• نیکول گلن، دکتر ویلیام موریسن
• ترجمه محمدقاسم رافعی
تاندون اکستانسور (یا بازکنندۀ انگشتان) درست زیر پوست دست یا قسمت فوقانی پا قرار دارد. التهاب تاندون اکستانسور ناشی از التهاب این تاندونها است، و عوامل بسیاری میتوانند باعث ایجاد آن شوند.
تاندونها گروههای بافتی هستند که عضلات را به استخوانها متصل میکنند. تاندون اکستانسور استخوانهای انگشتان را به عضلات پشت دست متصل، و این به باز کردن انگشتان و شست کمک میکند. در پا، این تاندون استخوانهای انگشتان پا را به عضلات جلوی متصل میکند.
مطالب این مقاله:
• علل التهاب تاندون اکستانسور
• علایم و تشخیص
• درمانهای التهاب تاندون اکستانسور
• پیشگیری و بهبود
• دورنما
علل التهاب تاندون اکستانسور
شایعترین علت بروز این عارضه استفادۀ بیش از حد از عضلات، استخوانها و تاندونهای دست و پا است.
در پا عارضۀ مزبور اغلب به دلایل زیر روی میدهد:
• سرپا ماندن بیش ازحد
• پوشیدن کفشهای بیش از حد تنگ
• استفاده از کفشهای نامناسب برای ورزش یا فعالیت جسمانی
در مورد دستها، شایعترین علت بروز التهاب تاندون اکستانسور انجام فعالیتهایی که باعث استفادۀ مکرر دست و مچ میشوند و عمدتاً عبارتند از:
• تایپ طولانی مدت بدون استفاده از صفحه کلید غیر ارگونومیک
• نواختن بیش از حد آلات موسیقی مثل پیانو یا گیتار
• حضور مداوم در ورزشهایی مثل بیسبال یا ریکتبال که سبب وارد آمدن فشار بر دستها و مچها میشوند
انگشت چکشی (انگشت مالر) یکی از صدمات شایع است که به ویژه در ورزشکاران برای انگشتان بروز میکند. این عارضه وقتی ایجاد میگردد که به نوک انگشتان ضربههای سخت (مثل برخورد توپ) وارد میشود، که این باعث آسیب دیدن تاندونی میشود که در امتداد بخش بالای انگشت وجود دارد.
در صورت عدم درمان، صدمۀ وارده بر تاندون مداوم میشود که این باعث عدم باز شدن نوک انگشتان به طور کامل میگردد.
علایم و تشخیص
شایعترین علامت التهاب تاندون اکستانسور، فارغ از بروز در دست یا پا، درد است. در پا، این درد معمولاً در قسمت رویی پا موضعی میشود، که به طور معمول در مرکز پا متمرکز است. در دست، درد گرایش به بروز در قسمت روی دست دارد.
دیگر علایم التهاب تاندون اکستانسور شامل موارد زیر است:
• بروز حالت سرخی، گرما یا تورم در نزدیکی محل صدمه دیده
• افزایش میزان ناراحتی در صورت فعالیت جسمانی
• کریپتوس که نوعی احساس یا صدای ترد روی تاندون آسیب دیده است
• خشکی مفاصل
تشخیص التهاب تاندون اکستانسور معمولاً نیازمند معاینۀ جسمانی و گرفتن شرح حال از سوی پزشک است. دکتر در مورد درد و دیگر علایم پرسشهایی را مطرح میکند.
پرسشهای معمول در مورد این است که آیا چیزی باعث بهتر یا بدتر شدن درد میشود، تاریخچۀ بیماری چه در خود دارد، و آیا چیزی وجود دارد که محرک ناراحتی باشد.
گاهی از اوقات دکتر برای رسیدن به تصویری دقیقتر در مورد کل استخوانها، عضلات و تاندونهای اطراف محل آسیب انجام عکسبرداری اشعه ایکس یا MRI را درخواست میکند. این تصویرها به دکتر کمک میکند تا به ساختار ناحیۀ اطراف محل درد بپردازد و ببیند که محل صدمه دیدگی کجاست و آیا علل دیگری هم برای بروز علایم وجود دارد.
درمانهای التهاب تاندون اکستانسور
صدمات دست و پا رایجند و معمولاً با چند روز مراقبت در محیط خانه برطرف میشوند.
در هر حال، اگر درد پس از گذشت چندین روز شروع به بهبود نکند، یا فرد دچار تورم، سرخی، گرما، یا دیگر علایم شود، وی باید به دکتر مراجعه کند.
طیفی از گزینههای درمانی برای التهاب تاندون اکستانسور وجود دارد.
استراحت و آرامبخشی
استراحت دادن به مفاصل حیاتی است، به ویژه اگر التهاب تاندون ناشی از استفادۀ بیش از حد بوده باشد. این موضوع ضرورت تام داردکه برای پیشگیری از آسیب دیدگی بیشتر، فعالیت موجب درد تا هنگام التیام تاندون متوقف شود. در موارد غیر جدی بیماری، استراحت ممکن است همۀ آن چیزی باشد که برای مداوای تاندون مورد نیاز است.
داروهای غیر استروئیدی ضد التهابی / NSAIDs
در برخی موارد ممکن است دکتر داروهای غیر استروئیدی ضد التهابی مثل آسپیرین یا ایبوپروفن تجویز کند.
برخی مواقع استفاده از داروهای قویتر مثل داروهای استروئیدی مورد نیاز است.
اسپلینتهای انگشت
ممکن است انگشت مالر برای چندین هفته نیاز به اسپلینت داشته باشد تا تاندون به وضعیت پیشین خود برگردد و محل صدمه کاملاً بهبود یابد.
این موضوع اهمیت دارد که به طور شفاف در مورد مدت زمان نیاز به قرار داشتن انگشت در اسپلینت با دکتر صحبت شود. این موضوع عمومیت دارد که همراه داشتن مدام اسپلینت حتی در هنگام دوش گرفتن اجباری باشد.
جدا کردن اسپلینت و حرکت دادن تاندون پیش از بهبود کامل تاندون میتواند موجب آسیب دیدگی مجدد تاندون شود.
ورزش درمانی
التهاب تاندون اکستانسور پا ممکن است نیازمند ورزش درمانی و حرکات کششی خاص باشد. همچنین برخی جراحان ارتوپدی یا درمانگرها استفاده از اسپلینت یا کفش ارتوپدی را توصیه میکنند.
جراحی
انجام جراحی برای ترمیم التهاب تاندون اکستانسور نادر است و معمولاً در موارد بسیار خاص یا منحصر بفرد این آسیب دیدگی استفاده میشود.
پیشگیری و بهبود
از التهاب تاندون اکستانسور در دست و پا میتوان با رعایت موارد زیر پیشگیری کرد:
• پوشیدن کفشهایی که پا و مچ را تقویت میکنند
• استفاده از کفش مناسب برای انجام فعالیتهای مختلف
• ایجاد وقفه در کوران کارهای با حرکات تکراری که باعث تهاجمی شدن صدمه میشوند
این موضوع اهمیت دارد که به چگونگی حس دست و پا توجه شود، و تنظیمات لازم در صورت نیاز اعمال گردد. اجتناب از انجام فعالیتی که سبب درد میشود مهم است.
کسی که برای ترمیم التهاب تاندون اکستانسور زیر عمل جراحی رفته است به دورۀ زمانی طولانیتری برای بهبود نیاز دارد و ممکن است برای بازرسیدن به عملکرد کامل دست یا پا نیازمند توانیابی یا ورزش درمانی باشد.
همانند تمامی جراحیها خطر بروز عفونت، خونریزی، یا دیگر عوارض وجود دارد. افراد باید در مورد عوارض بالقوۀ جراحی پیش از انجام عمل با جراح خود صحبت کنند.
دورنما
پیشآگهی التهاب تاندون اکستانسور عالی است. در اغلب موارد، فرد دچار عارضه بدون تحمل مشکلات ادامهدار در مفاصل آسیب دیده به بهبود کامل دست پیدا میکند. این موضوع که زمان بهبود چقدر ادامه دارد بسته به این است که شدت صدمه دیدگی چقدر بوده باشد و نیز اینکه فرد آن را چطور مدیریت کند.
برای مثال فردی که به استراحت کامل میپردازد سریعتر از کسی که عجله به خرج میدهد و استفاده از مفصل آسیب دیده را پی میگیرد، بهبود خواهد یافت.
اگرچه التهاب تاندون اکستانسور میتواند دردناک باشد، این عارضه به سادگی قابل پیشگیری و به آسانی درمانپذیر است.
تشخیص سریع برای به حداقل رساندن صدمۀ تاندون و بهبود آن نکتۀ کلیدی محسوب میشود.
Source:
Extensor tendonitis: Causes, recovery, and prevention
Written by Nicole GalanReviewed by William Morrison, MD
Last reviewed: Mon 5 June 2017
نظرات (0)