ترجمة محمدقاسم رافعی
تصور کنید به جای تزریق، یک قرص با سوزنهای کوچک بخورید! شاید بلعیدن قرص با سوزنهای کوچک به نظر دردناک برسد اما به گفتۀ محققان سازندة آن، این کپسول جدیدکه میتواند جایگزینی برای تزریق دردناک باشد، هیچ اثر جانبی مضری در بر ندارد.
محققان مؤسسۀ فناوری ماساچوست (MIT) و بیمارستان عمومی ماساچوست (MGH) که نتایج مطالعات خود را در مجلة علوم دارویی / Journal of Pharmaceutical Science منتشر کردهاند میگویند که قرص میکرونیدل / (microneedle را در دستگاه گوارش خوک تست کردهاند.
اگرچه احتمالاً بسیاری از ما ترجیح میدهیم که به جای تزریق دردناک، قرص بخوریم اما بسیاری از داروها را نمیتوان به شکل قرص استفاده کرد چرا که پیش از جذب، در معده خراب میشوند.
محصولات پزشکی زیستی از پروتئینهای بزرگ مانند آنتیبادیها ساخته شدهاند و تحت عنوان "بیولوژیک" شناخته میشوند. این محصولات در درمان سرطان، آرتریت، و بیماریهای کرون مورد استفاده قرار میگیرند و همچنین واکسنها و نوترکیب DNA و RNA را نیز شامل میشوند.
بنابه گفتة محقق ارشد این تحقیقات، کارل شولهمر سایز بزرگ این داروهای بیولوژیک آنها را غیر قابل جذب میکند و پیش از آنکه بتوانند جذب شوند در مجرای گوارش با اسیدها و آنزیمهایی که مولکولها را میبلعند، تضعیف و غیر فعال میشوند.
در تلاش برای طراحی کپسولی که قادر به ارائة طیف وسیعی از داروها باشد، در حالیکه پیش از تخریب و تجزیه به طور مؤثر دارو را در مجرای گوارش تزریق کند، شول همر و همکارانش کپسولی از اکریلیک ساختهاند که دارای یک مخزن برای دارو است با سوزنهای توخالی 5 میلیمتری ساخته شده از استیل ضد زنگ. کپسول 2 سانتیمتر طول و 1 سانتیمتر قطر دارد.
کپسول سوزن به طور ایمن و مؤثر در خوکها عمل کرد
تیم تحقیقات اشاره میکند که مطالعات پیشین شامل افرادی میشد که به طور تصادفی یک شیء را نیز بلعیده بودند و این مسأله نشان میداد که خوردن کپسول روکشدار حاوی سوزنهای کوتاه میتواند برای فرد بیخطر باشد. آنها توضیح میدهند که هیچ گیرندۀ دردی در دستگاه گوارش وجود ندارد و به همین دلیل بیمار هیچگونه دردی احساس نخواهد کرد. اما برای ارزیابی اینکه آیا کپسول میتواند به طور مؤثر و بدون خطر دارو را منتقل کند، محققان قرص را، که در مخزن آن انسولین قرار داده شده بود، بر روی خوک امتحان کردند.
محققان میگویند بیش از یک هفته طول کشید تا کپسول در کل مجرای گوارش حرکت کند و هیچ نشانهای مبنی بر آسیب بافتی دیده نشد. علاوه بر این، سوزنهای میکرو (خیلی ریز) به طور مؤثر انسولین را به دیوارۀ معده خوک، رودۀ کوچک و رودۀ بزرگ تزریق کردند که تأثیر آن با بالا رفتن سطح قند خون مشاهده شد.
جیوانی تراورسو، محقق مؤسسۀ MIT کخ برای تحقیقات یکپارچۀ سرطان و متخصص گوارش در MGH، اشاره میکند که کاهش قند خون در خوک سریعتر و بیشتر از زمانی بود که انسولین تزریقی دریافت کرده بود.
او میگوید: "استفاده از این روش روند بهتر و سریعتری از تجویز سنتی دارو زیر پوست دارد. به ویژه برای مولکولهایی که جذبشان دشوار است، این شیوۀ تجویز بازده بهتری خواهد داشت.
"گرفتن دارو از طریق دهان یک چالش بزرگ است"
محققان میگویند هرچند آنها آزمایش خود را با استفاده از انسولین و بر روی خوک انجام دادهاند اما هدف اصلی آنها ارائة داروهای زیستی به انسان است. تراورسو میگوید: "این میتواند راهی باشد برای اینکه بیمار از تزریق یا تجویز زیر جلدی دارو بگریزد."
پرفسور سمیرمتیراگوتری پرفسور در دانشگاه سانتاباربارا کالیفرنیا که در این تحقیقات شرکت نداشته است میگوید: "این یک روش بسیار جالب است. گرفتن دارو از طریق دهان یک چالش بزرگ است. به ویژه برای داروهای پروتئینی. این رویکرد انگیزۀ فوقالعادهای برای پیدا کردن راههای دیگر در زمینههای مختلف برای ارائه دارو بدون استفاده از سوزن و سرنگ ایجاد کرده است."
از لحاظ تغییرات آینده، تیم در نظر دارد تغییری در کپسول ایجاد کند که با انقباضات مجرای گوارش در طول سفر در بدن دارو به آرامی از کپسول خارج شود. علاوه بر این، آنها میخواهند سوزنهایی از جنس پلیمر قابل تجزیه بسازند که بعد از شکستن در دیوارة روده نشسته و به آرامی از هم پاشیده شود.
نظرات (0)