• لوری اسمیت، دکتر النا بیگرز
• ترجمه هستی فراستفر
سرطان گردن رحم سرطانی است که در سلولهای بخش تحتانی رحم بروز میکند. این ناحیه سرویکس (گردن رحم) نامیده میشود.
سرویکس باریک و کوچک، زهدان را به واژن متصل میکند. سرویکس ورودی کوچکی برای عبور اسپرم به درون رحم ایجاد مینماید. سرویکس در عین حال یک خروجی از رحم برای جریان خون عادت ماهانه یا خروج بچه در طول وضع حمل ایجاد میکند.
سرویکس کوچک به دو قسمت تقسیم میشود و خانۀ دو نوع سلول است:
• اندوسرویکس: این بــــخش از سرویکس درونیترین بخش آن است. اندوسرویکس جدار "تونلی" را که از رحم به واژن ادامه دارد تشکیل میدهد. اندوسرویکس محلی برای سلولهای بلند و ستون مانندی است که مسؤول ترشح مخاط هستند.
• اکتوسرویکس: این بخش از سرویکس بخش بیرونی آن است که به درون واژن میرود. اکتوسرویکس خانۀ سلولهای سنگفرشی است که نمایی شبیه به فلس یا پولک ماهی در زیر میکروسکپ دارند.
جایی که این دو نوع سلول به هم ملحق میشوند همان جایی است که اغلب موارد سرطانهای گردن رحم و سلولهای پیشسرطانی شکل میگیرند.
مطالب این مقاله:
• پاپ اسمیر چیست؟
• در طول پاپ اسمیر چه اتفاقی رخ میدهد؟
• نتایج پاپ اسمیر
• واقعیات سرطان گردن رحم
پاپ اسمیر چیست؟
پاپ اسمیر یک ابزار غربالگری است که به کشف سلولهای غیر نرمال و سرطانی کمک میکند. این تست از طریق نمونهگیری از گردن رحم عمل میکند.
غربالگری سرطان گردن رحم برای پیشگیری از سرطان گردن رحم و تشخیص زودهنگام آن اهمیت دارد. ابزارهایی مثل تستهای پاپ اسمیر و پاپیلوماویروس انسانی (HPV) برای کشف موارد زیر ضروری هستند:
• تغییرات سلولهای پیشسرطانی
• وجود پاپیلوماویروس انسانی
• وجود سرطان
درمان بر مبنای تشخیص استوار است.
همزمان با پاپ اسمیر میتوان تست HPV را نیز انجام داد. توصیه میشود که زنان در سنین بالای 30 سال هم تست پاپ اسمیر و هم HPV را حتماً انجام دهند.
بر مبنای اعلام "انجمن سرطان آمریکا" در طول 40 سال گذشته میزان مرگ ناشی از سرطان گردن رحم بیش از 50 درصد کاهش یافته است. انجمن سرطان آمریکا میگوید که علت این کاهش چشمگیر کاربرد تست پاپ اسمیر است.
در طول پاپ اسمیر چه اتفاقی رخ میدهد؟
زنان معمولاً در طول انجام معاینۀ لگن یک تست پاپ اسمیر انجام میدهند. ابزاری به نام اسپکولوم داخل واژن فرو میرود به شکلی که بتوان سرویکس را به طور کامل بررسی کرد. آنگاه یک نمونهگیری از سلولهای گردن رحم با استفاده از براش یا اسپاتولا گرفته و برای تست کردن به آزمایشگاه ارسال میشود.
مایو کلینیک توصیه میکند که زنان در دورۀ پریود از انجام پاپ اسمیر خودداری کنند. زنان در عین باید در فاصلۀ دو روز مانده به انجام پاپ اسمیر از گرفتن دوش واژینال، داروهای واژینال، اسپرمکشها و سکس خودداری کنند.
چه هنگامی باید تست پاپ اسمیر انجام داد؟
توصیهها برای فواصل انجام تست پاپ اسمیر به چند عامل مختلف بستگی دارند. این عوامل شامل موارد زیرند:
• سن
• تاریخچۀ پزشکی
• قرار گرفتن در معرض دیاتیلاستیلبیسترول (DES) در دورۀ جنینی
• HIV
• ضعیف بودن سیستم ایمنی
توصیه میشود که زنان انجام تست پاپ اسمیر را از سن 21 سالگی شروع کنند. آنان باید تا رسیدن به سن 65 سالگی انجام تست پاپ اسمیر را هر سه سال یک بار در برنامۀ زندگی خود لحاظ کنند. تست کردن به مدت هر 5 سال یک بار در سنین بالای 30 و در صورتی که با تست HPV همزمان انجام شود در دستور کار قرار میگیرد.
در برخی موقعیتها، ممکن است توصیه شود که زنان انجام غربالگری با پاپ اسمیر را متوقف کنند. برای مثال زنان پس از انجام هیسترکتومی کلی، عملی که در آن رحم و گردن رحم خارج میشوند، دیگر نیازی به انجام پاپ اسمیر ندارند.
به هر جهت، زنانی که به علت اختلالات سرطانی یا پیشسرطانی هیسترکتومی انجام میدهد باید نظارت بر وضعیت آنها ادامه پیدا کند.
زنان در سنین بالای 65 سال دیگر نیازی به انجام تست پاپ اسمیر ندارند. به هر جهت ریسکفاکتورهای هر کسی متفاوت است. زنان دارای تاریخچۀ مثبت غربالگری سرطان گردن رحم و زنانی که از نظر جنسی فعال بوده دارای چند شریک جنسی مختلف هستند باید انجام تست را ادامه دهند.
نیازهای هر فردی متفاوت است و باید در این مورد با پزشک مشورت کند.
نتایج پاپ اسمیر
پاپ اسمیر گاهی از اوقات ممکن است در شرایط وجود سلولهای غیر نرمال در گردن رحم منفی باشد. این وضعیت به نام نتیجۀ منفی کاذب شناخته میشود. نتایج منفی کاذب به دلایل زیر امکانپذیرند:
• کافی نبودن مقدار نمونۀ سلول
• کم بودن مقدار سلولهای غیر نرمال
• وجود خون یا سلولهای التهابی در نمونه
از طرف دیگر وجود جواب مثبت در تست پاپ اسمیر همیشه به این معنی نیست که زن دچار سرطان گردن رحم است. نتیجه صرفاً ممکن است غیر نرمال باشد.
وقتی زنی در تست پاپ اسمیر با جواب منفی روبهرو میشود این بدین معنی است که پاپ اسمیر وی نرمال بوده و هیچگونه سلول غیر نرمالی مشاهده نشده است.
نتایج غیر نرمال که زیر عنوان یافتههای مثبت شناخته میشوند ممکن است پیامی از وجود سلولهای غیر نرمال یا سرطانی باشند. در صورت داشتن چنین نتایجی، زنان باید روند تشخیص را با انجام کولپوسکپی، با یا بدون بیوپسی دنبال کنند.
در طول کولپوسکپی، سرویکس، والوا، و واژن با استفاده از کولپوسکپ مغناطیسی میشوند. در صورت لزوم ممکن است یک نمونۀ بیوپسی برای ارزیابی انجام شود.
ناهنجاریهای سلولی شایع عبارتند از:
• سلولهای سنگفرشی اتیپیکال با اهمیت نامعین (ASCUS): این تشــخیص برای موارد خفیف غیر نرمال بودن سلولها است که با موازین مربوط به سلولهای پیشسرطانی مطابقت ندارند. اگر HPV وجود داشته باشد نیاز به انجام تستهای اضافی خواهد بود.
• ضایعات اینترااپیتلیال سنگفرشی: این تشخیص نشانگر آن است که تغییرات سلولی احتمالاً سرطانی مطرحند که نیاز به بررسی بیشتر دارند. آنها به دسته تقسیم میشوند:
• گرید پایین: ضایعۀ یا گرید پایین دارای ریسک پایینی برای پیشرفت به سمت سرطان در آیندۀ نزدیک است.
• گرید بالا: ضایعۀ با گرید بالا دارای ریسک بالایی برای پیشرفت به سمت سرطان در آیندۀ نه چندان دور است.
• سلولهای اتیپیکال گلاندولر: این تشخیص نشان دهندۀ وجود سلولهای غیر نرمال در اندوسرویکس است. این نتیجه نیاز به تستهای بیشتر را مطرح میکند.
• سرطان سلول سنگفرشی یا ادنوکارسینوما (ادنوکارسینوم): این تشخیص پیامی از احتمال سرطان است و به نوع سلول اتیپیکال بستگی دارد. بررسی بیشتر در این وضعیت مورد نیاز است.
این موضوع مهم است که با پزشک در مورد ریسک فاکتورهای توسعۀ سلولهای غیر نرمال گردن رحم و سرطان گردن رحم مشورت شود. این مشورت فواصل زمانی مورد نیاز برای انجام تست پاپ اسمیر را مشخص خواهد کرد.
بر مبنای تاریخچۀ پزشکی فردی و نتایج پاپ اسمیر و تست HPV قبلی امکان توصیه به انجام تستهای دیگر نیز وجود دارد.
واقعیات سرطان گردن رحم
تخمین زده میشود که در سال 2016 تعداد 12.990 مورد تازه از سرطانهای مهاجم گردن رحم در ایالات متحد آمریکا تشخیص داده شده است.
ریسک فاکتورهای متعددی برای توسعۀ سرطان گردن رحم وجود دارد. بزرگترین ریسک فاکتور این سرطان وجود عفونت با HPV است، یک ویروس مسری جنسی که از طریق تماس پوست به پوست منتقل میشود. HPV ممکن است در طول سکس واژینال، مقعدی یا دهانی که در آنها تماس پوست به پوست وجود دارد منتقل شود.
اگرچه بیش از 150 نوع HPV وجود دارد، اغلب سرطانهای گردن رحم بر اثر انواع 16 و 18 HPV رخ میدهد. دیگر عوارض ناشی از عفونت HPV شامل وجود زگیلهای غیر سرطانی یا پاپیلوما ویروس است.
اگرچه هیچ علاجی برای HPV وجود ندارد، بدن اغلب اوقات خود به خود با این عفونت کنار میآید. وقتی که HPV سبب بروز عفونت درازمدت شود، ریسک ابتلا به سرطان افزایش پیدا میکند. درمانهایی برای زگیلها و تغییرات سلولی مرتبط به HPV وجود دارد.
پیش از توسعه یافتن به سرطان، سلولهای گردن رحم دچار تغییرات غیر نرمال میشوند. این تغییرات زیر عنوان تغییرات پیشسرطانی یا دیسپلازی شناخته میشود./
Source:
Everything You Need to Know About the Pap Smear
Last reviewed Sat 30 July 2016
By Lori Smith BSN MSN CRNP
Reviewed by Alana Biggers, MD, MPH
نظرات (0)