترش و انواع لیمو ممکن است به پیشگیری از اثرات زیانآور چاقی در موشهایی که تحت رژیم غذایی پرچرب غربی قرار گرفته بودند کمک کند.
مرکبات شامل چندین آنتیاکسیدان هستند که ممکن است از برخی مشکلات سلامت پیشگیری کنند. بر مبنای مطالعهای که اخیراً در مورد فواید غذاهای عامهپسند انجام شده است، مرکبات میتوانند ریسک سکتة مغزی را کاهش دهند، فشار خون را تنظیم و از سلامت قلب حمایت کنند.
میوهها و سبزیجات شامل آنتیاکسیدانهایی به نام فلاونوئیدها هستند، که با داشتن بیش از 6000 گونه، بزرگترین گروه فیتونوترینتها – غذاهای گیاهی - محسوب میشوند. فیتونوترینتها در کنار کاروتنوئیدها عامل رنگهای شاداب میوهها و سبزیها هستند.
چند گروه از فلاونوئیدها شامل آنتیسیانیدها، فلاوانولها، فلاونها، فلاوانونها و ایزوفلاوونها وجود دارد. فلاوانونها نظیر هسپردین، اریوسیترین و اریودیستیول فراوانترین انواع مرکبات هستند و در محیطهای آزمایشگاهی و مدلهای حیوانی با کاهش استرس اکسیداتیو مربوط دانسته شدهاند.
پائولا اس. فریرا، دانشجوی کارشناسی ارشد و همکار تیم تحقیق میگوید: "نتایج مطالعة ما نشان میدهد که در آینده ما میتوانیم از فلاونوئیدهای مرکبات که یک کلاس خاص آنتیاکسیدانها هستند، برای پیشگیری یا به تأخیر انداختن بیماریهای مزمن ناشی از چاقی در انسان استفاده کنیم."
محققان یافتههای مطالعة خود را در دویست و پنجاه و دومین نشست و نمایشگاه انجمن مواد شیمیایی آمریکا (ACS) ارائه میدهند
استرس اکسیداتیو سبب بیماریهای مزمن در افراد چاق میشود
فریرا توضیح میدهد، بر مبنای دادههای مراکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC) بیش از یکسوم آمریکاییهای چاق هستند. چاقی یکی از عوامل مهم افزایش ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی، کبدی و دیابت نوع 2 است و بالقوه به استرس اکسیداتیو و التهاب ارتباط دارد.
مصرف رژیم غذایی پرچرب به انباشت چربی در بدن انسان منجر میشود. سلولهای چربی انواع گونههای اکسیژن فعال را که میتوانند به سلولها آسیب برسانند بیش از حد تولید میکنند.
در حالی که بدن میتواند با مولکولهای استرس اکسیداتیو به کمک آنتیاکسیدانها مقابله کند، بیماران چاق سلولهای چربی افزایش یافتهای دارند که میتوانند منجر به افزایش استرس اکسیداتیو شوند که توانایی بدن را برای خنثی کردن استرس اکسیداتیو از بین میبرد.
فریرا و همکارانش بر آن بودند که اثرات فلاونونهای مرکبات را در موشهای فاقد اصلاح ژنتیک که با رژیم غذایی پرچرب تغذیه میشدند مشاهده کنند.
تیم تحقیق از دانشگاه UNESP برزیل، 50 موشها را با استفاده از فلاونونهای هسپردین، اریوسیترین و اریودیستیول که در پرتقال، لیمو و لیموترش وجود دارند مورد درمان قرار داد.
موشها به گروههای مختلف تقسیم شدند و در طول یک دورة یک ماهه با رژیم غذایی استاندارد، رژیم غذایی پرچرب، رژیم غذایی پرچرب به اضافة هسپردین، رژیم غذایی پرچرب به اضافة اریوسیترین یا رژیم غذایی پرچرب همراه اریودیستیول تغذیه شدند.
فلاونونها تمامی شاخصهای آسیب سلولی در کبد و خون را کاهش دادند
در مقایسه با رژیم غذایی استاندارد، رژیم غذایی پرچرب فاقد فلاونون میزان شاخصهای آسیب سلولی – مواد واکنش دهندة اسید تیوباربیتوریک (TBARS) - را تا 80 درصد در خون و 57 درصد در کبد موشها بالا برد.
در هر حال هسپردین و اریودیستیول میزان TBARS کبد را در مقایسه با گروه موشهای تغذیه شده با رژیم غذایی پرچرب فاقد فلاونون به ترتیب 50 درصد، 57 درصد، و 64 درصد کاهش داد.
مشابه نتایج مطالعه در مورد کبد، اریوسیترین و اریودیستیول میزان TBARS خون را در مقایسه با موشهای تغذیه شده با رژیم غذایی پرچرب فاقد فلاونون به ترتیب 48 درصد و 47 درصد کاهش داد.
دکتر تیاس بی. سزار / Thais B. Cesar ، رهبر مطالعه میگوید: "مطالعة ما هیچ کاهش وزنی را در پیوند با مرکبات نشان نداد. در هر حال، حتی بدون کمک به کاهش وزن موشها، آنها با کاهش دادن استرس اکسیداتیو، کم کردن آسیب کبدی، پایین آوردن چربیها و گلوکز خون باعث سالمتر شدن موشها شدند."
فریرا میگوید: "این مطالعه همچنین نشان میدهد که مصرف مرکبات احتمالاً میتواند اثرات مفیدی بر مردم غیر چاق داشته باشد که دارای رژیم غذایی پرچرب هستند که آنها را در معرض ریسک ابتلاء به بیماریهای قلبی عروقی، مقاومت انسولین و چاقی شکمی قرار میدهد."
مطالعات بعدی در مورد بهترین راههای عرضة فلاونونها در مقایسه با مصرف آنها از طریق آب میوه، خوردن میوه یا مصرف قرصهای آنتیاکسیدان تحقیق خواهد کرد. تیم تحقیق همچنین بر آن است از مطالعات روی موش به مطالعات روی انسان روی بیاورد./
نظرات (0)