در این مقاله:
◄ پولیپ رحم چیست؟
◄ چه چیز باعث پولیپ رحم میشود و چه کسی دچار آن میگردد؟
◄ علایم پولیپ رحم کدامند؟
◄ پولیپ رحم چگونه تشخیص داده میشود؟
◄ پولیپ رحم چگونه درمان میشود؟
◄ پولیپ رحم چگونه خارج میشود؟
◄ خلاصه
در حالی که خونریزی واژن به شکل غیر نرمال یا سنگین ممکن است به طیفی از اختلالات مرتبط باشد، همچنین امکان آن هست که این مشکل از پولیپ رحم نشأت گیرد. پولیپهای رحم تودههایی معمولاً غیر مضر هستند اما ممکن است در باروری اختلال ایجاد کنند و به ناراحتی منجر شوند.
پولیپ رحم چیست؟
پولیپ رحم (پولیپ اندومتریال) تودهای کوچک و گوشتی است که میتواند در امتداد جدار داخلی رحم (اندومتریوم) رشد کند. به طور متوسط این پولیپها معمولاً کمتر از یک سانتیمتر هستند. این امکان هست که شخص دچار بیش از یک پولیپ باشد.
در حالی که پولیپهای رحم نسبتاً شایعند، آنها به ندرت سرطانزا هستند. در هر حال، این تودهها میتوانند سبب مشکلاتی مثل موارد زیر شوند:
• خونریزی سنگین
• درد
• ناباروی در زنان پیشیائسه
• خونریزی پس از یائسگی
اگر زنی دچار علایمی مثل خونریزی غیر نرمال یا ترشح واژن باشد این موضوع مهم است که به دکتر مراجعه کند. پزشک میتواند ابتلاء به پولیپ رحم یا اختلالات دیگری را که میتوانند باعث علایم مشابه باشند شناسایی کند.
چه چیز باعث پولیپ رحم میشود و چه کسی دچار آن میگردد؟
یک علت شناخته شده واحد برای پولیپ رحم وجود ندارد اما اعتقاد بر آن است که بالا بودن میزان استروژن میتواند نقشی در رشد و نمو این پولیپها بازی کند. چاقی نیز به عنوان یک ریسک فاکتور مطرح است زیرا مقادیر بالاتر استروژن توسط سلولهای چربی آزاد میشود.
سن نیز ممکن است در مورد توسعه این پولیپها نقشی داشته باشد. پولیپهای مزبور در زنان زیر 20 سال نادرند. به هر حال، امکان بروز آنها در سنین 40 تا 49 به اوج خود میرسد.
در حالی که ریسک ایجاد پولیپ رحم پس از یائسگی، زمانی که سطح استروژن به شکل طبیعی کاهش مییابد، کم میشود، در صورتی که زن تحت درمان با تاموکسیفن قرار داشته باشد کماکان در ریسک ابتلاء به پولیپ رحم قرار دارد. در واقع، تخمین زده میشود که 8 تا 36 درصد زنان یائسه که درمان مزبور در مورد آنان انجام میشود به پولیپ رحم مبتلاء میگردند.
همچنین امکان ابتلاء به چندین پولیپ رحم وجود دارد و برخی ممکن است در امتداد قسمت پایین رحم رشد کنند و از سرویکس گسترش یابند.
علایم پولیپ رحم کدامند؟
پولیپ رحم به عنوان علت خونریزی واژن نامنظم شناخته میشوند. این وضعیت ممکن است به علایم زیر بنیجامد:
• لکهبینی یا خونریزی بین پریودها
• ترشح واژن غیر معمول
• خونریزی عادت ماهانه سنگینتر از معمول
• خونریزی پس از یائسگی
• گرفتگی یا درد شبه خونریزی عادت ماهانه
هر گونه خونریزی یا ترشح غیر نرمال باید بدون دفع وقت از سوی پزشک بررسی شود، به ویژه اگر زنان علایم را به مدت بیش از 2 هفته متحمل شده باشند یا اگر در دوره یائسگی قرار داشته باشند.
در حالی که این علایم ممکن است به پولیپ رحم مربتط باشند، این موضوع اهمیت دارد که سرطان رحم از تشخیص رد گردد. تومورهای سرطانزا نیز ممکن است سبب فشار یا درد لگن گردند.
همچنین افزایش وزن یک علامت شایع پولیپ رحم نیست. وزنگیری غیر معمول ممکن است در برخی وضعیتهای دیگر زنان مثل کیست تخمدان بزرگ یا فیبروئید رحم دیده شود.
برخی زنان مبتلاء به پولیپ رحم ممکن است فاقد هر علامتی باشند. در عوض، تودههای مورد اشاره ممکن است به شکل تصادفی در زمان از تشخیص رد کردن اختلالات دیگر یا در صورت مواجه شدن با چالشهای مربوط به باروری تشخیص داده شوند.
پولیپ رحم چگونه تشخیص داده میشود؟
اگر ظن به پولیپ رحم مطرح باشد پزشک نیاز خواهد داشت تا محدوده شکلگیری آنها را به کمک یک دوربین کوچک به نام هیستروسکپ مشخص کند. در طول این اقدام که هیستروسکپی نامیده میشود ابزار مزبور وارد حفره رحمی میشود.
در حالی که سونوگرافی (اولتراسوند) نیز ممکن است به پزشک در یافتن پولیپ رحم کمک کند، ابزار تشخیصی مزبور قابل اعتماد نیست. این به ویژه زمانی مطرح است که شخص کماکان به علت ضخیم شدن جدار رحم دچار خونریزی باشد و این خود را در سونوگرافی شبیه به پولیپ نشان میدهد.
پزشک ممکن است بر اساس علایم و تاریخچه پزشکی بیمار یک سری تستها را انجام دهد. پزشک همچنین ممکن است از ابزارهای غربالگری برای کمک به از تشخیص رد کردن سرطان و دیگر اختلالات استفاده کند.
گزینههای محتمل عبارتند از:
• سونوگرافی ترانسواژینال. این تست تصویربرداری از امواج صوتی با فرکانس بالا برای ایجاد تصاویری از ارگانهای داخلی استفاده میکند. این تست تقریباً همیشه پس از بیوپسی صورت میگیرد.
• بیوپسی اندومتریال. در این اقدام یک نمونه کوچک از پولیپ گرفته شده و برای آنالیز بیشتر به آزمایشگاه ارسال میشود. نتایج آزمایشگاهی تعیین خواهد کرد که آیا نمونه گرفته شده سرطانی است یا خیر.
در طول تشخیص پولیپ رحم، پزشک ممکن است بتواند اختلالات دیگری مثل موارد زیر را را که تقویت کننده خونریزی واژن غیر نرمال یا سنگینتر از معمول هستند، از تشخیص رد کند:
• فیبروئید رحم، که تودههای غیر سرطانی عضله روی رحم هستند
• کیست تخمدان
• مشکلات جدار داخلی رحم مثل اندومتریوزیس
• هموفیلیا (هموفیلی) و دیگر اختلالات خونریزی دهنده
• هیپوتیروئیدیسم
• برخی داروها مثل رقیق کنندههای خون
• تغییرات هورمونی که ممکن است در طول بلوغ یا پیشیائسگی بروز کنند
• چاقی، که میتواند به افزایش استروژن در بدن منجر گردد
پولیپ رحم چگونه درمان میشود؟
اگر پولیپهای رحم بدون علامت بوده و به شکل تصادفی یافته شوند بسته به اندازه پولیپ پزشک ممکن است رویکرد انتظار هوشیارانه را توصیه کند. به هر حال، درمان برای هر بیماری که دچار علایم باشد توصیه میشود.
تنها راه درمان پولیپ رحم خارج کردن آنها یا پلیپکتومی است. پزشک پولیپهای خارج شده را برای آنالیز بیشتر به آزمایشگاه ارسال خواهد کرد.
بیش از 95 درصد پولیپهای رحم خوشخیم هستند. در هر حال اگر هر گونه بدخیمی شناسایی شود پزشک ممکن است عمل هیسترکتومی را برای خارج کردن رحم با هدف ممانعت از گسترش سرطان توصیه کند.
دیگر گزینه در دسترس عمل قطع اندومتریال است، که اقدامی است که در آن جدار داخلی رحم تخریب میشود. این عمل میتواند به پیشگیری از توسعه پولیپ بینجامد در حالی که باعث سبکتر شدن پریود نیز میشود. پزشک صرفاً در صورتی این اقدام را توصیه میکند که بیمار دیگر در صدد بچهدار شدن نباشد.
پولیپ رحم چگونه خارج میشود؟
خارج کردن پولیپ رحم با استفاده از یک تکنیک غیر تهاجمی به کمک هیستروسکپ انجام میشود. این عمل همچنین پلیپکتومی با برداشتن هیستروسکپیک نامیده میشود.
بسته به محل و تعداد پولیپها، اقدام مزبور ممکن است با / یا بدون بیهوشی موضعی یا عمومی انجام گرد.
همانند دیگر انواع پولیپ که ممکن است در بدن بروز کنند ریسک رشد مجدد آنها وجود دارد. بیماران میتوانند با پزشک خود در مورد راهکارهای کاهش ریسک که میتوان برای پیشگیری از این بروز مجدد پولیپها به کار برد مشورت کنند.
پزشکان معمولاً داروهای هورمونی یا اقدامات دیگری مثل قطع اندومتریال را برای کاهش ریسک برگشت مجدد پولیپ به کار میبرند.
خلاصه
پولیپ رحم تودههای شایعی هستند که ممکن است در هر سنی ایجاد شوند اما ریسک ایجاد آنها ممکن است در سالهای 40 زندگی در بالاترین حد باشد. خونریزی غیر معمول شایعترین علامت است اگرچه در برخی موارد هیچ علامتی وجود ندارد.
خودتشخیصی در مورد پولیپ رحم امکانپذیر نیست. علت لزوم مراجعه به پزشک در صورت مواجه شدن با هر گونه خونریزی غیر نرمال، شامل پریودهای طولانیتر یا سنگینتر یا خونریزی واژن پس از یائسگی همین است.
پولیپ رحم را میتوان با عمل جراحی از بدن خارج کرد. به هر حال، برخی موارد ممکن است نیاز به گزینههای درمانی دیگری داشته باشند به ویژه در موارد نادری که سلولهای سرطانی شناسایی میشوند. در عین حال امکان برگشت این پولیپها وجود دارد، بنابراین افراد باید با پزشک در مورد شناسایی ادامهدار، کاهش ریسک یا راهکارهای پیشگیری و درمان مشورت کنند./
آنچه باید در مورد پولیپ رحم بدانیم
دکتر فرناندو ماریز، کریستین چرنی
ترجمه فرهنگ راد
Source:
Healthline
What to Know About Uterine Polyps
Medically reviewed by Fernando Mariz, MD —
Written by Kristeen Cherney
On March 14, 2022
نظرات (0)