• آنا ساندویو
• ترجمة نادر اکبری
این موضوع به خوبی مشخص شده است که استفادة درازمدت از دوزهای بالای آنتیبیوتیکها میتواند میزان مقاومت میکربها را افزایش دهد و گاهی از اوقات باعث قویتر شدن باکتریهایی شود که آنتیبیوتیکها سعی در کشتن آنها دارند. در هر حال تحقیق جدید میگوید که عصارة شربت افرا قابلیت تقویت اثربخشی آنتیبیوتیکها و کاهش عوارض جانبی آنها را دارد.
تحقیق جدید نشان میدهد که عصارة فنولیک شربت افرا میتواند به شکلی چشمگیر قابلیت آنتیبیوتیکها را در از بین بردن عفونت افزایش دهد.
آنتیبیوتیکها – داروهای رایج برای مقابله با باکتری – از زمان کشف پنیسیسلین در سال 1929 به مدت یک قرن در حال کمک به ما در از بین بردن عفونتهای میکربی بودهاند.
در هر حال در سالهای اخیر آنتیبیوتیکها قافیه را به برخی از مقاومترین گونههای میکربی به نام فوق میکربها / "superbugs" باختهاند.
در واقع مراکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC) تخمین میزند که بیش از 2 میلیون نفر در ایالات متحد آمریکا توسط این گونههای مقاوم میکربی آلوده شدهاند و در نتیجه هر ساله 23000 نفر میمیرند.
انستیتوهای ملی سلامت (NIH) همچنین در مورد خطرات گونههای انعطافپذیر سوزاک، سل و عفونتهای استاف در نتیجة استفادة بیش از حد یا نادرست آنتیبیوتیکها هشدار میدهند. NIH هشدار میدهد که آنتیبیوتیکها تعداد زیادی از باکتریهای "خوب" را که مسؤول سالم و ایمن نگه داشتن بدن در برابر عفونتها هستند از بین میبرند.
در هر حال یک مطالعة جدید امیدهایی در مورد نبرد با فوق میکربها به دست میدهد. تیمی از محققان دانشگاه مکگیل کبک در کانادا به رهبری دکتر ناتالی تُفنکجی / Nathalie Tufenkji بر آن شد تا اثرات یک عصارة طبیعی شربت افرا را بر عملکرد درمانی آنتیبیوتیکها مورد بررسی قرار دهد.
دکتر تفنکجی میگوید: "اهالی بومی کانادا از دیرباز شربت افرا را برای مقابله با عفونت به کار میبردهاند. من همیشه به زیربنای علمی این داروهای بومی علاقمند بودهام." دکتر تفنکجی که ایدة تحقیق در مورد جنبة ضد میکربی شربت افرا را مطرح کرد در حالی که همین موضوع را در مورد عصارة قرهقاط نیز مورد بررسی قرار میدهد.
این مطالعه که در بیست و پنجمین گردهمآیی و نمایشگاه انجمن شیمی آمریکا در سان فرانسیسکو ارائه میشود عنوان میکند که عصارة شربت افرا میتواند به شکل چشمگیری عملکرد آنتیبیوتیکها را بدون تقویت عوارض جانبی آنها بهبود ببخشد. در حالت مزبور 90 درصد آنتیبیوتیک کمتر برای رسیدن به همان نتیجه مورد نیاز است.
تفنکجی و تیمش از همان فرآیند معمولی که در آن شکر و آب جداسازی میشوند برای جداسازی ترکیبات فنولیک شربت افرا استفاده کردند. در مورد شربت افرا، ترکیبات فنولیک بخشاً عامل ایجاد رنگ طلایی این شربت محسوب میشوند.
محققان ترکیب اثرات عصارة شربت افرا و آنتیبیوتیکهای رایج یعنی سیپروفلوکساسین و کاربنیسیلین را آزمایش کردند. آنان دریافتند که تلفیق این دو ماده یک اثر همنیرودهندة نابودکننده بر بیوفیلمها ایجاد کرد. بیوفیلمها یک لایة نازک باکتریها هستند که اغلب اوقات در برابر دارو مقاومت میکنند و در عفونتهای شدید نظیر عفونتهای دستگاه ادراری ناشی از استفاده از کاتتر عمومیت دارند.
این اثر همنیروبخش محققان را قادر ساخت تا با استفاده از 97 درصد آنتیبیوتیک کمتر به همان نتایج دست یابند.
بهبود چشمگیر مزبور در پتانسیل آنتیبیوتیک بر علیه گونههای اشیرشیا کولی (که میتواند سبب عفونت دستگاه ادراری، مشکلات دستگاه گوارش یا حتی بیماری دستگاه تنفسی شود)، پروتئوس میرابیلیس (که مسؤول بسیاری از عفونتهای دستگاه ادراری است)، و پسودوموناس آئروجینوزا (که به بیماران بستری در محیط بیمارستانی و افراد دچار ضعف سیستم ایمنی آسیب میزند) ثبت شد.
نویسندگان مطالعه چنین جمعبندی میکنند:
"بنابراین عصارة شربت افرا میتواند یک مکمل قوی آنتیبیوتیکها برای درمان انواع مختلف عفونتهای باکتریایی باشد. درمان پیشنهاد شده مبتنی بر همافزایی نیروها میتواند طیف داروهای ضد میکربی فعلی را گسترش دهد، از فوریت گونههای مقاوم میکربی پیشگیری کند و سمیت بالقوة ناشی از استفاده از دوزهای بالای آنتیبیوتیک را به حداقل برساند."
برای تحقیق بیشتر اثر تقویتی شربت افرا بر آنتیبیوتیکها، محققان اثر تلفیق این شربت با آنتیبیوتیک را بر روی مگسهای میوه و لارو پروانه آزمایش کردند. آنها متوجه شدند که مگسهای میوهای که غذاهای خیسانده در عصارة شربت را خورده بودند در مقایسه با همتایان خود که از این عصاره نخورده بودند چندین روز بیشتر زنده ماندند.
دانشمندان در حال حاضر مشغول آزمایش اثرات عصارة شربت افرا روی موشها هستند و امیدوارند که روزی عصارة مزبور به یک داروی با مبنای گیاهی بسیار در دسترس تبدیل شود.
تفنکجی میگوید: "فرآوردههای دیگری نیز برای تقویت توانایی آنتیبیوتیک وجود دارد، اما این شاید تنها موردی باشد که از طبیعت نشأت میگیرد."
Source:
medicalnewstoday.com
Maple syrup extract boosts antibiotics, may ward off 'superbugs'
Written by Ana Sandoiu
Published: 3 April 2017
نظرات (0)