در این مقاله:
◄ علل بالقوه گرگرفتگی در مردان
◄ علایم گرگرفتگی در مردان
◄ درمان و پیشگیری از گرگرفتگی
گرگرفتگی احساس گرمای شدید است که اغلب زنان را در طول یائسگی درگیر میکند. اما مردان نیز بر اثر تغییرات هورمونها، تغییرات سبک زندگی و برخی دلایل پزشکی ممکن است دچار گرگرفتگی شوند.
گرگرفتگی احساس گرمای شدیدی است که به تحریک عوامل پیرامونی بلاواسطه ایجاد نمیشود. این وضعیت اغلب به شکل ناگهانی بروز میکند.
گرگرفتگی عموماً به زنان در حال گذار به دوره یائسگی مرتبط میشود. به هر حال مردان نیز ممکن است این وضعیت را تجربه کنند.
علل بالقوه گرگرفتگی در مردان
زنان در نتیجه نوسان ناگهانی هورمونها با بالا رفتن سن دچار گرگرفتگی میشوند. از سوی دیگر مردان با نزول شدید تستوسترون مواجه نمیگردند.
در واقع مردان پس از 30 سالگی کمتر از 2 درصد تستوسترون خود را هر ساله از دست میدهند. این نزول، نرمال و دارای روندی پایدار است.
درمان کمبود اندروژن
گرگرفتگی در مردان بیش از همه محتمل است که بر اثر نوعی درمان سرطان پروستات به نام درمان کمبود اندروژن رخ دهد. این درمان از طریق محدود کردن تولید تستوسترون عمل میکند به نحوی که این هورمون دیگر نمیتواند رشد سلول سرطانی را تحریک کند.
تخمین زده میشود که در حدود 80 درصد مردانی که تحت این نوع درمان قرار میگیرند با گرگرفتگی مواجه میشوند.
علل مرتبط به سبک زندگی
گرگرفتگی در مردان گاهی از اوقات با علایم دیگری نظیر موارد فهرست شده در زیر مقارن میشود:
• اختلال نعوظ
• از دست دادن شهوت جنسی
• تغییرات خلق
این علایم ممکن است نتیجه استرس، افسردگی یا اضطراب باشند. برای درک کامل چگونگی تقویت گرگرفتگی توسط این علایم به بررسی بیشتری نیاز است.
علل پزشکی گرگرفتگی در مردان
افت میزان تستوسترون ممکن است بر اثر طیفی از علل ایجاد شود اما مردان دچار این اختلال ممکن است به گرگرفتگی نیز دچار گردند.
علایم گرگرفتگی در مردان
علایم مورد اشاره عبارتند از:
• حس گرما که ناگهان بروز میکند
• تعریق شدید
• سرخی پوست
در حالی که محرکهای کاهش هورمون در مردان و زنان متفاوتند، علایم گرگرفتگی در هر دو جنس قابل شناسایی هستند.
حس گرما و برافروختگی بیش از همه در ناحیه سر و تنه احساس میشود. تعریق شدید و سرخ شدن پوست ممکن است با علایم مزبور همراه گردد.
چنین علایمی ممکن است به سرعت، به طور متوسط در طول 4 دقیقه، برطرف گردد، و در پایان به عرق سرد تبدیل شود. برخی مردان و زنان به شکل غیر مکرراً چنین علایمی را تجربه میکنند در حالی که دیگران ممکن است تا ده بار در روز دچار آنها شوند.
بر مبنای یک مطالعه در سال 2017 اکثریت مردان در حدود 7 ماه پس از پایان درمان کمبود اندروژن از مشکل گرگرفتگی خلاص میشوند. مردانی که درمان در مورد آنان ادامه پیدا میکند ممکن است کماکان علایم مزبور را تجربه کنند.
درمان و پیشگیری از گرگرفتگی
بهبود رژیم غذایی، الگوهای خواب، و تناسب کلی جسمانی ممکن است ناراحتی در طول درگیری با گرگرفتگی را کاهش دهد.
یک مطالعه قدیمی مربوط به سال 2010 پی برده است که گرفتن داروهای ضد افسردگی، هورمونهای پروژستین مثل میگسترول، یا هورمونهای ضد اندروژن مثل سیپروترون (که در ایالات متحد آمریکا در دسترس نیست) ممکن است به درمان گرگرفتگی در مردان کمک کند. درمان جایگزینی استرادیوا و تستوسترون نیز ممکن است کمک کننده باشند.
یک مطالعه مربوط به سال 2012 نیز عنوان کرده است که داروهای ضد افسردگی بسیاری ممکن است کمک کننده باشند. این مطالعه همچنین نوشته است که داروی ضد حمله گاباپنتین بهترین داروی مطالعه شده و به شکل بالقوه مؤثرترین گزینه درمانی غیر هورمونی است.
این موضوع اهمیت دارد که درمان جایگزینی تستوسترون برای مردان دارای تاریخچه ابتلا به سرطان پروستات توصیه نمیشود زیرا این درمان ممکن است باعث تحریک سلولهای سرطانی شود. پیش از کاربرد هرگونه دارو در کاربرد غیر رسمی آن با پزشک خود مشورت کنید.
شما میتوانید با خودداری در مورد محرکهای شایع مثل موارد فهرست شده در زیر از گرگرفتگی پیشگیری کنید:
• الکل
• دخانیات
• قهوه
• غذاهای چاشنیدار (ادویهدار)
• اتاقهای با حرارت بالا
• لباسهای تنگ یا سنگین
گُرگرفتگی در مردان: علل، علایم، درمان و پیشگیری
دکتر مت کاورد، تیم سردبیری هلفلاین
ترجمه فرهنگ راد
Source:
Healthline
Hot Flashes in Men
Medically reviewed by Matt Coward, MD, FACS —
Written by The Healthline Editorial Team —
Updated on May 31, 2022
نظرات (0)