دسته بندی ها
Search - Contacts
مقالات و اخبار
Search - News Feeds
واژه نامه
تگ ها

نقش مطالعه در بهبود سلامت و تندرستی

مقالات روان‌پزشکی، روان‌شناسی و روانکاوی


• هانر وایتمن
• ترجمة نادر اکبری

برای بسیاری از انسان‌ها، هیچ چیز همانند گم شدن در صفحات یک کتاب خوب نیست؛ کتاب می‌تواند ما را به جهان دیگری ببرد، و دستکم به صورت موقت ما را از شر استرس‌های زندگی روزمره رها کند. اما به شکلی روزافزون، محققان درمی‌یابند که مطالعه می‌تواند فوایدی بسیار واقعی برای تندرستی و سلامت ما در بر داشته باشد.
در ماه آگوست سال 2016 مطالعه‌ای نتشر شده در نشریة علوم اجتماعی و پزشکی / Social Science & Medicine اعلام کرد که خواندن کتاب می‌تواند باعث افزایش طول عمر ‌شود.
این مطالعه که از سوی پژوهشگران دانشکدة بهداشت عمومی دانشگاه ییل / Yale University School of Public Health رهبری شده بود، آشکار کرد که در مقایسه با کسانی که عادت به مطالعه نداشتند، افراد بزرگسالی که 3.5 ساعت از وقت هفتگی خود را به کتاب‌خوانی اختصاص می‌دادند 23 درصد کمتر در معرض احتمال مرگ در طول 12 سال دورة پیگیری مطالعه قرار داشته‌اند.
در حالی که محققان قادر به مشخص کردن مکانیسم دقیقی که توسط آن مطالعه می‌تواند طول عمر را تقویت کند، نیستند، آنها به مطالعات پیشین استناد کرده‌اند که دریافته بودند مطالعه می‌تواند میزان ارتباط میان سلول‌های مغزی را افزایش دهد، که احتمالاً باعث کاهش بیماری‌های تباه‌کنندة سیستم عصبی می‌شود که می‌توانند به کاهش عمر منجر شوند.
با عنایت به اینکه 75 درصد آمریکاییان بزرگسال در طول سال گذشته حداقل یک کتاب مطالعه کرده‌اند، هر گزارشی در مورد فواید سلامت مرتبط با مطالعه احتمالاً با استقبال روبه‌رو خواهد شد.
اگر شما در جمع گروه 25 درصدی باقی مانده قرار دارید که مطالعه را کار شاقی تلقی می‌کند، شاید با مطالعة بیشتر در مورد اینکه چگونه مطالعه می‌تواند سلامت و تندرستی را بهبود ببخشد، تشویق شوید تا تلویزیون را به نفع کتابخانه کنار بگذارید.

1) نقش مطالعه در کاهش استرس
باور بر این است که استرس با 60 درصد تمامی بیماری‌ها و ناخوشی‌های انسانی مرتبط است. استرس می‌تواند ریسک سکتة مغزی و بیماری قلبی را به ترتیب تا 50 درصد و 40 درصد افزایش دهد.
البته زندگی روزمره حذف کامل استرس را ناممکن می‌کند، اما راه‌هایی برای کاهش استرس وجود دارد و آن را از اینکه تبدیل به یک مشکل جدی برای تندرستی شود بازمی‌دارد. یکی از این راه‌ها مطالعه است.
بر مبنای یک مطالعه در سال 2009 از سوی دانشگاه ساسکس / University of Sussexانگلستان، مطالعه حتی بیش از گوش دادن به موسیقی و پیاده‌روی، می‌تواند میزان استرس را تا 68 درصد کاهش دهد.
نویسندة همکار مطالعه، دکتر دیوید لوییس / David Lewis، نورولوژیست شاغل در آزمایشگاه مرکزی بین‌المللی ساسکس، و همکاران دریافتند نمونه‌هایی که فقط 6 دقیقه به مطالعه می‌پردازند – چه روزنامه چه کتاب – کُند شدن ضربان قلب و کاهش تنش عضلانی را تجربه می‌کنند.
دکتر دیوید لوییس می‌گوید:
"واقعاً نوع کتابی که می‌خوانید مهم نیست، با رها کردن خود به طور کامل در جذبة کتاب، شما می‌توانید از نگرانی‌ها و استرس‌های جهان روزمره بگریزید و در دنیای تصورات نویسنده غرق شوید.
این کار یک نوع انحراف حواس صرف نیست بلکه نوعی مشغولیت فعال است، چرا که کلمات صفحة چاپی خلاقیت شما را تحریک می‌کند و سبب می‌شود به صورت بنیادی وارد عرصة دیگری از خودآگاهی شوید."
یافته‌های این مطالعه احتمالاً برای خوره‌های کتاب چیز شگفت‌آوری نخواهد بود. مطالعه‌ای که در اوایل سال 2016 از سوی محققان دانشگاه لیورپول در انگلستان انجام شد، دریافت که 38 درصد بزرگسالان مطالعه را به عنوان "نهایت درمان استرس" خود طبقه‌بندی می‌کنند.
محقق مطالعه دکتر جوسی بیلینگتن / Josie Billington می‌گوید: "در حالی که انبوه فواید اجتماعی مطالعه به صورتی گسترده درک شده‌اند، بازشناسی فواید مطالعه برای سلامت فردی و تندرستی ما مهم است."

2) نقش مطالعه در کاهش نقصان شناختی
وقتی پا به سن می‌گذاریم، ذهن ما کند می‌شود، و تکالیف شناختی که زمانی آنها را آسان می‌یافتیم، نظیر به یاد آوردن نام‌ها یا شمارة یک خانه، ممکن است به موضوعی چالش‌برانگیز تبدیل شوند.
اما بر مبنای یک‌سری از پژوهش‌ها، مطالعه می‌تواند روند نزول شناختی را کُند یا حتی متوقف نماید، و حتی می‌تواند به دفع اشکال شدیدتر اختلال شناختی نظیر بیماری آلزایمر کمک کند.
مطالعه‌ای در سال 2013 توسط محققان مرکز پزشکی دانشگاه راش در شیکاگو که در نشریة نورولوژی / Neurology منتشر شد، دریافت که مطالعه و دیگر فعالیت‌های محرک ذهنی می‌توانند روند زوال عقل را کُند کنند.
برای مطالعة خویش، نویسندة رهبر پژوهش، رابرت اس. ویلسن / Robert S. Wilson از مرکز بیماری آلزایمر دانشگاه راش و همکاران، 294 فرد مسن با متوسط سنی 89 سال را مورد بررسی قرار دادند. هر ساله و به طور متوسط در طول 6 سال پیش از مرگشان، نمونه‌ها شماری از تست‌های مربوط به حافظه و تفکر را تکمیل می‌کردند.
آنها همچنین به پرسشنامه‌ای پاسخ می‌دادند که به طور مشروح به فعالیت‌های محرک در زندگی آنها در طول کودکی، نوجوانی، میانسالی و دوران متأخر زندگی می‌پرداخت.
بعد از آنالیز مغر نمونه‌ها در پی مرگ آنها، محققان دریافتند که آن دسته از نمونه‌ها که در دوران اولیه و اواخر زندگی خود به فعالیت‌های محرک ذهنی می‌پرداختند کمتر احتمال داشت که شواهد فیزیکی مربوط به زوال عقل، نظیر جراحات مغزی، پلاک‌ها و تاخوردگی‌ها را نشان دهند.
ویلسن چنین تفسیر می‌کند: "بر این اساس، ما نباید اثرات فعالیت‌های روزانه نظیر مطالعه و نوشتن را روی کودکان خود، شخص خود و والدین یا پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌هایمان دست‌کم بگیریم."
نتایج این مطالعه از نتایج مطالعه‌ای قدیمی‌تر که در نشریة اقدامات آکادمی ملی علوم / Proceedings of the National Academy of Sciences منتشر شد حمایت می‌کند، که دریافته بود افراد کهنسالی که می‌خوانند، شطرنج بازی می‌کنند، و در دیگر فعالیت‌های چالش‌آمیز ذهنی درگیر می‌شوند، 2.5 بار کمتر در معرض توسعة بیماری آلزایمر قرار دارند.

3) مطالعه و بهبود خواب
گوشی‌های هوشمند به رفیق رختخواب ما تبدیل شده‌اند. نگاهی به فیس‌بوک انداختن پیش از به خواب رفتن چه ضرری دارد؟! بر مبنای مطالعات، این کار می‌تواند ویران کنندة خواب شما باشد.
مطالعه‌ای که اوایل سال 2016 در نشریة علوم اجتماعی و پزشکی / Social Science & Medicine منتشر شد دریافته است که استفاده از گوشی‌های هوشمند در آستانة به خواب رفتن با کوتاه‌تر شدن مدت خواب و کمتر شدن کیفیت آن مرتبط است.
این تأثیر در درجة اول ناشی از آن است که نور ساطع شده از دستگاه تولید ملاتونین مغز را کاهش می‌دهد – هورمونی که زمان به خواب رفتن را به ما اعلام می‌کند.
بنابراین چه بهتر از اینکه عذر گوشی‌ هوشمند خود را هنگام خواب برای رفتن به سراغ کتاب بخواهید. بر مبنای نظر مایو کلینیک / Mayo Clinic، ایجاد یک مراسم آیینی برای زمان به خواب رفتن – نظیر خواندن کتاب – می‌تواند "با کاهش دادن زمان انتقال میان بیداری و خواب‌آلودگی از خواب بهتر حمایت کند."

4) مطالعه و تقویت مهارت‌های اجتماعی
برخی از مردم کتاب را به عنوان راهی برای فرار از جهان و مردمان آن انتخاب می‌کنند، اما تحقیقات نشان داده‌اند که وقتی پای مهارت‌های اجتماعی به میان می‌آید، مطالعه کاربردهای خاص خودش را دارد.
برای مثال در مطالعه‌ای که در سال 2013 در نشریة سائنس / Science منتشر شد، محققان دریافتند که افراد خوانندة کتاب‌های داستان "نظریة ذهنی" بهتری دارند – این نظریه دال بر توانایی فهم این موضوع است که باورها، آرزوها و افکار مردم متفاوت با باورها و آرزوها و افکار ما هستند.
برای حفاری بیشتر در مورد ارتباط میان مطالعه و مهارت‌های اجتماعی، مطالعه‌ای که اوایل سال 2016 در اخبار پزشکی امروز گزارش شد، دریافته است که افراد اهل مطالعة کتاب‌های داستانی در آزمون‌های همدلی نمراتی بالاتر از دیگرانی داشته‌اند که کتاب‌های غیر داستانی می‌خوانده‌اند.
نویسندة مطالعه، کیت اُتلی / Keith Oatley، از دپارتمان روان‌شناسی کاربردی و رشد انسانی در دانشگاه تورونتو، عنوان می‌کنند که داستان‌ این امکان را به خواننده می‌دهد که با شخصیت‌ها ارتباط ایجاد کند، که این به همدلی بیشتر با دیگران در جهان واقعی منجر می‌شود.
اُتلی می‌گوید: "مهم‌ترین مشخصة انسان بودن این است که ما به صورت اجتماعی زندگی می‌کنیم. آنچه انسان را متمایز می‌کند این است که ما با دیگر مردم تنظیماتی اجتماعی ایجاد می‌کنیم – با دوستان، معشوق‌ها، کودکان – که توسط غریزه از پیش برنامه‌ریزی نشده‌اند. داستان می‌تواند به فهم ما از تجربة اجتماعی مدد رساند و کمک کند."

5) مطالعه و تقویت هوش
نویسنده و تصویرگر آمریکایی، دکتر سیوس / Seuss زمانی نوشت، "هر چه بیشتر بخوانید، چیزهای بیشتری را خواهید دانست." و به نظر می‌رسد که حق با او بوده است.
مطالعات نشان داده‌اند که مطالعه می‌تواند فرهنگ لغات فرد را افزایش دهد، که این خود با هوش بیشتر مرتبط دانسته شده است.
به علاوه چنین می نماید که هر قدر فرد زودتر به مهارت‌های مطالعه دست یابد، احتمالاً به فرد باهوش‌تری تبدیل خواهد شد. مطالعه‌ای که در سال 2014 در نشریة رشد کودک منتشر شد دریافته است که کودکان دارای مهارت‌های خواندن بهتر در سن 7 سالگی در تست‌های IQ نمرات بهتری از کودکانی که در مهارت‌های خواندن ضعیف‌تر هستند، کسب می‌کنند.
رهبر مطالعه استیوارت جی. ریچی / Stuart J. Ritchie از دانشگاه ادینبورگ می‌گوید: "اگر، آنچنان که نتایج ما دلالت بر آن دارند، مطالعه به صورت علی بر هوش مؤثر باشد، این مفهومی است که برای معلمان آشکار است."
"کودکانی که حمایت کافی در آموزش خواندن دریافت نمی‌کنند همچنین ممکن است ویژگی مهم و حامی هوش یعنی سواد را از دست بدهند."
آن دسته از شما که مشتاق خواندن هستند، می‌توانند خاطرجمع باشند که زمان صرف شده از سوی آنها منبعی از فواید برای سلامت و تندرستی در پی خواهد داشت.
برای شما که هنوز متقاعد نشده‌اید ما شما را با نقل قولی از نویسنده و فیلسوف فرانسوی، ولتر / Voltaire، تنها خواهیم گذاشت:
"بگذارید بخوانیم، و اجازه دهید برقصیم؛ این دو سرگرمی هرگز برای جهان ضرری در پی نخواهند داشت."/

نظرات (0)

تاکنون هیچ نظری درباره این مطلب ارائه نشده است.

نظر خود را اضافه کنید.

نظر شما پس از بازبینی منتشر می‌شود.
پیوست ها (0 / 3)
Share Your Location
عبارت تصویر زیر را بازنویسی کنید.