• دکتر کاترین پادوک
• ترجمه فرهنگ راد
هوش بیشتر در دوران کودکی با کاهش شانس مرگ پیش از سن 80 سالگی مرتبط است. این جمعبندی مطالعهای بر روی تقریباً تمامی کودکان متولد اسکاتلند در سال 1936 است، که نتایج تست IQ گرفته شده در سن 11 سالگی را با گزارشهای مربوط به مرگ و میر در این گروه در طول دورهای 68 ساله مقایسه کرده است.
محققان دانشگاه ادینبورگ در اسکاتلند، یافتههای خود را در مقالهای منتشر شده در BMJ گزارش دادهاند.
گزارش توصیف میکند که چگونه نمرات بالاتر در تستهای IQ دوران کودکی با کاهش مادامالعمر خطر مرگ بر اثر علل اصلی شامل بیماری قلبی، سکته مغزی، سرطان مرتبط به مصرف دخانیات، بیماریهای گوارشی، علل بیرونی بروز مرگ، بیماریهای سیستم تنفسی و زوال عقل مرتبط است.
در مورد بیماریهای مزبور کاهش ریسک در میان زنان و مردان مشابه بوده است. اما محققان در عین حال پی بردهاند که فقط در مورد مردان، IQ بالاتر دوران کودکی با کاهش ریسک خودکشی مرتبط است.
محققان میگویند که این یافتهها نشان دهندۀ این است که سبک زندگی – و به طور مشخص مصرف دخانیات – عامل مهمی در پیوند میان IQ دوران کودکی و ریسک مرگ است.
نمونههای مطالعه 33.536 مرد و 32.229 زن اسکاتلندی متولد سال 1936 بودند، که همگی آنها یک تست هوش معتبر مربوط به دوران کودکی را در سن 11 سالگی به عنوان بخشی از "نظرسنجی روانی اسکاتلندی" در سال 1947 گذرانده بودند، و آنانی که میشد به گزارشهای مربوط به علت مرگشان تا پایان سال 2015 دسترسی پیدا کرد.
بزرگترین مطالعۀ پیگیری طول عمر
تست هوش که در محیط مدرسه توسط معلمان انجام شد، شامل 71 مورد بود که به اندازهگیری قدرت استدلال شفاهی و غیر شفاهی نمونهها میپرداخت. مطالعات انجام شده از سال 1947 به بعد اعتبار تست مزبور را تأیید کرده و آن را دارای اعتباری معادل دیگر موازین استاندارد اندازهگیری هوش دانستهاند.
"مطالعۀ اسکاتلندی" گمان میرود که بزرگترین مطالعۀ انجام شده تا به امروز باشد که گروهی از زنان و مردان را در طول کل دوران عمر، و علل مرتبط به مرگ و میر را در آنان از دوران کودکی مورد پیگیری قرار داده است.
مطالعات پیشین تاکنون عنوان کردهاند که مردم دارای نمرات بالاتر در تستهای هوش در مقایسه با افراد دارای نمرات کمتر در این تستها به طور متوسط، گرایشی به داشتن عمر طولانیتر نشان میدهند.
برای مثال بزرگترین مطالعه از این نوع تا به امروز که شامل یک میلیون نمونه بود، به سربازان مرد سوئدی محدود میشد و آنها را تا دوران میانسالی مورد پیگیری قرار داد.
میزان ریسک با علت مرگ متفاوت است
همپای یافتن ارتباطی میان IQ بالاتر دوران کودکی و کاهش خطر مرگ پیش از سن 80 سالگی، محققان پی بردند که مقدار کاهش ریسک بر مبنای علت مرگ متفاوت است.
برای مثال، تجزیه و تحلیل آنها نشان داد که نمرۀ بالاتر در تستهای IQ دوران کودکی با 24 درصد کاهش ریسک مرگ بر اثر سکته مغزی، 25 درصد کاهش ریسک مرگ ناشی از بیماری کرونری قلب، و 28 درصد کاهش ریسک مرگ به علت بیماریهای تنفسی مرتبط است.
تیم تحقیق همچنین به وجود ارتباطی میان IQ بالاتر دوران کودکی و کاهش ریسک مرگ بر اثر جراحت، زوال عقل، بیماریهای گوارشی، و سرطانهای مرتبط به مصرف دخانیات مثل سرطان ریه و سرطان معده پی میبرد.
به هر جهت، محققان شواهدی مبنی بر وجود ارتباط میان IQ دوران کودکی و مرگ ناشی از سرطانهای غیر مرتبط به مصرف دخانیات نیافتند.
وقتی محققان نتایج مطاله را برای محاسبۀ وضعیت مصرف دخانیات و وضعیت اقتصادی اجتماعی تنظیم کردند، پی بردند که برخی از ارتباطها همچنان مستحکم باقی میمانند، که این نشان میدهد این عوامل به طور کامل توضیح دهندۀ تفاوتها نیستند.
محققان میگویند که مطالعات آینده حالا باید در مورد "انباشت بار چنین ریسک فاکتورهایی در طول دوران عمر" تحقیق کنند.
اثر "دوز – پاسخ"
در یک متن سردبیری مرتبط، محققان سوئدی متخصص بهداشت عمومی و مطالعات جمعیتشناختی مینویسند که مطالعۀ اسکاتلندی "به شکلی بیهمتا جامع" است، زیرا این مطالعه علل اصلی مرگ را بررسی و نمونهها را تا سنی که در آن نیمی از نمونهها مردهاند دنبال میکند.
آنها به بخشی از گزارش مطالعه توجه میدهند که به این موضوع میپردازد که چگونه هوش بیشتر در دوران کودکی با علل خاص بروز مرگ مرتبط است. آنها این مورد را به یک آزمون بالینی دارویی تشبیه میکنند که به دوزهای مختلف مصرف دارو میپردازد.
آنها مینویسند: "آشکارترین ارتباط دوز – پاسخ مربوط به بیماری قلبی عروقی، بیماری کرونری قلب، استروک، سرطانهای وابسته به مصرف دخانیات، و بیماریهای سیستم تنفسی است."
اگرچه "صدمات را نیز میتوان به این فهرست اضافه کرد"، آنها بازگوگر این نکته هستند که با وجود بر این مطالعه "به ما میگوید که سبک زندگی، و به ویژه مصرف دخانیات، باید یک جزء مهم در تأثیر هوش بر تفاوتهای میان انواع مرگ و میر محسوب شود." و جمعبندی میکنند:
"این هنوز باقی است که ببینیم آیا این تمام داستان است یا IQ پیام عمیقتری، و محتملاً ژنتیکی، در پیوند با طول عمر دارد."
Source:
Childhood IQ linked to longevity
By Catharine Paddock PhD
Published: Fri 30 June 2017
نظرات (0)