• آنا ساندویو، دکتر جاسمین کالیر
• ترجمه هامیک رادیان
در بزرگترین مطالعه از نوع خود تا به امروز، 160 دانشمندان از 27 انستیتو در سراسر جهان بر آن شدند تا چگونگی اثرات اسکیزوفرنی بر مادۀ سفید مغز را مورد بررسی قرار دهند. مادۀ سفید مغز مادهای است که در بافتهای عمقی مغز وجود دارد. برای رسیدن به این مهم محققان دادههای در دسترس مربوط به حدود 2000 فرد مبتلا به اسکیزوفرنی را با دادههای 2300 نفر فرد سالم به عنوان گروه کنترل مقایسه کردند.
محققان به مادۀ سفید مغز که میتوان در ناحیۀ زیر کورتکس مغز یافت دقیق شدند. مادۀ سفید حاوی فیبرهای نوری است که با نگهداری در غلاف میلین از آنها محافظت میکند.
مادۀ سفید همچنین مسؤول بهبود ارتباط میان سلولهای عصبی است و سبب سریعتر و کاراتر شدن آنها میشود.
دادههای مطالعۀ جدید از 29 مطالعۀ موجود به دست آمد که با استفاده از تقویت ژنتیکی تصویربرداری عصبی از طریق کنسرسیوم جهانی متا آنالیز (ENIGMA) انجام شده بودند.
ENIGMA از سوی پل تامپسون / Paul Thompson از مرکز تصویربرداری ژنتیک در انستیتو تصویربرداری و انفورماتیک دانشکدۀ پزشکی کیک رهبری میشود، که بخشی از دانشگاه کالیفرنیای جنوبی (USC) در لس آنجلس است.
دکتر ندا جهانشاد / Neda Jahanshad, Ph.D، که وی نیز استادیار نورولوژی در مرکز تصویربرداری ژنتیک در انستیتو تصویربرداری عصبی و انفورماتیک USC است مطالعه را با همکاری سینید کلی / Sinead Kelly، محقق شاغل در انستیتو تصویربرداری عصبی و انفورماتیک دانشکدۀ پزشکی کیک، رهبری کرد.
کلی در عین حال نویسندۀ نخست مقالۀ مربوط به این مطالعه است که در نشریۀ "فیزیولوژی مولکولی" منتشر شده است.
"اختلال سراسری اتصالات مغز"
کلی و همکارانش از دادههای به دست آمده از تصویربرداری تنسور انتشار، که نوعی تصویربرداری تشدید مغناطیسی است استفاده کردند. این نوع تصویربرداری محققان را قادر میسازد تا موقعیت و جهتگیری فیبرهای مادۀ سفید مغز را تخمین بزنند.
تصویربرداری تنسور انتشار با ردگیری حرکت مولکولهای آب در مادۀ سفید مغز کار میکند.
مطالعه پی برد که چنین به نظر میرسد که در اسکیزوفرنی کل سیستم ارتباطی مغز - و نه فقط نواحی جدا از هم آن - دچار اختلال میشود.
بر مبنای تبیین نویسندگان مطالعه، اسکیزوفرنی شاید "یک اختلال سراسری ساختار ارتباطی مغز" باشد.
سینید کلی میگوید:
"ما میتوانیم برای نخستین بار با قطعیت بگوییم که اسکیزوفرنی اختلالی است که در آن سیمکشی مادۀ سفید در سراسر مغز دچار فرسایش میشود."
به هر جهت، مشخص شد که در این روند دو ناحیه در مغز دچار آسیب دیدگی بیشتری میگردد. یکی از این نواحی به نام جسم پینهای شناخته میشود، که امکان ارتباط میان دو نیمکره مغز را فراهم میآورد، و دیگری بخش فرونتال موسوم به کورونا رادیاتا، ناحیهای در مغز است که نقشی کلیدی در پردازش اطلاعات دارد.
بر مبنای اطلاعات نویسندگان، این بزرگترین مطالعۀ همۀ دورانها در مورد اسکیزوفرنی و مادۀ سفید مغز است.
اهمیت مطالعه
این تحقیق مناقشۀ موجود در این مورد را به چالش میکشد که اسکیزوفرنی به دلیل بروز اختلالاتی پدید میآید که منحصراً در لوب تمپورال و پریفرونتال ایجاد میشوند. اینها برخی از نواحی مغز هستند که شخصیت، تصمیمگیری، و ادراک شنیداری را تنظیم میکنند.
پروفسور ندا جهانشاد میگوید:
"بدون این مطالعه، تحقیقات آینده ممکن بود در مسیر نادرستی ادامه پیدا کنند […] بهجای جستجو برای ژنهایی که به "بخشی از سیمکشی" لطمه میزنند، دانشمندان اکنون به دنبال ژنهایی خواهند بود که به کل شالودۀ ارتباطی مغز آسیب میرسانند."
خانم پروفسور جهانشاد ادامه میدهد، "ما نشان میدهیم که فقط مطالعۀ یک ناحیۀ منفرد در مغز در تلاش برای یافتن آنچه سبب اسکیزوفرنی میشود رویکرد درستی نیست."
[وی در ادامه میگوید]، "تأثیر، سراسری است. تمرکز بر برخی نواحی مغز با این فکر که آسیب در آنجاست شما را به این سمت نمیبرد که تمام داستان برای شما بازگو شود."
کلی میگوید، "مطالعۀ ما به درک مکانیسمهای پشت اسکیزوفرنی کمک خواهد کرد، یک بیماری روانی - که اگر بدون درمان رها شود - اغلب به بیکاری، بیخانمانی، سوء مصرف مواد مخدر و حتی خودکشی بیمار منجر خواهد شد."
در واقع دپارتمان مسکن و توسعۀ شهری ایالات متحد آمریکا تخمین میزند که 26 درصد کل مردم بیخانمان ساکن پناهگاهها با ابتلا به یک "بیماری روانی جدی مثل اسکیزوفرنی" به زندگی خود ادامه میدهند.
همچنین انستیتو ملی سلامت روانی میگوید که 1.1 درصد بزرگسالان در ایالات متحد آمریکا دچار اسکیزوفرنی هستند. گزینههای درمانی کنونی برای اسکیزوفرنی محدود است زیرا علل بروز این بیماری کماکان ناشناخته باقی مانده است.
کلی اضافه میکند، "این یافتهها میتواند ما را به سوی شناسایی زیستنشانگرهایی هدایت کند که محققان را قادر میسازند تا پاسخهای بیماران را به درمان اسکیزوفرنی تست کنند."
مرحلۀ بعدی نشأت گرفته از تحقیق حاضر بررسی علل مشاهدات صورت گرفته در این مطالعه است. کلی مینویسد، جنبۀ وراثتی این بیماری عنوانگر این موضوع است که برخی ژنهای خاص میتوانند کل سیمکشی مغز را دگرگون کنند.
در واقع اخبار پزشکی امروز اخیراً یک مطالعه در مقیاس کلان را گزارش داد که تأیید کرده است که 80 درصد ریسک اسکیزوفرنی ژنتیکی است.
Source:
Schizophrenia affects whole-brain connectivity, major study finds
By Ana Sandoiu
Fact checked by Jasmin Collier
Published Tue 17 October 2017
نظرات (0)