فصل دهم
سیتومگالو ویروس
سیتومگالو ویروس نوعی ویروس از خانوادة ویروس هرپس است که میتواند افراد را در تمامی سنین آلوده نماید. در حالی که این عفونت در بسیاری از افراد سالم خودمحدودشونده است و خطری ایجاد نمیکند، برای بیماران پیوند که داروهای تضعیف کنندة سیستم ایمنی میگیرند، خطری جدی محسوب میشود.
این ویروس به صورت گسترده در سراسر جهان یافت میشود اما در کشورهای در حال توسعه به دلیل وضعیت اجتماعی و اقتصادی ضعیف شیوع بیشتری دارد.
سیتومگالو ویروس به صورت بیماری و یا عفونت توصیف میشود. عفونت سیتومگالوویروس به این معنا است که ویروس به بدن شما وارد و در آنجا تکثیر شده است. بیماری سیتومگالوویروس به این معنا است که ویروس به عضوی از بدن آسیب رسانیده و سبب بروز علائم بیماری شده است.
خطر ابتلاء به سیتومگالو ویروس در بیماران پیوند
سیتومگالو ویروس میتواند به صورت عفونت نهفته، بدون بروز علامت بالینی در بدن شما وجود داشته باشد و پس از پیوند و به دنبال مصرف داروهای تضعیف کنندة سیستم ایمنی به صورت بیماری بروز کند.
ویروس میتواند از طرق مختلف شامل مواجهه با فرد آلوده، دریافت عضو پیوندی از فرد آلوده و در موارد نادر از طریق دریافت خون آلوده، وارد بدن شما شده باشد. نوع عضو پیوندی که دریافت میکنید نیز میتواند به عنوان یک عامل خطر برای گسترش این ویروس در نظر گرفته شود. دریافت کنندگان پیوند ریه و روده بیش از سایر بیماران پیوند در معرض خطر ابتلا به سیتومگالوویروس قرار دارند.
برای مطالعه دقیق سیتومگالوویروس به مقاله لینک زیر در وبسایت مهرین - اخبار سلامت مراجعه کنید:
سیتومگالویروس - انواع، علل، علایم، و تشخیص
تشخیص سیتومگالوویروس
آزمایش تشخیص سیتومگالوویروس به عنوان بخشی از ارزیابیهای اولیه به وسیلة یک نمونة خون انجام میگیرد. تیم پیوند به شما به عنوان دریافت کنندة عضو پیوندی توصیه میکند تا پیش و پس از انجام پیوند این آزمایش تشخیصی را انجام دهید. قبل از انجام پیوند، دهندة پیوند و عضو پیوندی نیز از نظر وجود ویروس بررسی میشوند.
مثبت بودن نتیجة آزمایش سیتومگالوویروس عمل جراحی پیوند شما را به تعویق نمیاندازد. در صورتی که نتیجة آزمایش سیتومگالو ویروس منفی باشد دریافت کنندگان پیوند به صورت بالقوه در معرض خطر بالاتری قرار دارند زیرا خطر ابتلا به عفونت اولیه از اهدا کنندة عضو و یا جامعه زمانی برای آنها مطرح است که سیستم ایمنی به دلیل دریافت کردن داروها در ضعیفترین شرایط قرار دارد.
تیم پیوند تلاش میکند تا بیمارانی که نتیجة آزمایش سیتومگالوویروس آنها منفی است، عضوی را دریافت کنند که به سیتومگالو ویروس آلوده نباشد ولی معمولاً این شرایط امکانپذیر نیست. زمانی که بیمار سیتومگالوویروس منفی عضو سیتومگالوویروس مثبت دریافت میکند از نظر مراکز پیوند به عنوان بیمار پرخطر مورد توجه قرار میگیرد. در صورتی که بیمار برای مدت طولانیتری درمان ضد ویروس مناسب را دریافت کند، این امکان وجود دارد که به سیتومگالوویروس مبتلا نشود. زمانی که یک ارگان در اختیار تیم پیوند قرار میگیرد، تمام شرایط گیرنده بررسی میشود. وجود سیتومگالوویروس نیز یکی از موارد قابل توجه تیم پیوند است.
زمان ابتلاء به سیتومگالوویروس پس از پیوند
امکان ابتلا به عفونت سیتومگالوویروس در ماه اول پس از پیوند وجود دارد. اما برای بیمارانی که قبلاً به سیتومگالوویروس مبتلا شدهاند امکان فعال شدن مجدد ویروس پس از یک ماه نیز وجود دارد. به همین دلیل همواره به شما توصیه میشود ارتباط خود را با تیم پیوند حفظ کرده و مراحل درمان را به صورت دقیق دنبال کنید.
علائم ابتلاء به سیتومگالوویروس
بزرگسالان سالم در صورت ابتلا به عفونت سیتومگالوویروس ممکن است شکل خفیفی از بیماری را تجربه کنند. برخی از علائم ابتلا به سیتومگالوویروس عبارتند از: خستگي، تب، سفتي مفاصل، التهاب غدد، بياشتهايي.
ممکن است بیماری محدود به این علائم نبوده و بیمار نشانههای بیشتری داشته باشد. بیماران با ضعف سیستم ایمنی مانند بیماران پیوند ممکن است عوارض جدیتری مانند پنوموني، هپاتيت و مشكلات گوارشي را به دنبال ابتلا به سیتومگالو ویروس تجربه کنند.
تیم پیوند برای تأیید تشخیص بیماری انجام آزمایشهای ادرار، خون و نمونهبرداری از بافت را به شما توصیه میکند.
اثر سیتومگالوویروس بر عضو پیوندی
سیتومگالوویروس ممکن است سبب بیماری چندین عضو در بدن شما شده و در صورت عدم درمان منجر به بروز عفونت گردد. ویروس میتواند سبب صدمه به عضو پیوندی و در برخی موارد رد پیوند گردد.
درمان سیتومگالوویروس
این ویروس میتواند برای مدت زیادی در بدن شما زندگی کند. سیتومگالوویروس توسط داروهای ضد ویروس درمان میشود. دارو درمانی در بیمارانی که در معرض خطر بیماری هستند و یا ابتلا به عفونت در آنها محرز شده است، توصیه میگردد.
در صورت ابتلا به بیماری به صورت مداوم با تیم پیوند در ارتباط بوده و داروهای تجویز شده را به روش صحیح مصرف کنید. فراموش نکنید که ویروس میتواند برای مدت زمان طولانی در بدن شما زندگی کند، به همین دلیل این امکان وجود دارد که شما بیش از یک بار به این عفونت مبتلا شوید.
نکات مهم برای خانوادهها
با ارزشترين اقداماتی كه شما ميتوانيد براي حمایت از بیمار خود انجام دهید عبارتند از:
• به صورت منظم با پزشک تیم پیوند ملاقات داشته باشید.
• داروها را طبق دستور پزشک مصرف کنید.
• نشانههای ابتلا به سیتومگالوویروس را به یاد داشته باشید و در صورت بروز آنها در اسرع وقت با تیم پیوند تماس بگیرید.
• سؤالات خود را در مورد سلامت بیمار و عضو پیوندی با پزشک مطرح کنید و به اطلاعات افراد خارج از تیم درمان اعتماد نکنید.
نظرات (0)