• جون جانسون، دکتر نانسی کارترون
• ترجمه هستی فراستفر
عفونت انگشت مشـکل شایعی است. دست واسطۀ مهمی برای ارتباط انسان با دنیای اطراف وی است. به همین دلیل احتمال قرار گرفتن در معرض میکربها و دیگر اجرام که میتوانند سبب عفونت شوند برای دستها و مشخصاً انگشتها بیشتر است.
عفونت انگشت معمولاً در یک مقیاس کوچک آغاز میشود و به مرور زمان گسترش پیدا میکند. انواع مختلف عفونت و عوارض جدی وجود دارد که در صورت عدم درمان میتوانند بروز کنند. پیشگیری و نیز دانستن اینکه چه هنگامی باید به دکتر مراجعه کرد، اهمیت دارد.
مطالب این مقاله:
• انواع عفونت انگشت
• علل و ریسک فاکتورها
• علایم انگشت عفونی شده
• تشخیص
• درمان
• پیشگیری
• دورنما
انواع عفونت انگشت
انواع مختلفی از عفونت انگشت با علل و علایم خاص خود وجود دارد.
عقربک
عقربک، عفونت نوک انگشت است. این عفونت در قسمت نوک انگشت و بافت نرم اطراف آن بروز میکند.
سلولیت
سلولیت عفونت سطح پوست است. این عفونت معمولاً سطوح عمقی بافت دست یا انگشت را درگیر نمیکند.
پارونیکیا (پارونیشیا)
پارونیکیا عفونت ریشۀ ناخن است. بافتهای کنارۀ انگشت و نزدیک ریشۀ آن محل بسیار مناسبی برای ورود باکتریها است. پارونیکیا شایعترین نوع عفونت دست است.
تبخال انگشت
تبخال انگشت عفونتی است که توسط یک ویروس ایجاد میشود. این ویروس معمولاً نوک انگشت را عفونی میکند و به همین دلیل امکان اشتباه گرفتن آن با عقربک وجود دارد.
این عفونت همچنین مشابهتهایی با پارونیکیا دارد، اما به آنتیبیوتیک جواب نمیدهد.
عفونت فضای عمقی
عفونتهای فضای عمقی عفونتهایی هستند که بیش از یک ساختار را در دست و انگشت که زیر سطح پوست قرار دارند درگیر میکنند. این فضاها میتواند شامل رگهای خونی، تاندونها یا عضلات باشد.
فلکسور تنوزینوویت عفونی
فلکسور تنوزینوویت عفونی نوعی عفونت فضای عمقی است که ساختارهای دست را بیش از فقط ناحیۀ پوست درگیر میکند. این نوع خاص به تاندونها و ورقههای تاندونی مسؤول باز و بسته کردن عضلات و استخوانهای دست آسیب میزند.
علل و ریسک فاکتورها
عفونت در قسمتهای مختلف بدن بیشتر مواقع بر اثر باکتریهایی بروز میکند که انگشتها را بر اثر جراحت مثل بریدگی انگشت دچار آسیب میکنند.
دیگر نقاط ورود میکربها ممکن است جای گاز گرفتگی حیوانات یا نیش حشرات، بریدگیهای ناشی از تیزی لبۀ کاغذ یا جراحات ناشی از سوزن باشد.
تبخال انگشت استثناء کلاسیک این قاعده محسوب میشود، زیرا در ایجاد آن یک ویروس نقش دارد و نه باکتری. هر نوع عفونت نیز در عین حال علل خاص خود را دارد.
عقربک
عفونت عقربک معمولاً ناشی از جراحت سوزن است.
ذرات میکروسکپی استافیلوکوکی و استرپتوکوکی اغلب اوقات منبع ایجاد عفونت هستند. جراحت ناشی از ورود سوزن به این میکربها امکان میدهد تا به لایههای عمیقتر پوست برسند و تکثیر شوند و علایم معمول عفونت را ایجاد کنند.
سلولیت
همان باکتریهای موجب بروز عقربک مسبب ایجاد سلولیت نیز هستند. باکتری از طریق زخم باز وارد لایههای زیرین پوست میشود. عفونت میتواند از طریق جریان خون وارد دیگر بخشهای دست و انگشتان شود.
پارونیکیا
این عفونت معمولاً توسط همان باکتری مسبب عفونت عقربک ایجاد میشود، با وجود این و در موارد نادر، یک قارچ نیز میتواند سبب ایجاد آن گردد. این عفونت هنگامی شروع میشود که ریشۀ ناخن یا کوتیکول تحریک میشود و به یک زخم باز تبدیل میشود که حاوی باکتری است.
عفونت ممکن است به نواحی اطراف محل ایجاد آن گسترش پیدا کند. چیدن ناخن، گاز گرفتگی، یا بریدن ناخن ممکن است فرد را در معرض خطر توسعۀ پارونیکیا قرار دهد.
تبخال ناخن
ویروس هرپس سیمپلکس 1 یا 2 مسؤول ایجاد تبخال ناخن است. این ویروس همان ویروسی است که سبب ایجاد تبخال دهان یا ناحیۀ تناسلی میشود.
مردمانی مثل پزشکان، دندانپزشکان، و دیگر کارکنان بخش پزشکی که با مایعات بدن سر و کار دارند، شاید در ریسک بالاتری برای ابتلا به این عفونت قرار داشته باشند. در عین حال این امکان وجود دارد که فرد مبتلا به هرپس خود باعث عفونت انگشت خویش شود.
عفونت فضای عمقی
عفونت فضای عمقی شامل عفونتهای فلکسور تنوزینوویت معمولاً بر اثر ایجاد یک زخم عمیق ناشی از سوزن یا برش خیلی عمیق در پوست ایجاد میشود که به باکتری امکان میدهد تا به عمیقترین بافتهای دست و انگشت برسد. ساختارهای دست برای مقابله با باکتریهای سطحی آماده نیستند و در نتیجه به طور بالقوه فضای زیادی برای عفونی کردن در اختیار میکرب قرار میدهند.
برخی از مردم مثل افراد دچار سیستم ایمنی ضعیف یا افراد دچار دیابت، ممکن است در معرض ریسک بالاتری برای ابتلا به عفونت قرار داشته باشند.
علایم انگشت عفونی شده
اغلب عفونتها صورتی یا قرمز رنگ به نظر میرسند و در لمس حالت افتاده پیدا میکنند و در عین حال هر نوع عفونت انگشت علایم خاص خود را نیز دارد:
عقربک
علایم معمول عقربک شامل ورم و دردناک شدن نوک انگشت است. این امکان هست که بتوان تشکیل چرکاب را زیر پوست دید.
سلولیت
علایم سلولیت شامل قرمزی پوست است که در لمس حساس و گرم به نظر میرسد. در عین حال امکان ورم کردن ناحیۀ آسیب دیده وجود دارد.
حرکت دست نباید دچار آسیب شود. اگر چنین اتفاقی رخ دهد قاعدتاً عفونت به فضای عمیقتری گسترش یافته است.
پارونیکیا
علایم پارونیکیا شامل سرخی و ورم در ناحیۀ مجاور ناخن انگشت است که در لمس دردناک به نظر میرسد.
چرک ممکن است به زیر پوست و ناخن گسترش پیدا کند، که امکان نشت آن از زخم وجود دارد. در تخلیه معمولاً این چرک زرد متمایل به سفید به نظر میرسد.
تبخال ناخن
تبخال ناخن شبیه فلون به نظر میرسد، و ممکن است در عین حال سبب بروز احساس سوزش یا خارش در ناحیۀ اولیۀ ایجاد عفونت شود. میزان ورم احتمالاً خفیفتر از مورد عقربک است.
تبخال ناخن ممکن است سبب بروز یک مورد یا بیشتر زخم باز در ناحیه شود که اغلب اوقات به صورت دستهای بروز میکنند.
عفونت فضای عمقی
علایم و نشانههای شایع عفونتهای فضای عمقی شامل درد در هنگام حرکت دادن برخی قسمتهای دست است. ناحیۀ عفونت ممکن است قرمز رنگ شود و به لمس بسیار حساس باشد، و به غلاف تاندون سرایت یابد. مرکز عفونت ممکن است یک نقطۀ نرم باشد که در آن چرک تشکیل میشود.
فلکسور تنوزینوویت عفونی
تنوزینوویت فلکسور عفونی با چهار نشانۀ اصلی همراه است که ممکن است همۀ آنها به طور همزمان بروز نکنند:
• فرد ابتدا درد و حالت افتادگی را در تاندونهای انگشت احساس میکند
• انگشت شروع به ورم میکند
• فرد ممکن است در مرحلۀ بعد بر اثر باز کردن یا کشیدن انگشت دچار درد شود
• وقتی عفونت پیشرفت میکند، انگشت در مقابل باز کردن به مقدار جزئی یا خم کردن دچار مشکل میشود
چه هنگامی باید به دکتر مراجعه کرد
این موضوع اهمیت دارد که برای پیشگیری از گسترش عفونت فرد به محض دیدن علایم عفونت به پزشک مراجعه کند. در این صورت دکتر خواهد توانست تا بهترین گزینههای درمانی را در اختیار فرد قرار دهد.
تشخیص
دکترها تشخیص عفونتهای انگشت را برای اساس شناسایی کامل علایم و علل آنها انجام میدهند. در این مورد پرسش از علت بروز حوادث منجر به بروز عفونت معمول است.
در عین حال امکان پرسش در موارد خاصتر مثل سؤال در مورد تاریخچۀ ابتلا فرد به گاز گرفته شدن توسط حیوانات یا ابتلا به ویروس هرپس وجود دارد. این سؤالات محدودۀ تشخیص علت بروز عفونت ولاجرم درمان آن را مشخصتر میکنند.
درمان
عفونتهای دارای ریشۀ باکتریایی معمولاً با استفاده از آنتیبیوتیک و مراقبت پزشکی درمان میشوند.
دکتر ممکن است صرفاً به ایجاد برش در پوست و تخلیۀ محل جراحت اقدام کند. برخی از اوقات برای اطمینان از پاکسازی کامل محل جراحت انجام جراحی مورد نیاز است.
درمان از فردی به فرد دیگر متفاوت است و مردم همیشه باید در مورد گزینههای درمانی با پزشک مشورت کنند.
مداوای خانگی
عفونتهای انگشت ممکن است به موارد جدی پزشکی تبدیل شوند و باعث از دست رفتن انگشت یا بخشی از دست شوند. بنابراین مراقبت خانگی در مورد عفونت انگشت دایرۀ محدودی دارد.
به هر جهت در مورد عفونتهای کوچک ناخن میتوان با مدیریت خانگی و مراقبت که شامل ایجاد امکان تخلیۀ زخم است وارد عمل شد. عفونت ممکن است به شستشو با آب گرم و قراردادن انگشت در آب گرم نیز جواب مناسبی بدهد. اگر علایم عفونت از بین نروند فرد باید به دکتر مراجعه کند.
تمامی انواع دیگر عفونت انگشت نیازمند مراقبتهای پزشکی فوری هستند.
پیشگیری
پیشگیری از عفونتهای انگشت شامل رعایت بهداشت مناسب و رعایت اصول ایمنی و مراقبت در حمل و نقل ابزارهای خطرناک و انجام کارهای پرمخاطره است.
تماس با مایعات بدن باید محدود شود و شستشوی منظم دست میتواند به نابود کردن اجرام کمک کند.
دورنما
دورنما برای اغلب عفونتهایی که به موقع جدی گرفته و به طور کامل درمان میشوند خوب است. اگر درمان به تأخیر بیفتد یا عفونتها جدی باشند، امکان صدمات درازمدت وجود دارد.
مراجعه به پزشک در صورت مشاهدۀ اولین علایم بروز عفونت اهمیت دارد.
Source:
Finger infection: Types, symptoms, and treatment
Last reviewed Wed 26 July 2017
By Jon Johnson
Reviewed by Nancy Carteron, MD, FACR
نظرات (0)