• فورام مهتا، دکتر تیموتی جی. لیگ
• ترجمه هستی فراستفر
وجود و ادامه ارتباط سالم به عوامل بسیاری وابسته است. در مورد انسان، سلامت جسمانی و روانی نقش بزرگی در یک پیوند شاد و موفقیتآمیز ایفا میکند.
از آنجا که افسردگی قادر است هم بر جسم و هم بر روان فرد تأثیر بگذارد، میتواند به توانایی فرد برای ادامه ارتباط نیز تأثیرگذار باشد.
تحقیقات نشان دادهاند که افسردگی میتواند تأثیرات ادواری یا دورهای بر ارتباطات فرد داشته باشد. این بدان معنی است که فرد افسرده ممکن است دچار تغییر، کمبود یا حتی فقدان احساسات شود و نتواند انتظارات شریک زندگی خود را برآورده کند. در کنار سنگینی بار خود افسردگی، این وضعیت میتواند باعث ایجاد استرس اضافی در یک ارتباط هماکنون دچار مشکل شده و بالقوه منجر به جدایی یا طلاق شود.
هر ارتباطی مسایل خاص خود را دارد، اما افسردگی هم به تشخیص کامل و هم به درمان کامل نیاز دارد. این به هر دو شریک زندگی امکان خوب بودن و قدرت ادامه تلاش برای حفظ زندگی مشترک را میدهد.
آنچه در این مقاله میخوانید:
• چگونه افسردگی فرد به شریک زندگی وی لطمه میزند؟
• تمرکز بر افسردگی و کمک گرفتن از ارتباط
• افسردگی پس از طلاق: چطور میتوان با آن کنار آمد
• علایم افسردگی
چگونه افسردگی فرد به شریک زندگی وی لطمه میزند؟
افسردگی فقط یک علامت یا یک عارضه جانبی نیست. در نتیجه گفتنش آسان است که فرد "یک روز بد" یا "خُلق دمدمی" دارد. در هر حال، وقتی یکی از شرکای زندگی از نظر بالینی دچار افسردگی باشد، رفتار وی و اعمالش میتواند بسیار فراتر از تغییرات خُلقی نرمال باشد.
افسردگی میتواند سبب از دست رفتن علاقه به صمیمیت و رابطه جنسی شود. این میتواند در مرحله بعد سبب شود که طرف دیگر ارتباط احساس عدم جذابیت، تنآگاهی، احساس دفع شدگی و حتی فقدان علاقه کند.
مشابهاً افراد افسرده ممکن است دچار عدم علاقه به روابط اجتماعی یا حضور در کنار اطرافیان شوند، و از دور و بریها حتی از شریک زندگی خویش کنارهجویی کنند. این رفتار ممکن است با پرخاشگری و حتی افکار خودکشی همراه شود، و رنج و درد بیشتری را برای هر دو طرف ارتباط ایجاد کند.
تحقیقات نشان میدهند که افراد دچار افسردگی:
- میزان بیشتری از پریشانحالی را در روابط خویش احساس میکنند.
- کمتر از ازدواج خود راضی هستند
- بیش از حالت معمول از مشکلات زندگی زناشویی دگرگون میشوند
افراد دچار افسردگی ممکن است در مرحله بعد بر اثر مشکلات خود به سرزنش شریک زندگی خویش بپردازند و دچار جدایی عاطفی و احساسی شوند. در نتیجه، شرکاء زندگی آنها نیز در معرض استرس بیشتر و تحمل بار بیشتری ناشی از افسردگی قرار میگیرند.
دکتر سلیا تروتا / Celia Trotta، روانپزشک، در این مورد میگوید:
"افراد افسرده اغلب اوقات "خودشان" نیستند، گاهی وقتها کمتر از عهده مراقبت از خود برمیآیند، و گاهی اوقات کمتر یا بیشتر از میزان معمول در طول روز میخوابند. شرکاء زندگی و خانواده افراد افسرده ممکن است بر اثر بیماری شریک زندگی خود دچار ناامیدی و رنج شوند."
تمرکز بر افسردگی و کمک گرفتن از ارتباط
یکی از مهمترین قدمهایی که افراد میتوانند در تمرکز بر روی افسردگی در ارتباط خویش بردارند آگاهی از آن به عنوان یک معضل جدی پزشکی و نیازمند مراقبتهای کامل حرفهای است.
افسردگی ممکن است از فردی به فرد دیگر متفاوت به نظر بیاید، اما این به این معنی نیست که برای یک نفر جدیتر از دیگری است. برای درمان افسردگی و اثراتش بر ارتباط، فهم خود افسردگی اهمیت حیاتی دارد.
دکتر جیرد هیتمن / Jared Heathman روانپزشک خانواده میگوید: "علتشناسی و شیمی مغز در افسردگی هنوز در مرحله پژوهشی قرار دارد. اگرچه فرضیههای بسیاری در این مورد ارائه شدهاند، علم مرتبط به مغز قابل مقایسه با دانش موجود در مورد سایر ارگانهای بدن نیست."
دکتر هیتمن میگوید، پیچیدگی مغز و اختلالات آن تأثیری را که افسردگی میتواند بر ارتباطهای ما داشته باشد افزایش میدهد.
"این پیچیدگی بسیاری از مردم را به کجفهمی در مورد این اختلال سوق میدهد. برخی همسران بر این باورند که بیمار باید بتواند "با یک حرکت ناگهانی از دستش خلاص شود." ناامیدی و فقدان همدلی میتواند علایم بیماری را تشدید کند."
او اضافه میکند: "همسران میتوانند از طریق حمایت، انگیزش و وارد شدن در درمانهای توصیه شده نقش کمک کننده داشته باشند. بیماران افسرده ممکن است فاقد انرژی و انگیزه لازم برای درمان باشند. یک همسر مشوق میتواند به ادامه کامل درمان و همیاری با سرویسهای درمانگر کمک کند."
برخی گزینهها برای کمک به فرد دچار افسردگی وجود دارد. بعضی راهحلهای تأیید شده و موثر برای افسردگی شامل موارد زیر است:
- استفاده از داروهای ضدافسردگی تجویز شده
- مدیتیشن
- مشاوره حرفهای - فردی، زوجین یا گروه درمانی
- ورزش
- تغییر رژیم غذایی
دکتر بتی کوهن / Beatty Cohan متخصص رواندرمانی میگوید: "مردمی که از نظر بالینی دچار افسردگی هستند، مسئولیت دارند تا به خاطر خودشان و شرکای زندگیشان در پی درمان افسردگی خود باشند.
گذراندن هر شبه را با فردی که اغلب دارای اُفت روحیه و افسرده است تصور کنید. خبر خوب این است که انواع درمانهای موثر برای افسردگی وجود دارد... این مراقبت از خود شامل تغذیه خوب، داشتن خواب کافی، و دسترسی به حمایت دوستان و خانواده است."
افسردگی پس از طلاق: چطور میتوان با آن کنار آمد
اگر فردی در خلال طلاق یا پس از آن دچار احساس افسردگی شود، این موضوع مهم است که خود یا دیگری را ملامت نکرده یا احساس گناه نکند.
کارشناسان امر دسترسی به یک سیستم حمایتی برای کمک شامل درگیر شدن در فعالیتهای کاهش دهنده استرس، و استفاده از کمکهای تخصصی را پیشنهاد میکنند. مخصوصاً این موضوع مهم است که به یاد داشته باشیم افسردگی پس از طلاق ناشایع نیست، و میتواند در صورت نادیده گرفته شدن به مرور زمان بدتر شود.
دکتر تروتا میگوید: "طلاق میتواند یک واقعه بسیار استرسآور در زندگی باشد، که به احساس اضطراب، افسردگی، گناه و در مورد افرادی که دچار افسردگی شدید هستند حتی به افکار و رفتار خودکشی طلبانه منجر شود."
در مواردی که ازدواج به طلاق ختم میشود، چه افسردگی در این مورد نقش داشته یا نداشته باشد، این خطر وجود دارد که افسردگی در مرحله بعد دامنگیر یکی از زوجین یا هر دوی آنها شود.
مطالعهای که در نشریه مسایل خانواده / the Journal of Family Issues منتشر شد، عنوان میکند که طلاق شانس مرگ از طریق خودکشی را تا 1.6 بار افزایش میدهد. کارشناسان میگویند که میان افسردگی و طلاق ارتباط زیادی وجود دارد.
اگر کسی بداند که همسر قبلی وی در دوره پس از طلاق دچار افسردگی شــده است، در صورتی که احساس میکند حمایتهای آرامشبخش لازم وجود ندارد باید اعضاء خانواده یا دوستان نزدیک را از موضوع باخبر کند.
"پیماننامه حمایت از افسردگی و اختلال دوقطبی" راهنماییهای زیر را برای کمک به دوستان یا افراد مورد علاقه فرد که از افسردگی رنج میبرند ارائه میدهد:
- در مورد اختلالات سلامت روانی و افسردگی بیشتر بدانید تا وضعیت را بهتر درک کنید
- عشق و حمایت بی قید و شرط از خود نشان دهید و افراد افسرده را به آینده امیدوار کنید
- در مورد شفا یافتن افراد افسرده انتظارات واقعگرایانه داشته باشید زیرا این موضوع به وقت نیاز دارد
- خود را در موضع بیمار ببینید و نیازهای وی را درک کنید
- آنها را به استفاده از کمکهای تخصصی تشویق کنید و بگویید که حاضرید در هر موقعیتی با آنها همراه باشید
- کمکشان کنید تا به یاد داشته باشند که داروهای تجویزی را باید سر وقت مصرف کنند
علایم افسردگی
افسردگی علایم بسیاری دارد و همه افراد نشانههای واحد یا شدت یکسانی از افسردگی را نشان نمیدهند.
در اینجا فهرستی از علایم شایع در افسردگی که میتوان آنها را در فرد مشکوک به ابتلا به افسردگی دنبال کرد آمده است:
- احساس اندوه یا ناامیدی
- احساس خشم یا آزردگی
- از دست دادن اشتها یا تغییر آن، کاهش وزن
- افزایش اشتها و افزایش وزن شایع است
- از دست دادن علاقه به فعالیتهای روزانه، عادات، صمیمیت یا رابطه جنسی
- بیماری بیخوابی یا اختلالات خواب
- خستگی شدید و فقدان انرژی
- احساس اضطراب یا بیقراری
- افکار خودکشی یا اقدام به خودکشی
- احساس گناه، بیزاری از خود، ملامت خود
- مشکلات تمرکز یا توجه، کندی در تفکر
- درد جسمانی، مثل پشت درد یا انواع سردرد
چه هنگامی باید به دکتر مراجعه کرد
علایم افسردگی را باید جدی گرفت. بهترین کار این است که به محض مشاهده علایم افسردگی فرد به دکتر یا متخصص مربوطه مراجعه کند. هر قدر افسردگی بیشتر به حالت درمان نشده و به حال خود رها شود، ریسک تشدید آن در بیمار و ضربه زدن به روابط وی بیشتر است.
اگر فردی دارای افکار خودکشی است یا فکر میکند که شریک زندگی او در چنین وضعیتی است، باید به فوریت در جستجوی کمک باشد./
نظرات (0)