• آتروفی کلیتورال چیست؟
• علایم آتروفی کلیتورال
• علل آتروفی کلیتورال
• تشخیص آتروفی کلیتورال
• درمان آتروفی کلیتورال
• چه زمانی به دکتر مراجعه کنیم
• دورنما
• خلاصه
کلیتوریس [چوچوله] یک ارگان جنسی زنانه است که در قسمت بالای مادگی (فرج) قرار دارد. کلیتوریس از دو قسمت تشکیل شده است: قسمت بیرونی و قابل رویت که غده کلیتوریس نامیده میشود و قسمت داخلی آن که شفت کلیتوریس نام دارد.
کلیتوریس نسبت به برانگیختگی و تحریک جنسی بسیار حساس است. در طول برانگیختگی جنسی قسمت غده ممکن است متورم شده بزرگ شود.
گاهی اوقات کلیتوریس به تحریک جنسی پاسخ نمیدهد و شروع به کوچک شدن میکند و حتی ممکن است ناپدید شود. پزشکان به این وضعیت زیر عنوان آتروفی کلیتورال اشاره میکنند.
آتروفی کلیتورال به علل متعددی شامل بدکاربرد، تغییرات هورمونی و کاهش جریان خون به کلیتوریس ممکن است رخ دهد.
آتروفی کلیتورال چیست؟
آتروفی کلیتورال به منقبض شدن و از دست رفتن حس در کلیتوریس اشاره دارد. این وضعیت به دلایل مختلف شامل موارد زیر ممکن است بروز کند:
• فقدان برانگیختگی یا تحریک جنسی
• تغییرات هورمونها
• کاهش میزان جریان خون به کلیتوریس
علایم آتروفی کلیتورال
وقتی زن دچار آتروفی کلیتورال شروع به برانگیختگی یا سعی به این کار میکند، کلیتوریس وی با کاهش پاسخ مواجه خواهد شد. در برخی موارد ممکن است اساساً هیچگونه پاسخدهی وجود نداشته باشد.
آتروفی کلیتورال میتواند به کاهش یا فقدان میل جنسی منجر گردد. این موضوع میتواند افراد فعال از نظر جنسی را دچار سرخوردگی کند.
همچنین تغییرات مرتبط به ضخامت کلیتوریس میتواند به درد در طول مقاربت جنسی منجر گردد.
پزشک متخصص زنان یا ماما ممکن است در طول معاینه متوجه کاهش اندازه کلیتوریس زن شوند. در عین حال این امکان هست که به علت کاهش جریان خون کلیتوریس رنگپریده به نظر بیاید.
علل آتروفی کلیتورال
در برخی زنان برانگیختگی جنسی و تحریک منظم میتواند به پیشگیری از بروز آتروفی کلیتورال کمک کند.
گذشته از موضوع کاربرد غلط موارد دیگری شامل فهرست زیر میتوانند باعث آتروفی کلیتورال شوند:
• کمبود جریان خون. کلیتوریس برای داشتن کارکرد نرمال نیاز به مقدار منظمی جریان خون دارد.
• یائسگی. یائسگی با کاهش میزان هورمونهای استروژن، پروژسترون و تستوسترون همراه است که میتوانند باعث ایجاد تغییرات متعددی در کلیتوریس و واژن شوند.
• هیسترکتومی. برداشتن رحم و گاهی از اوقات ساختارهای دیگر، میتواند باعث کاهش میزان هورمونهای جنسی در بدن و کاهش جریان خون به کلیتوریس شود.
تشخیص آتروفی کلیتورال
هیچ فرآیند رسمیت یافتهای برای تشخیص آتروفی کلیتورال وجود ندارد. پزشک ممکن است در مورد علایم بپرسد و کلیتوریس (چوچوله)، مادگی و واژن را معاینه کند. رنگپریدگی و کوچک بودن اندازه کلیتوریس میتواند نشان دهنده آتروفی کلیتورال باشد.
پزشک همچنین ممکن است یک تست خون برای بررسی سطح هورمونها انجام دهد. این تست میتواند مشخص کننده یک اختلال سلامت زمینهای باشد که باعث ایجاد علایمی شبیه به موارد مربوط به آتروفی کلیتورال میشود.
درمان آتروفی کلیتورال
درمان درست برای آتروفی کلیتورال تا حدودی وابسته به علت زمینهای است. برخی گزینهها در این مورد عبارتند از:
• تحریک منظم کلیتوریس. تحریک منظم کلیتوریس یا مقاربت جنسی منظم به تقویت و حفظ جریان خون در کلیتوریس کمک میکند.
• استفاده از محرکهای جنسی. استفاده از لوسیون و لوبریکانت پیش از فعالیت جنسی میتواند به تقویت حسی کلیتوریس کمک کند.
• انجام تمرینات قلبی عروقی. این کار باعث تحریک جریان خون در سراسر بدن، شامل کلیتوریس میشود.
• استروژن درمانی. مکملهای استروژن میتوانند به صورت موضعی یا داخلی مورد استفاده قرار گیرند، اگرچه برخی زنان دچار بعضی ریسک فاکتورها باید از کاربرد این نوع درمان خودداری کنند.
بعضی زنان بر این باورند که استفاده از داروی تستوسترون موضعی به صورت جزئی برای ناحیه مادگی زنان میتواند باعث تجدید حساسیت کلیتوریس شود. به هر حال، هیچ تحقیق علمی برای حمایت از این کاربرد در دست نیست.
چه هنگامی به دکتر مراجعه کنیم
هر زنی که مایل است از نظر جنسی فعال باقی بماند اما از تحریک جنسی لذت نمیبرد باید به پزشک مراجعه کند. این تجربه ممکن است نشانهای از آتروفی کلیتورال یا وجود مشکل دیگری در سلامت باشد.
در عین حال زنان باید با پزشک مشورت کنند اگر آنان:
• در صورت مقاربت جنسی دچار درد میشوند
• علامتی از یائسگی را در خود مشاهده میکنند
• مشکوکند که علایم علت هورمونی دارند
معاینه و انواع تستها میتوانند به پزشک کمک کنند تا بگوید که علایم مورد بحث ناشی از آتروفی کلیتورال است یا به مشکل پزشکی دیگری مرتبط است.
اگر زنی دچار آتروفی کلیتورال باشد پزشک میتواند علت را شناسایی و درمان متناسب را توصیه کند.
دورنما
برخی از اوقات زنان میتوانند از آتروفی کلیتورال به وسیله ورزش و تحریک جنسی، که هر دو باعث تقویت جریان خون به کلیتوریس میشوند، پیشگیری کرده یا آن را درمان کنند.
اگر آتروفی کلیتورال دارای علت هورمونی باشد پزشک میتواند این مشکل را هدف قرار دهد و بهترین راهکار درمانی را توصیه کند. هر زنی که در طول یائسگی یا پس از هیسترکتومی دچار علایم آتروفی کلیتورال شده باشد باید موضوع را به پزشک خود اطلاع دهد.
هر گاه سکس برای زنان کمتر لذتبخش شده باشد وی باید در این مورد با شریک زندگی خود حرف بزند. راههای مختلفی برای تجربه صمیمیت و تماس جنسی وجود دارد.
خلاصه
آتروفی کلیتورال شامل از دست رفتن حس و کوچک شدن کلیتوریس است.
آتروفی کلیتورال میتواند سبب کاهش لذت ناشی از فعالیت جنسی و حتی دردناک شدن آن گردد. این وضعیت برای مثال باعث سرخوردگی و از دست دادن میل جنسی میشود.
چند علت مختلف مثل فقدان تحریک جنسی، تغییرات میزان هورمونها و کاهش جریان خون در کلیتوریس برای ایجاد آتروفی کلیتورال مطرح است.
هر زنی که فکر میکند دچار این نوع آتروفی شده است باید به پزشک مراجعه کند، که میتواند مشکل و علت آن را تشخیص داده و درمان مناسب را توصیه کند.
این درمان تمرین قلبی عروقی منظم، تحریک منظم کلیتوریس، هورمون درمانی یا ترکیبی از این موارد را شامل میشود./
آتروفی کلیتورال یا انقباض و حسمردگی کلیتوریس
دکتر دبورا ویترسپون، جِنا فلچر
ترجمه پریسا شعلهدوست
Source:
Medical News Today
What is clitoral atrophy? Symptoms, treatment, and more
Medically reviewed by Deborah Weatherspoon, Ph.D., R.N., CRNA
On April 30, 2020
New — Written by Jenna Fletcher
نظرات (0)