ترجمه هامیک رادیان
در حدود 600 میلیون نفر یا 10٪ جمعیت جهان، سالانه بر اثر خوردن مواد غذایی آلوده دچار بیماری میشوند. بر مبنای گزارش تهیه شده از سوی WHO که در PLOS One چاپ شده است، سالیانه 420000 نفر شامل 125000 کودک زیر پنج سال از این بیماریها میمیرند.
تخمین سازمان بهداشت جهانی از آلودگی جهانی بیماریهای ناشی از مواد غذایی نخستین برآورد جهانی تأثیر بیماریهای ناشی از مواد غذایی آلوده است.
گزارش نشان میدهد در حالی که کودکان زیر پنج سال فقط 9٪ جمعیت جهان را تشکیل میدهند، تقریباً 30٪ تمامی مرگهای ناشی از غذاهای آلوده به ویژه در مناطق کمدرآمد را به خود اختصاص میدهند.
برحسب تعدیل سالهای ناتوانی در زندگی (DALYs)، 33 میلیون سال بر اثر بیماری از دست میرود، ناتوانی یا مرگ پیشرس در هر سال، با 40٪ تأثیر بر روی کودکان زیر پنج سال.
در حالی که بار بیماریهای ناشی از مواد غذایی در سطح جهانی یکی از نگرانیهای بهداشت عمومی است، آفریقا و جنوب شرقی آسیا بیش از همه تحت تأثیر این مورد قرار دارند.
گزارش نتیجة 10 سال کار است، با دادههای بیش از 100 کارشناس در سطح جهان، و برآورد میکند که بیماریهای ناشی از مواد غذایی به وسیلة 33 عامل شامل باکتری، ویروس، انگلها، سموم و مواد شیمیایی ایجاد میشوند.
چه نوع بیماریهایی؟
بیش از 50٪ بیماریها اسهالزا هستند، که سبب بیمار شدن 660 میلیون نفر و مرگ 230000 نفر در هر سال میشوند. اسهال 220 هزار کودک را در هر سال مبتلا کرده 96000 نفر از آنها را میکشد. اسهال اغلب به علت خوردن گوشت خام یا نپخته، تخم مرغ، تولیدات تازه و فرآوردههای روزانة آلوده شده به وسیلة نوروویروس، کامپیلوباکتر، سالمونلای غیر حصبهای و اشیرشیا کولی پاتوژنیک ایجاد میشود.
دیگر بیماریهای مهم تب تیفویید، هپاتیت نوع آ، تنیل سولیوم (یک نوع کرم که در گوشت خوک یافت میشود) و آفلاتوکسین است که به وسیلة بیشتر دانههایی که به صورت نامناسب ذخیره میشوند ایجاد میگردد.
برخی بیماریها، همانند آنهایی که به وسیلة سالمونلای غیر حصبهای ایجاد میشوند، با توجه به وضعیت اقتصادی یک نگرانی بهداشتی جهانشمول هستند. دیگران مانند تب تیفویید، وبای ناشی از مواد غذایی و بیماریهای ناشی از اشیرشیا کولی پاتوژنیک، کشورهای کمدرآمد را آلوده میکنند، در حالی که کامپیلوباکتر در کشورهای پردرآمد شایع است.
اثرات کدامند؟
نشانگان بیماریهای ناشی از مواد غذایی ممکن است کوتاه مدت مانند تهوع، استفراغ و اسهال نمونهوار مسمومیت غذایی، یا درازمدت، مانند سرطان، نارسایی کلیه و کبد، مغز و اختلالات عصبی باشد.
این بیماریها ممکن است در کودکان، زنان حامله، سالمندان یا افراد دچار نقص سیستم ایمنی جدیتر باشند.
بچههایی که از بیماریهای جدی جان بدر میبرند ممکن است از اختلال رشد جسمانی و ذهنی رنج ببرند که مادامالعمر کیفیت زندگی آنها را تحت تأثیر قرار میدهد.
با بیش از 91 میلیون بیمار و 137000 مورد مرگ و میر سالانه، بیماریهای ناشی از مواد غذایی بیشتر در محدودة آفریقای سازمان بهداشت جهانی شیوع دارند.
میزان تأثیر بر آمریکا چگونه است؟
ایالات متحد آمریکا یکی از پایینترین نرخهای بیماریهای ناشی از مواد غذایی را دارد، با وجودی که محدودة آمریکای سازمان بهداشت جهانی دومین بار مجموع کل را داراست.
در کل قاره، غذاهای آلوده سالانه سبب بیماری 77 میلیون نفر شامل 31 میلیون بچه و سبب 9000 مورد مرگ که از آن میان 2000 نفر کودک هستند، میشود.
در منطقة آمریکا، بیماریهای اسهالی با نوروویروس، کامپیلوباکتر، اشیرشیا کولی و سالمونلای غیر حصبهای بالاترین ریسک را با 95٪ علل دارد.
توکسوپلاسموزیس و کرم خوک نگرانیهای ایمنی غذایی خیلی مهم در مرکز و جنوب قاره هستند. توکسوپلاسموزیس در گوشت خام یا نیمهپخته و مواد غذایی تازه رشد میکند و ممکن است باعث اختلال بینایی و اختلالات نورولوژیک شود.
اقدامات هدفمند مورد نیاز است
در کشورهای کمدرآمد و دارای درآمد متوسط، ریسک آشکار مرتبط با غذاهای آماده شده با آب ناسالم، بهداشت ضعیف، شرایط نامناسب تولید و نگهداری غذا، سطوح پایین فرهنگی و آموزشی و عدم کفایت قوانین ایمنی مواد غذایی و یا اجرای چنین قوانینی است.
دکتر مارگارت چان، مدیر عامل سازمان بهداشت جهانی میگوید: «تاکنون برآورد بیماریهای ناشی از مواد غذایی مبهم و نادقیق بودند. این وضعیت هزینههای انسانی واقعی را مکتوم نگه میداشت. این گزارش ضبط سرراست موضوع است. دانستن اینکه کدام پاتوژنهای ناشی از مواد غذایی سبب بیشترین مشکلات در کدام مناطق جهان میشوند، میتواند اعمال انجام شده به وسیة عموم، دولتها و سازندگان مواد غذایی را هدفمند سازد.»
نویسندگان تأکید میکنند که ایمنی غذایی یک مسؤولیت مشترک است. بیماریهای ناشی از مواد غذایی یک تهدید جهانی را ایجاد میکنند که دولتها، سازندگان مواد غذایی و افراد باید برای پیشگیری از آن کار بیشتری انجام دهند. نویسندگان برای آموزش و تربیت بیشتر برای تولیدکنندگان مواد غذایی، فراهم کنندگان، کارپردازان و عموم مردم فراخوان میدهند.
آنها میافزایند که سازمان بهداشت جهانی با همکاری دولتها دارد کمک میکند تا راهکارهای بلندمدت ایمنی غذایی و سیاستهایی در راستای بهبود ایمنی غذایی در بازار جهانی پیاده شود.
نظرات (0)