• ریچل نِل، کریستینا کیون
• ترجمه هامیک رادیان
سرطان پروستات از شایعترین انواع سرطان در میان مردان است.
بر مبنای اعلام انجمن سرطان آمریکا از هر 7 مرد یک نفر در طول زندگی خود دچار سرطان پروستات میشود. درمانهای مرسوم برای سرطان پروستات شامل جراحی، شیمیدرمانی و اشعهدرمانی است.
به هر جهت، درمانهای نوپدیدی هستند که در درمان سرطان پروستات امیدبخش ظاهر شدهاند. یک مثال در این مورد ایمنیدرمانی / Immunotherapy است. ایمنیدرمانی یک روش درمانی است که تقویت توانایی سیستم ایمنی برای مقابله با سلولهای سرطانی را هدف قرار میدهد.
مطالب این مقاله:
• ایمنیدرمانی چیست و چطور به کار میرود؟
• خطرات و عوارض ایمنیدرمانی کدامند؟
• کدام انواع ایمنیدرمانی مورد تأیید FDA است؟
• کدام انواع سرطان پروستات را میتوان با ایمنیدرمانی مداوا کرد؟
• اثربخشی ایمنیدرمانی برای سرطان پروستات چیست؟
ایمنیدرمانی چیست و چطور به کار میرود؟
در درمان سرطان پروستات دو رویکرد بالقوه برای ایمنیدرمانی وجود دارد:
• پزشکی شخصی شده، که در آن دکتر سلولهای ایمنی مرد را برداشته و از طریق اصلاح ژنتیکی آنها را از ویژگیهای کشندۀ سرطان برخوردار میکند. سلولهای تغییر یافته در مرحلۀ بعد به جریان خون فرد بیمار بازگردانده میشود، به این امید که این سلولها با سلولهای سرطانی مقابله کرده و تکثیر خود را ادامه میدهند.
• داروهای بلوک کننده، که در آن مردان داروهای خاصی دریافت میکنند که جنبۀ خاصی از سلول سرطانی موسوم به "محل تقابل" یا "ایست بازرسی" را بلوک میکنند. این بخش سلول سرطانی برای مهار سیستم ایمنی وارد عمل میشود، و این سیستم را از مقابله با سرطان بازمیدارد.
حیطۀ ایمنیدرمانی یک عرصۀ نوظهور و امیدبخش برای درمانهای سرطان ظاهر شده است. به هر حال، این شیوۀ درمانی در مقایسه با درمانهای مرسوم سرطان مثل اشعه درمانی و شیمیدرمانی هنوز در مراحل اولیۀ خود قرار دارد.
در هر حال، FDA یک داروی ایمنیدرمانی را برای مداوای سرطان پروستات در مردان مورد تأیید قرار داده است.
خطرات و عوارض جانبی ایمنیدرمانی کدامند؟
ایمنیدرمانی در درمان سرطان پروستات درمان نسبتاً تازهای است، بنابراین همیشه اطلاعات جامعی در مورد اثرات بالقوۀ این نوع درمان در درازمدت وجود ندارد.
آنچه محققان میدانند این است که خطرات بالقوهای در مورد بیشفعال شدن سیستم ایمنی وجود دارد. "تشجیع بیش از حد" سیستم ایمنی با دارو میتواند سبب حملۀ سیستم ایمنی به بافتهای سالم شود.
این موضوع محدود به خود پروستات نخواهد بود بلکه میتواند موارد زیر را نیز شامل شود:
• رودهها
• کبد
• ریهها
• کلیهها
• دیگر دستگاههای بدن
این داروها میتوانند سبب بروز التهاب در بافتها شوند، که این میتواند برای افراد دریافت کنندۀ داروهای مورد اشاره مُضر و حتی کشنده باشد.
محققان در حال حاضر مشغول مطالعه بر روی ترکیبات مختلف داروهای ایمنیدرمانی مورد استفاده در سرطان پروستات هستند. چنین به نظر میرسد که استفاده از ترکیب چند دارو بیش از استفاده از یک داروی واحد موجب بروز علایم جانبی جدی میشود.
برای مطالعۀ بیشتر در این مورد به مقاله زیر در وبسایت مهرین – اخبار سلامت مراجعه کنید:
مراحل و دورنما در سرطان پروستات
کدام انواع ایمنیدرمانی مورد تأیید FDA است؟
پژوهشگران اکنون در حال انجام آزمونهایی برای داروهای ایمنیدرمانی در درمان سرطان پروستات و دیگر انواع سرطان هستند.
FDA، داروی پراونج / Provenge (سیپولوسل – تی / sipuleucel-T) را برای استفاده در مورد بیماران سرطان پروستات تأیید کرده است.
به طور مشخص، دکترها میتوانند این دارو را برای موارد سرطان پروستات متاستاتیک مقاوم به هورمون تجویز کنند. اگرچه این دارو در ردۀ واکسنها طبقهبندی میشود، هر دوز اجرایی دارو برای هر بیمار خاص به صورت جداگانه تهیه میشود.
برای انجام این کار، دکترها یک نمونۀ خون از مرد بیمار میگیرند و برای تقویت نمونه گلبولهای سفید خون را جدا میکنند. در محیط آزمایشگاهی، تکنیسینها از مواد شیمیایی خاصی برای "تربیت" سلولهای ایمنی مرد بیمار برای جستجوی سلولهای سرطان پروستات و کشتن آنها استفاده میکنند.
کارشناسان این کار را با قرار دادن سلولها در معرض پروتئینی به نام اسید فسفاتاز پروستات (PAP)، که توسط سلولهای سرطان پروستات ساخته میشود، انجام میدهند. این کار باعث میشود تا سلولها خود را با وضعیت وفق دهند و بیاموزند که چطور میتوانند به شکل مؤثرتری سلولهای سرطان پروستات را از بین ببرند.
وقتی کارشناسان سلولهای مزبور را آماده کردند، دارو از طریق تزریق وریدی به مردان دچار سرطان پروستات داده میشود. این تزریق معمولاً هر دو هفته یک بار به مدت شش هفته انجام میگیرد.
رویکرد تحویل دارو و تزریق، سرطان را معالجه نمیکند. به هر جهت، بر مبنای اعلام انجمن سرطان آمریکا، تحقیقات صورت گرفته روی پراونج نشان میدهند که این دارو میتواند به مردان دارای پیشآگهی ضعیف برای بقاء کمک کند تا مدتی بیشتر زنده بمانند.
عوارض جانبی ناشی از استفاده از این دارو موارد زیر را شامل میشود:
• درد عضلات
• تهوع
• لرز
• تب
این علایم معمولاً بیش از سه روز پس از تزریق دارو ادامه پیدا نمیکنند.
کدام انواع سرطان پروستات را میتوان با ایمنیدرمانی مداوا کرد؟
بر مبنای سنت، سرطانهای پروستات به اندازۀ دیگر انواع سرطان به ایمنیدرمانی جواب ندادهاند. پراونج دارویی است که به طور اختصاصی برای درمان سرطان پروستات تأیید شده است.
ضوابطی وجود دارد که مرد دچار سرطان پروستات پیش از درمان با پراونج باید شرایط آنها را داشته باشد. این ضوابط و مقررات شامل موارد زیر است:
• مردانی که سرطان پروستات در آنها به خارج از پروستات گسترش پیدا کرده است
• مردانی که سرطان پروستات آنها در برابر درمانهای هورمونی مقاوم ظاهر شده است
• مردانی که در حال حاضر دچار درد قابل توجهی که مرتبط به سرطان آنها باشد، نیستند.
برخی نامها برای این انواع سرطان پروستات شامل موارد زیر است:
• سرطان پروستات متاستاتیک، اسیمپتوماتیک مقاوم به هورمون
• متاستاتیک مقاوم در برابر کاتاستات
• سرطان پروستات مستقل از اندروژن
محققان نشانگر یا مارکری ژنتیکی را در پیوند با انواع سرطان پروستات شناسایی نکردهاند که به محدود شدن مجموعۀ مردانی بینجامد که میتوانند بیشترین نفع را از درمانهای ایمنیدرمانی ببرند.
از آنجا که ایمنیدرمانی هنوز فرآیندی آزمایشی تلقی میشود، این دارو معمولاً به مردانی که سرطان پروستات آنها به دیگر انواع بیشتر تحقیق شدۀ درمانی پاسخ داده است، داده نمیشود.
این دارو گران است؛ متوسط قیمت آن میتواند به عددی شش رقمی برسد. از آنجا که درمانهای جدید بیشتر در دسترس قرار میگیرند، فهرست انواع ایمنیدرمانی برای سرطان پروستات و علایم آن که میتوان درمان کرد احتمالاً گسترش خواهد یافت.
اثربخشی ایمنیدرمانی برای سرطان پروستات چیست؟
اگرچه پراونج تنها واکسن و داروی ایمنیدرمانی مورد تأیید FDA است، ممکن است که پزشک، دیگر داروهای ایمنیدرمانی را که ویژۀ بیماریهای دیگر طراحی شده اما امکان مفید بودن آنها برای سرطان پروستات وجود دارد، تجویز کند.
تحقیق در مورد دیگر داروهای مؤثر برای ایمنیدرمانی سرطان پروستات ادامه دارد.
یک مثال در این مورد شامل واکسنی به نام PROSTVAC است، دارویی که نیاز نیست تا به طور مشخص بر مبنای گلبولهای سفید خون فرد بیمار سازگار شود.
آزمون در مورد این دارو به نام PROSTVAC هماکنون در آزمونهای مرحلۀ 3 قرار دارد. مقصود از آزمونهای مرحلۀ 3 کسب اطمینان از ایمنی و اثربخشی دارو از طریق بررسی آن بر روی 3000 نمونه و پایش واکنشهای بیماران نسبت به دارو است.
اگر نتایج این مرحله امیدبخش باشند، مطالعه میتواند وارد آزمونهای بزرگتر مرحلۀ 4 شود. به هر جهت، آزمونهای فاز 3 شاخصی برای کسب تأییدیۀ FDA برای یک دارو نیستند.
Source:
medicalnewstoday.com
Immunotherapy for prostate cancer: What you need to know
Written by Rachel Nall, RN, BSN, CCRN Reviewed by Christina Chun, MPH
Last reviewed: Wed 21 June 2017
نظرات (0)