• مایو کلینیک
• ترجمه نادر اکبری سراوانی
ویتیلیگو [برص یا پیسی] نوعی بیماری است که باعث از دست رفتن رنگ پوست در جای جای آن میشود. گستره و دامنه از دست رفتن رنگ بر اثر ویتیلیگو غیر قابل پیشبینی است. این بیماری میتواند در هر قسمت از بدن بروز کند. بیماری مزبور در عین حال قادر است بر مو و داخل دهان نیز تأثیر بگذارد.
به طور معمول رنگ پوست و مو توسط ملانین تعیین میشود. ویتیلیگو زمانی ایجاد میگردد که سلولهای تولید کننده ملانین از بین میروند یا عملکردشان متوقف میشود. مردمان دارای تمامی انواع پوست به ویتیلیگو مبتلا میشوند اما وجود این بیماری در میان مردم تیرهپوست آشکارتر است. ویتیلیگو اختلالی تهدید کنندۀ حیات یا مُسری نیست. این بیماری باعث ایجاد حسی ناخوش در فرد مبتلا نسبت به خودش میشود.
درمان ویتیلیگو میتواند رنگ ناحیۀ آسیب دیده در پوست را به آن بازگرداند. اما درمان از ادامه رنگرفتگی پوست یا بازگشت بیماری پیشگیری نمیکند.
[مطالب این مقاله:]
• علایم ویتیلیگو
• علل ویتیلیگو
• تشخیص ویتیلیگو
• درمان ویتیلیگو
علایم ویتیلیگو
نشانۀ اصلی ویتیلیگو بروز لکههای رنگ رفتۀ پوست است. به طور معمول، تغییر رنگ نخست در نواحی قرار گرفته زیر تابش آفتاب مثل دستها، پاها، بازوها، صورت و لبها بروز میکند.
نشانههای ویتیلیگو عبارتند از:
• لکههای رنگ باخته در پوست
• سفید یا خاکستری شدن زودرس مو در ناحیه جمجمه، مژهها، ابرو یا ریش
• از دست رفتن رنگ بافتهایی که جدار دهان یا بینی را تشکیل میدهند (غشاهای مخاطی)
• از دست رفتن رنگ یا تغییر رنگ لایههای داخلی کره چشم (شبکیه)
ویتیلیگو در هر سنی امکان بروز دارد اما اغلب در سنین زیر بیست سالگی ایجاد میشود.
بسته به نوع ویتیلیگو مبتلابه فرد لکههای رنگ باختۀ پوست ممکن است موارد زیر را پوشش دهند:
• بسیاری از قسمتهای بدن. در این نوع که شایعترین محسوب شده و ویتیلیگوی منتشر یا جنرالیزه نام دارد، لکههای رنگ باخته پوست اغلب به شکل مشابه در بخشهای متقارن بدن پیشرفت میکنند.
• فقط در یک سمت یا یک بخش از بدن. این نوع که ویتیلیگو سیگمنتال نامیده میشود گرایشی به بروز در افراد کمسن از خود نشان داده بعد از پیشرفت به مدت یک تا دو سال متوقف میشود.
• فقط در یک ناحیه یا نواحی معدودی از بدن. این نوع ویتیلیگوی موضعی (فوکال) نامیده میشود.
پیشبینی شیوه پیشرفت بیماری دشوار است. برخی از اوقات شکلگیری لکهها بدون هر گونه درمان متوقف میشود. در اغلب موارد از دست رفتن رنگدانههای پوست گسترش یافته و در نهایت بخش بیشتر پوست را درگیر میکند. در موارد نادر پوست دوباره رنگ اولیه خود را به دست میآورد.
چه هنگامی به دکتر مراجعه کنیم
در صورت مشاهدۀ بروز رنگباختگی در برخی نواحی پوست، مو یا چشم به پزشک مراجعه کنید. ویتیلیگو هیچ معالجهای ندارد. اما درمان میتواند به توقف یا کند کردن پیشرفت تغییر رنگ کمک کرده و بخشی از رنگ را به پوست برگرداند.
علل ویتیلیگو
لایههای پوست و ملانین
ویتیلیگو هنگامی ایجاد میشود که سلولهای تولیدگر رنگدانه (ملانوسیتها) از بین میروند یا تولید ملانین در آنها متوقف میشود. ملانین رنگدانهای است که به پوست، مو و چشم فرد رنگ خاص آنها را میدهد. بخشهای درگیر ویتیلیگو در پوست روشنتر یا سفید میشوند. پزشکان علت مرگ سلولهای رنگدانه یا توقف کارکرد آنها را نمیدانند. این ممکن است ناشی از علل زیر باشد:
• اختلالی که در آن سیستم ایمنی حملهور شده و ملانوسیتهای پوست را از بین میبرد
• تاریخچه خانوادگی (وراثت)
• وجود یک واقعه محرک مثل آفتابسوختگی، استرس یا قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی صنعتی
عوارض ویتیلیگو
مردم دچار ویتیلیگو ممکن است در ریسک بالاتری برای موارد زیر قرار داشته باشند:
• دیسترس یا پریشانحالی اجتماعی یا روانشناختی
• آفتابسوختگی و سرطان پوست
• مشکلات چشم مثل التهاب عنبیه
• کاهش شنوایی
تشخیص ویتیلیگو
تاریخچۀ پزشکی و معاینه
اگر پزشک ظن ابتلاء فرد به ویتیلیگو را داشته باشد، در مورد شرح حال پزشکی بیمار پرسش خواهد کرد، وی را معاینه کرده و سعی میکند تا دیگر اختلالات محتمل مثل درماتیت یا پسوریازیس را از تشخیص خارج کند. این احتمال وجود دارد که پزشک از لامپ مخصوصی برای تاباندن اشعه فرابنفش به پوست استفاده کند تا تعیین نماید که فرد دچار ویتیلیگو است یا خیر.
بیوپسی پوست و آزمایش خون
در کنار گردآوری اطلاعات فردی و خانوادگی و معاینه پوست دکتر ممکن است موارد زیر را در دستور کار قرار دهد:
• بیوپسی پوست از ناحیۀ آسیب دیده
• آزمایشهای خون برای شناسایی اختلالات خودایمنی مثل آنمی یا دیابت
درمان ویتیلیگو
درمانهای متعددی برای کمک به تجدید رنگ پوست یا حتی خارج کردن ته رنگ پوست در دسترس است. نتایج، متفاوت و غیر قابل پیشبینی است. برخی درمانها با عوارض جانبی جدی همراهند. بنابراین دکتر ممکن است پیشنهاد کند که در ابتدا بیمار از طریق استفاده از محصولات برنزه کردن شخصی یا آرایش به ترمیم وضعیت پوست خود اقدام کند.
اگر پزشک و بیمار هر دو به این نتیجه برسند که با استفاده از دارو، جراحی یا مداوا به درمان ویتیلیگو بپردازند، این فرآیند ممکن است برای نشان دادن نتایج خود به ماهها وقت نیاز داشته باشد. و بیمار ممکن است تا زمان رسیدن به مؤثرترین درمان در مورد خود نیاز به امتحان کردن روشهای درمانی مختلفی داشته باشد.
حتی اگر درمان برای مدتی موفقیتآمیز باشد نتایج ممکن است پایدار نباشد یا لکههای تازهای در بدن ظاهر شود.
دارو
هیچ دارویی قادر نیست تا فرآیند ویتیلیگو را متوقف کند. اما برخی داروها در صورت استفاده به شکل منفرد یا در ترکیب با نوردرمانی میتوانند تون رنگ پوست را تجدید کنند.
• کرمهای کنترل کننده التهاب. استفاده از کرم کورتیکوستروئیدی برای نواحی آسیب دیده پوست میتواند به برگشت رنگ، مشخصاً در صورت استفاده از آنها در مراحل اولیه بیماری، کمک کند. بیمار ممکن است تا چند ماه شاهد بروز تغییری در رنگ پوست خود نباشد.
این نوع کرم مؤثر بوده و کاربرد آن آسان است. اما میتواند حامل برخی عوارض جانبی مثل نازک شدن پوست یا بروز لکه یا خطوط در پوست شود.
اشکال ضعیفتر دارو ممکن است برای کودکان یا مردم دچار نواحی گسترده تغییر رنگ پوست تجویز شود.
• داروهای تأثیرگذار بر سیستم ایمنی. پمادهای حاوی تاکرولیموس یا پیمکرولیموس (مهار کنندههای کالسینیورین) ممکن است برای مردم دچار آسیب دیدگی رنگدانههای پوستی در نواحی کوچک به ویژه در صورت و گردن مفید باشد.
این نوع درمان ممکن است در مقایسه با کورتیکوستروئیدها عوارض جانبی کمتری داشته باشد و امکان آن هست که بتوان آن را همراه پرتو ماوراء بنفش B یا UVB مورد استفاده قرار داد. به هر حال، FDA در مورد پیوند احتمالی میان این داروها و لنفوما یا سرطان پوسن هشدار داده است.
مداوا
• ترکیب پسورالن و نوردرمانی. این درمان یک مادۀ بر پایه گیاه به نام پسورالن را با نوردرمانی (فوتوکموتراپی) ترکیب میکند تا رنگ را به لکههای روشن برگرداند. پس از گرفتن پسورالن به صورت خوراکی یا تحویل آن به ناحیۀ آسیب دیده پوست، فرد در معرض نور ماوراء بنفش A یا UVA، نور ماوراء بنفش B یا نور اکسایمر قرار میگیرد. این رویکردها گرایشی به ایجاد نتایج بهتر در مقایسه با استفاده منفرد از دارو یا نور از خود نشان میدهند. فرد نیاز به آن دارد که درمان را سه بار در هفته به مدت 6 تا 12 ماه ادامه دهد.
• برداشتن رنگ باقی مانده (رنگدانهزدایی). این درمان ممکن است یکی از گزینههای مربوط به زمانی باشد که میزان ویتیلیگو در بیمار بسیار گسترده است و دیگر درمانها در مورد آن کارآیی نداشتهاند. مواد رنگدانهزدایی در نواحی آسیب ندیدۀ پوست مورد استفاده قرار میگیرند. این مواد پوست را به تدریج روشن میکنند تا اینکه رنگ آن مشابه بخشهای دچار ویتیلیگو شود. این درمان به مدت یک یا دو بار در روز به مدت 9 ماه یا بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد.
عوارض جانبی در این مورد میتواند شامل سرخی، ورم، خارش و خشکی پوست باشد. رنگدانهزدایی عملی با تأثیرات پایدار است و فرد برای همیشه دچار حساسیت بیش از حد نسبت به نور آفتاب باقی خواهد ماند.
جراحی
در صورت عدم کارآیی نوردرمانی جراحی ممکن است به عنوان یک گزینه مطرح شود. جراحی در عین حال احتمال دارد که با دیگر درمانها مورد استفاده قرار گیرد. هدف تکنیکهای برشمرده در زیر برگرداندن تون رنگ پوست بیمار است.
• پیوند پوست. در این عمل پزشک تکههای کوچک پوست نرمال دارای رنگدانه را برداشته و آنها را به قسمتهای دچار ویتیلیگو پیوند میکند. این اقدام برخی از مواقع که ویتیلیگو در سطوح کوچکی از پوست ایجاد شده باشد قابل استفاده است.
ریسکهای محتمل در این مورد شامل عفونت، ایجاد جای زخم، نمای وصلهپینهدار، نقطهرنگ و نارسایی ناحیه برای تجدید رنگ است.
• پیوند تاول. در این عمل پزشک تاولهایی در نقاط رنگدانهدار پوست ایجاد کرده و به طور معمول از ساکشن استفاده میکند. در مرحله بعد پزشک قسمت رویی تاولها را برداشته و آنها را به نواحی دچار تغییر رنگ پوست پیوند میزند.
ریسکهای محتمل در این مورد شامل بروز جای زخم، وصلهپینهدار شدن نما و نارسایی ناحیه برای تجدید رنگ است. و نیز این احتمال وجود دارد که تحریک پوست بر اثر ایجاد تاول محرک بروز لکههای تازه ویتیلیگو شود.
• تاتو (ریزرنگدانه دادن). در این تکنیک پزشک از یک ابزار جراحی مخصوص برای کاشت رنگدانه در پوست استفاده میکند. این روش بیشترین اثربخشی را در اطراف لبها در مردم دارای ترکیببندی رنگی تیرهتر دارد.
عوارض جانبی شامل دشواری کنار آمدن با رنگ پوست و پتانسیل تاتو برای تحریک ایجاد لکههای دیگری از ویتیلیگو است.
درمانهای بالقوه برای آینده
درمانهای در دست مطالعه موارد زیر را شامل میشود:
• دارویی برای تحریک سلولهای مولد رنگ (ملانوسیتها). این دارو به نام افملانوتید، پتانسیل درمان را در صورت ایمپلنت شدن زیر پوست برای تقویت رشد ملانوسیتها دارد.
• دارویی برای کنترل ملانوسیتها. پروستاگلاندین E2 به عنوان راهی برای تجدید ذخیره رنگ پوست در مردم دچار ویتیلیگوی موضعی که با گسترش بیماری همراه نیست تست شده است. این دارو به صورت ژل به پوست تحویل میشود.
• دارویی برای معکوس کردن از دست رفتن رنگ. توفاسیتینیب، دارویی خوراکی است که معمولاً در درمان ارتریت روماتوئید استفاده میشود، اما برخی تواناییها را در درمان ویتیلیگو از خود نشان داده است.
سبک زندگی و مداوای خانگی
تاکتیکهای مراقبت فردی فهرست شده در زیر ممکن است در مراقبت از پوست و بهبود نمای ظاهری آن مفید باشند:
• پوست خود را از آفتاب و منابع مصنوعی ایجاد نور ماوراء بنفش محافظت کنید. اگر کسی دچار ویتیلیگو بوده و به ویژه دارای پوست روشن باشد باید از کرم ضد آفتاب با طیف گسترده و SPF حداقل 30 استفاده کند. در صورت عادت به شنا کردن یا تعریق، ضد آفتاب باید به میزان زیاد و هر دو ساعت یک بار به پوست مالیده شود.
مردم در عین حال میتوانند از سایه استفاده کرده و لباسهایی به تن کنند که نقش سایبان را در برابر آفتاب بازی کند. افراد دچار ویتیلیگو نباید برنزه کرده یا خود را در معرض نور لامپهای آفتابی قرار دهند.
محافظت پوست در برابر آفتاب به پیشگیری از آفتاب سوختگی و صدمات درازمدت به پوست کمک میکند. یک آفتاب سوختگی شدید میتواند بر وخامت وضعیت اضافه کند. ضد آفتابها در عین حال برنزه شدن را به حداقل میرسانند که باعث میشود تا کنتراست بین پوست نرمال و پوست دچار تغییر رنگ کمتر مشهود باشد.
• پوست آسیب دیده را پنهان کنید. محصولات پنهان کننده ممکن است باعث بهبود نمای ظاهری پوست و باعث شوند تا فرد احساس بهتری در مورد خود پیدا کند به ویژه اگر نقاط دچار ویتیلیگو در فرد در معرض دید قرار داشته باشند. فرد ممکن است برای رسیدن به بهترین گزینه برای خود نیاز به امتحان محصولات مختلف داشته باشد. رنگ محصولات خودبرنزه کردن با شستشو از بین نمیرود اما آنها به تدریج در طول چند روز کمرنگ میشوند. اگر شما از یکی از این محصولات استفاده میکنید، یکی از آنها را که حاوی دیهیدروکسیاستون است مورد استفاده قرار دهید، زیرا این نوع مورد تأیید FDA است.
• از تاتو استفاده نکنید. از تاتوی نامرتبط به درمان ویتیلیگو استفاده نکنید. آسیب وارده شده به پوست از طریق عملی مثل تاتو ممکن است به بروز لکههای تازه ویتیلیگو در طول چند هفته منجر شود.
پزشکی جایگزین
مطالعاتی معدود نشان دادهاند که داروی گیاهی جینکگو بیلوبا میتواند رنگ پوست را در مردم دچار ویتیلیگو برگرداند. مطالعات در مقیاس کوچک دیگری نشان دادهاند که اسید آلفا - لیپوئیک، فولیک اسید، ویتامین C و ویتامین B-12 به همراه نوردرمانی ممکن است به تجدید رنگ پوست در برخی از مردم منجر شوند.
همانند همۀ درمانهای غیر نسخهای، پیش از استفاده از طب جایگزین با پزشک مشورت کنید تا مطمئن شوید که فعل و انفعال مضری میان داروهای مورد استفاده وجود ندارد./
Source:
Vitiligo
Mayo Clinic
March 08, 2018
نظرات (0)