• عفونت گوش
• تروما یا آسیبدیدگی گوش
• داخل کردن اشیاء به گوش
• سر و صدای بلند
• باروترومای گوش
• درمان و مداوای خانگی
• ریکاوری
• پیشگیری از پارگی پرده گوش
• دورنما
پرده گوش، که غشاء تیمپانیک نیز نامیده میشود، بافت نازکی است که کانال گوش را از گوش میانی جدا میکند. پارگی پرده گوش بروز پارگی در این بافت است. این وضعیت به نامهای سوراخ شدگی پرده گوش یا سوراخ شدن غشاء تیمپانیک نیز شناخته میشود.
فرد دچار پارگی پرده گوش ممکن است موارد زیر را تجربه کند:
• گوش درد شدید، که که ممکن است به شکل ناگهانی برطرف گردد
• از دست دادن شنوایی در گوش آسیب دیده
• ترشح از گوش که ممکن است به خون آغشته باشد
• وزوز یا زنگ زدن گوش
• احساس انسداد در گوش
• سرگیجه یا از دست دادن تعادل
• تهوع
• صدای سوت مانند در گوش در هنگام گرفتن بینی
در مردمی که دچار کاهش شنوایی میشوند مقدار این کاهش به ابعاد سوراخ ایجاد شده در پرده گوش بستگی دارد.
پارگی پرده گوش ممکن است به علل مختلف شامل موارد زیر بروز کند:
عفونت گوش
هم عفونت گوش شدید و هم عفونتهای خفیف اما مکرر میتوانند باعث پارگی پرده گوش شوند.
عفونت گوش میانی که اتیت مدیا نامیده میشود هنگامی رخ میدهد که باکتریها یا ویروسها سبب انباشت مایع در گوش میانی میشوند.
وقتی مایع یا چرک پشت پرده گوش انباشته میشود، فشار ایجاد شده میتواند سبب پاره شدن پرده گوش گردد.
عفونتهای گوش میتوانند بسیار دردناک باشند و گاهی از اوقات باعث میشوند تا شنوایی با مشکل مواجه گردد.
تروما یا آسیبدیدگی گوش
تروما به شکل مستقیم میتواند باعث پارگی پرده گوش شود. بافت گوش یک لایه نازک است که در صورت فشار یا ضربه ناشی از فعالیتهای مختلف شامل انواع ورزش به سهولت پاره میشود.
ترومای شدید در ناحیه گوش یا ضربه به سر گاهی از اوقات باعث آسیب دیدن توأمان گوش داخلی و گوش میانی میشود.
داخل کردن اشیاء به گوش
انداختن اشیائی مثل سواب نخ، مداد، سنجاق و غیره به داخل گوش میتواند یاعث پارگی پرده گوش شود.
این امکان وجود دارد که کودکان اشیائی را به شکل تصادفی داخل گوش خود کنند. مردم باید در صورت امکان از وارد کردن هر چیزی به درون گوش خودداری نمایند.
سر و صدای بلند
صداهای انفجاری یا بیش از حد بلند در نزدیکی گوش میتوانند سبب پارگی پرده گوش شوند. این اتفاق برای موزیسینها و افرادی که موسیقی را به صدای بسیار بلند گوش میدهند، امکان بروز دارد.
مردم ممکن است کاهش شنوایی و زنگ زدن گوش (تینیتیس، تینیتوس) را ساعتها یا روزها بعد از قرار گرفتن در معرض سر و صداهای مزبور تجربه کنند.
باروترومای گوش
اگر تغییرات فشار هوا یا آب به گوش آسیب بزنند، این وضعیت زیر عنوان باروترمای گوش شناخته میشود. باروتروما در گوش هنگامی رخ میدهد که تفاوتی در فشار هوای بین گوش داخلی و گوش خارجی وجود داشته باشد.
شیپور استاش گوش میانی را به پشت بینی و گلو متصل میکند و فشار را در هر دو سمت پرده گوش تنظیم مینماید. اگر این لوله به علت تغییرات فاحش فشار قادر به باز شدن نباشد، نابرابری فشار در دو سمت پرده گوش میتواند به پارگی آن منجر شود.
شیرجه غواصی و سفر هوایی شایعترین علل این نوع باروتروما محسوب میشوند. شیرجه غواصی میتواند فشار بر روی گوش را افزایش دهد که این میتواند مشخصاً در زمانی که شخص به قعر آب میرود سبب پارگی پرده گوش شود.
تغییر فشار میتواند سبب ایجاد خلاء در گوش میانی شده پرده گوش را به سمت داخل بکشد و در نهایی باعث پارگی آن شود.
سفر هوایی میتواند باعث تغییر فشار بین گوش خارجی و گوش میانی گردد. این افزایش فشار میتواند سبب کشیدگی پرده گوش و در برخی مواقع باعث پارگی آن شود.
درمان و مداوای خانگی
در صورتی که ظن به پارگی پرده گوش مطرح باشد مردم باید به متخصص گوش، حلق و بینی مراجعه کنند.
پزشک از یک ابزار پزشکی به نام اتوسکپ برای معاینه داخل گوش استفاده میکند. استفاده از این ابزار به پزشک امکان دیدن سوراخ احتمالی در گوش و تعیین اندازه این سوراخ را میدهد.
پزشک همچنین یک تست شنوایی یا تعادل انجام میدهد. این احتمال وجود دارد که پزشک برای تست کردن فشار هوا به داخل گوش بدمد.
پرده گوش پاره شده اغلب اوقات در طول 1 تا 3 ماه خود به خود بهبود پیدا میکند. مردم میتوانند از داروهای غیر استروئیدی ضد التهابی (NSAIDs) مثل ایبوپروفن برای تخفیف درد گوش و کاهش التهاب استفاده کنند. اگر کسی دچار گوش درد باشد کمپرس گرم روی گوش میتواند به تخفیف درد خفیف کمک کند.
برای مردم دچار عفونت گوش پزشک ممکن است آنتیبیوتیک خوراکی یا قطره گوش آنتیبیوتیک تجویز کند.
اگر پرده گوش خود به خود بهبود پیدا نکند یک اقدام جراحی به نام تیمپانوپلاستی ممکن است برای ترمیم سوراخ ایجاد شده ضروری باشد.
ریکاوری
برای پیشگیری از ابتلاء به عفونت گوش داخلی این موضوع مهم است که مردم در هنگام ریکاوری پارگی پرده گوش سعی کنند تا گوش خشک بماند.
استفاده از گوشگیرهای ضد آب یا گلوله نخ پشمی با رویه ژل نفتی میتواند به پیشگیری از ورود آب به داخل گوش در هنگام دوش گرفتن کمک کند. در هنگام التیام پرده گوش بهترین کار آن است که مردم از شنا کردن و دیگر فعالیتهای مبتنی بر آب خودداری کنند.
مردم در عین حال باید سعی کنند از گرفتن بینی خودداری نمایند. در صورت لزوم آنان میتوانند به ملایمت و از طریق یک بینی فین کنند تا از تغییرات فشار در گوش که میتواند روند التیام را دچار تأخیر کند پیشگیری شود.
پیشگیری از پارگی پرده گوش
مردم باید برای پیشگیری از آسیب دیدن پرده گوش از داخل کردن هر شیئی به درون گوش خود اجتناب کنند.
اگر کسی دچار عفونت گوش باشد، باید برای پیشگیری از وخامت بیماری یا بروز پارگی پرده گوش در اولین فرصت ممکن به پزشک مراجعه کند. برخی واکسیناسیونها مثل مورد مربوط به آنفولانزا یا واکسیناسیون پنوموکوکال نیز میتواند خطر بروز عفونت گوش را کاهش دهد.
بر مبنای اعلام CDC تغذیه نوزاد تا شش ماهگی صرفاً با شیر مادر و سپس ادامه شیردهی تا 12 ماهگی میتواند به کاهش خطر دچار شدن به انواع عفونت، شامل عفونت گوش کمک کند.
اجتناب از مصرف دخانیات یا استنشاق دود غیر مستقیم سیگار نیز میتواند خطر عفونت گوش را در مردم کاهش دهد.
شیپور استاش باید باز بماند به طوری که تغییر فشار هوا یا آب سبب باروتروما نشود.
برای کمک به باز نگه داشتن شیپورهای استاش و تخفیف فشار بر پرده گوش در هنگام پرواز مردم میتوانند موارد زیر را به کار ببندند:
• بلعیدن مکرر
• جویدن آدامش یا مکیدن آب نبات سفت
• خمیازه کشیدن یا باز کردن دهان تا حد ممکن
• کیپ کردن سوراخ بینی با انگشت شست و اشاره، و به ملایمت نفس کشیدن از راه لبهای غنچه شده
• استفاده از گوشگیرهای طراحی شده برای پرواز
مردم در زمان پرواز با بینی دچار سرماخوردگی یا گرفته ممکن است متوجه شوند که مصرف یک دکونژستانت پیش از پرواز به باز نگه داشتن بیشتر راههای هوایی کمک میکند.
در هنگام شیرجه غواصی مردم عموماً میتوانند گوشهای خود را با نزول آرام و اجتناب از شیرجه با علایم سرماخوردگی یا آلرژی تنظیم کنند. هر کسی که در صدد شیرجه غواصی باشد باید توصیههای یک فرد حرفهای در این مورد را دنبال کند.
مردم دچار باروترومای گوش نباید تا زمان ایمن اعلام شدن موضوع توسط پزشک به غواصی یا سفر هوایی اقدام کنند. هر کسی که مکرراً دچار باروترومای گوش میشود نیاز به آن دارد که پزشک برای باز کردن لولههای استاش یک ونتیلاسیون را وارد گوش وی کند.
مردم میتوانند گوش خود را در مقابل سر و صدهای بلند با استفاده از گوشگیر، موم گوش یا دیگر وسایل محافظ گوش در برابر سر و صدای زیاد محافظت کنند.
هر کسی که در معرض خطر وارد شدن ضربه به گوش از طریق ورزش قرار داشته باشد باید در طول ورزش از وسایل محافظت گوش استفاده کند.
دورنما
پارگی پرده گوش اغلب در طول چند ماه خود به خود برطرف میشود.
این موضوع اهمیت دارد که در طول التیام گوش از عفونت مردم گوش خود را خشک نگه دارند. در صورت تداوم علایم مردم باید به پزشک مراجعه کنند.
در مواردی که پارگی پرده گوش خود به خود برطرف نمیشود استفاده از عمل جراحی برای ترمیم پرده گوش ممکن است ضروری باشد./
• بت سیسونس، دکتر النا بیگرز
• ترجمه نادر اکبری سراوانی
Source:
Medical News Today
What to know about a ruptured eardrum
Last reviewed Mon 24 June 2019
By Beth Sissons
Reviewed by Alana Biggers, MD, MPH