• تیم نیومن
• ترجمه هامیک رادیان
یک تیم تحقیق استرالیایی اخیراً در مورد برخی مواد شیمیایی رایج در مواد پلاستیکی مطالعه کرده است. آنها به وجود ارتباطی میان میزان بالای این مواد در ادرار و افزایش بیماریهای قلبی عروقی، دیابت نوع 2 و فشار خون بالا در مردان پی بردهاند.
پلاستیکها همهجا را قرق کردهاند. آنها در همه چیز از پارچه گرفته تا قطار استفاده میشوند و اغلب بخشی از بستهبندی مواد غذایی و نوشابههای مصرفی ما هستند.
پلاستیک که از طیفی از مواد شیمیایی و به روشهای مختلف ساخته میشود، به جزء لاینفک زندگی مدرن تبدیل شده، و اغلب جایگزین چوب، فلز، و دیگر مواد گرانتر و کمدوامتر شده است.
یک گروه مواد شیمیایی غالباً موجود در پلاستیکها فتالاتها هستند. این مواد انعطافپذیری، شفافیت، دوام و طول عمر پلاستیکها را افزایش میدهند. فتالاتها به طور گسترده در بستهبندی مواد غذایی، داروها، اسباب بازیها، و حتی دستگاههای پزشکی کاربرد دارند.
در طول سالیان اخیر بحثی در مورد ایمنی فتالاتها در جریان بوده است، و در نتیجه، در کانادا، اروپا و ایالات متحد آمریکا آنها به تدریج با مواد دیگر جایگزین میشوند. به هر جهت، شواهد قطعی در مورد بیماریزا بودن آنها وجود ندارد، و هنوز سالانه میلیونها تُن فتالات در سطح جهان مورد استفاده قرار میگیرد.
فتالاتها و بیماری در مرکز توجه
مطالعهای که اخیراً در نشریۀ "تحقیقات محیط زیست" منتشر شده است نگاهی تازه به ارتباط میان فتالاتها و سلامت انسان در درازمدت دارد. محققان از دانشگاه آدلاید و "انستیتو تحقیقات پزشکی و بهداشت جنوب استرالیا" هستند. تیم تحقیق توسط پروفسور زومین شی / Zumin Shi از دانشکدۀ پزشکی دانشگاه آدلاید رهبری شد.
در این مطالعه که نخستین موردی است که در مورد کل تماس با فتالات در میان مردان استرالیایی میپردازد، دادهها از 1500 مرد به دست آمد. وجود فتالات در 99.6 درصد مردان سنین 35 و بالاتر کشف شد.
این مطالعه به مجموع مطالعات پیشین اضافه میشود که نشان دادهاند افزایش سن و رژیم غذایی غربی با تراکم بیشتر فتالاتها مرتبط است. مطالعات قدیمیتر همچنین نشان دادهاند که سطح فتالامین در میان مردانی که مقدار بیشتری غذاهای بستهبندی و فرآوری شده مصرف میکنند، مقدار بیشتری نوشابههای گازدار مینوشند و کمتر میوه و سبزی مصرف میکنند، بالا است.
در مرحلۀ بعد سطح مواد شیمیایی موجود در هر فرد با بیماریهای مزمن مطابقت داده شد.
پروفسور ژومین شی میگوید:
"ما پی بردیم که میزان شیوع بیماری قلبی عروقی، دیابت نوع 2 و فشار خون بالا در میان مردان دارای میزان بالاتر فتالات، بیشتر است."
حتی وقتی محققان مطالعه را برای عوامل مربوط به سبک زندگی و وضعیت اقتصادی اجتماعی تنظیم کردند، نتایج به دست آمده نسبتاً به قوت خود باقی بودند.
مشابهاً، اگرچه 82 درصد مردان مشمول این مطالعه دچار اضافه وزن یا چاق بودند – که به عنوان عوامل افزایش دهندۀ ریسک ابتلا به چندین بیماری مزمن شناخته میشوند – حتی زمانی که محققان آنالیز خود را برای لحاظ کردن این عوامل تنظیم کردند نتایج مطالعه هنوز قابل ملاحظه بود.
آیا فتالاتها سبب بیماری میشوند؟
تحقیقات قدیمیتر در مورد سطح فتالات نتایج مشابهی گرفتهاند، و به وجود ارتباط میان فتالات با بیماری قلبی عروقی، دیابت نوع 2 و هیپرتانسیون پی بردهاند. به هر جهت، مطالعات پیشین اغلب بر زنان، کودکان یا جمعیت سالخورده متمرکز بودهاند. همچنان که در بالا اشاره شد، این مطالعه نخستین موردی است که به ارتباط میان فتالاتها و بیماری مزمن در مردان میانسال و مسن پرداخته است.
مطالعۀ حاضر قادر به ارائۀ روابط علت و معلولی نیست - به عبارت دیگر این موضوع روشن نیست که آیا سطوح بالاتر فتالات سبب بیماریهای مزمن میشود، یا اینکه سطوح بالاتر فتالات نتیجۀ فرآیندهای مرتبط به بیماری است. اگرچه همان طور که پروفسور شی توضیح میدهد برخی بر این باورند که یک ارتباط واقعی میتواند در این مورد وجود داشته باشد.
"اگرچه ما هنوز علل دقیق این موضوع را درک نکردهایم که چرا فتالاتها به طور مستقل با بیماری مرتبطند، ما بر اثرات مواد شیمیایی بر سیستم غدد درونریز انسان آگاهی داریم، و میدانیم که این غدد ترشح هورمونهای تنظیم کنندۀ رشد، متابولیسم، و رشد و عملکرد جنسی انسان را کنترل میکنند."
در کنار ارتباط میان افزایش میزان فتالات و بیماری مزمن، تیم تحقیق همچنین پی برده است که میزان بالاتر فتالات با افزایش زیستنشانگرهای التهابی مرتبط است. این یافته از نتایج دیگر مطالعات مبنی بر اثرات التهابی فتالاتها حمایت میکند.
به بیماریهای مزمن کلاسیک مثل بیماری قلبی عروقی و دیابت نوع 2 اغلی اوقات زیر عنوان بیماریهای سبک زندگی اشاره میشود. دلیلش این است که عوامل مربوط به سبک زندگی مثل عدم فعالیت جسمانی، رژیم غذایی و سیگار، نقش قابل توجهی در ایجاد این بیماریها دارند.
به هر جهت، در طول سالیان اخیر، علاقهای نسبت به بررسی دیگر عوامل بالقوۀ محیط زیستی که ممکن است در این مورد نقش داشته باشند به وجود آمده، و جذب فتالات یکی از همین عوامل است.
اگرچه مطالعۀ حاضر ما را بیش از جواب با سؤال تنها میگذارد پروفسور شی در این مورد توصیههایی دارد: "هرچند مطالعات بیشتری نیاز است، کاهش تماس با فتالات موجود در محیط زیست امکان پذیر است، و نیز انتخاب سبک زندگی سالمتر، میتواند ریسک بیماری مزمن را کاهش دهد."
این محققان به جمع دیگرانی ملحق شدهاند که به وجود ارتباط میان فتالات و بیماری پی بردهاند. در مرحلۀ بعد، نیاز به جوابگویی برای سؤال مشکلتری وجود دارد: آیا این یک ارتباط علّی است؟
Source:
Common chemicals in plastic linked to chronic disease
By Tim Newman
Published: Fri 14 Jul 2017
نظرات (0)