• چه چیزی باعث ایجاد موی چانه در زنان میشود؟
• چند تار موی تصادفی ظاهر شده روی چانه و گردن
• چه زمانی موی چانه هشداری در مورد سلامت است
• چه هنگامی به دکتر مراجعه کنیم
• مدیریت پزشکی برای هیرسوتیسم
• نکاتی در مورد خلاص شدن از موهای روی چانه
• خلاصه
مو مثل رنگ پوست و چشم بخشی متمایز از آن چیزی است که هر یک از ما را منحصر به فرد میسازد. برخی از ما پرموتر از دیگران هستند که این موی صورت را هم شامل میشود. فعل و انفعال پیچیدهای میان ژنتیک و هورمونها در مورد نوع، مقدار و حتی چگونگی رشد موها تصمیم میگیرد.
بروز تصادفی چند تار مو روی چانه و گردن در کنار موی کرک مانند چیزی معمول است و اغلب به تغییرات هورمونی بدن مرتبط است که در طول زندگی رخ میدهند.
گاهی از اوقات رویش مو بر چانه یا گردن چیزی بیش از نمایی آزاردهنده است. این وضعیت ممکن است نشانهای از وجود مشکلی زیربنایی در سلامت باشد.
چه چیزی باعث ایجاد موی چانه در زنان میشود؟
به طور معمول مو از ریشه یا فولیکول مو که درست زیر پوست قرار دارد رشد میکند. دو نوع فولیکول مو وجود دارد:
• موی ولوس که نازک و شبیه به کرک است
• موی ترمینال که فولیکولهای آن درازتر، ضخیمتر و دارای ریشه عمیقترند
اندروژن (تستوسترون) که عموماً یک هورمون جنسی مردانه تلقی میشود، نقشی اساسی در رشد مو دارد. هم مردان و هم زنان تستوسترون تولید میکنند. مقدار این تولید در زنان کمتر است.
تستوسترون باعث تغییر موی ولوس به موی ترمینال میشود که این تغییر از طریق فعال کردن گیرندههایی در فولیکول مو رخ میدهد. این فرآیند کاملاً نرمال است و برای تمامی افراد به ویژه در طول بلوغ اتفاق میافتد.
در زنان رویش مو، شامل موی صورت تحت تأثیر مراحل متمایز هورمونی قرار دارد. چرخش هورمونی که در دوره بلوغ آغاز شده، و در طول بارداری و گذار به یائسگی ادامه مییابد، باعث تغییر رشد مو میشود.
چند تار موی تصادفی ظاهر شده روی چانه و گردن
بیشتر زنان دارای موی ولوس بر صورت خود هستند اما برخی از آنان ممکن است روی چانه خود بیشتر موی ترمینال داشته باشند. یائسگی میتواند محرک بروز تعداد بیشتری مو بر روی چانه، گردن، یا صورت شود.
تحقیق نشان میدهد که گروههای مختلف نژادی دارای میزان متفاوتی از اندروژن هستند و نتیجه آن سطح متفاوتی از رویش مو بر صورت و بدن است.
فولیکولهای موی هر کسی منحصر به خود او است و نوع پاسخ آنها به تستوسترون یکسان نیست. نرخ رشد مو از فولیکولها نیز متفاوت است. این میتواند به بروز چند تار موی تصادفی در نقاط غیر منتظره مثل گردن منجر شود. در مورد بیشتر افراد این موهای تصادفی نرمال محسوب میشوند.
چه زمانی موی چانه هشداری در مورد سلامت است
بروز تعداد کمی مو بر صورت عمومیت دارد و نرمال است که این شامل موهای ناحیه چانه و لب بالایی نیز میشود.
رویش موی اضافی بر بدن یا صورت در زنان به نام هیرسوتیسم شناخته میشود. هیرسوتیسم در مردم جنوب آسیا، مردم منطقه دریای مدیترانه، یا تبارهای خاور میانهای عمومیت بیشتری دارد. مو در این حالت ضخیمتر، خشنتر و تیرهتر است. تفاوت بین موی نرمال صورت و هیرسوتیسم رنگ، تراکم و بافت مو است. این میتواند نتیجه ویریلیزاسیون یا تولید زیاد اندروژنها باشد.
تغییرات ناگهانی در الگوهای رشد موی صورت میتواند به این معنی باشد که بدن در حال ارسال پیام در مورد تغییر چیزی است. این میتواند پیامی در مورد عدم تعادل هورمونی بر اثر یک اختلال پزشکی یا عوارض جانبی داروها باشد.
مثالهایی در این مورد عبارتند از:
• سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS). این اختلال مبتلابه حدود 15 درصد زنان در سنین زادآوری است و بر اثر عدم تعادل هورمونی مرتبط به افزایش میزان اندروژن رخ میدهد. به طور معمول در زنان مبتلاء به این بیماری یک تاریخچه خانوادگی ابتلاء به آن وجود دارد. بسیاری از زنان در مورد ابتلاء خود به سندرم تخمدان پلیکیستیک بیخبرند. PCOS باعث رشد مو بر صورت، بینظمی خونریزی عادت ماهانه، کیست تخمدان، افزایش وزن و آکنه میشود.
• مشکلات مربوط به غده ادرنال (غده فوق کلیوی). بافت غده ادرنال، گاهی اوقات بر اثر بروز تومور، که سبب تولید زیاد اندروژن میشود، میتواند به بم شدن صدا، رشد مو بر صورت و افزایش وزن منجر گردد.
• هیپرپلازی مادرزادی ادرنال با آغاز تأخیری (CAH). این یک اختلال ارثی است که بر غدد ادرنال تأثیر میگذارد.
• بیماری کوشینگ. بیماری کوشینگ باعث تولید بیش از حد کورتیزول میشود. این وضعیت میتواند به افزایش وزن، سردرد، مشکلات قند خون، و افزایش میزان اندروژن منجر گردد.
• داروها. داروهایی مثل استروئیدهای آنابولیک، تستوسترون، و سیکلوسپورین (یکی از داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی بدن) میتوانند به عنوان یک عارضه جانبی باعث افزایش موی صورت شوند.
چه هنگامی به دکتر مراجعه کنیم
در صورت مواجه شدن با موارد زیر باید به پزشک مراجعه کرد:
• رشد غیر معمول و ناگهانی مو (صورت، چانه، شکم، و دیگر نواحی بدن)، بم شدن صدا، یا افزایش وزن ناگهانی
• تغییرات پریود (سنگین، سبک، توقف پریود)
• نازک شدن مو
• آکنه
• سردرد
در این موارد شخص باید به دکتر مراجعه کند. به خاطر داشته باشید که موارد برشمرده در بالا عموماً نشانههای عدم تعادل هورمونی هستند.
پزشک ممکن است تستهای خون را در دستور کار قرار دهد، در مورد علایم سؤال کند، و برای یافتن دلیل بروز علایم و چگونگی برطرف کردن آنها تستهای تشخیصی انجام دهد.
مدیریت پزشکی برای هیرسوتیسم
در مورد هیرسوتیسم مدیریت میتواند به معنی مداوای اختلال زیربنایی، شامل موارد زیر باشد:
• عمل جراحی برای خارج کردن تومور یا کیست
• تغییرات رژیم غذایی و ورزش برای متعادل کردن میزان هورمونها
• دارودرمانی با استفاده از داروهای فهرست شده در زیر برای تنظیم سطوح هورمون اندروژن:
- قرصهای هورمونی کنترل بارداری
- متفورمین برای سندرم تخمدان پلیکیستیک
نکاتی در مورد خلاص شدن از موهای روی چانه
اگرچه موی روی چانه شایع است، وجود آن ممکن است برای برخی افراد آزار دهنده یا ناراحت کننده باشد.
راههای متعددی برای خلاص شدن از موی صورت وجود دارد. گزینهها در این مورد عبارتند از:
- زدودن مو با لیزر
- کرم نسخهای افلورنیتین (وانیکا) برای موزدایی
- موممالی
- اصلاح (این افسانه است که در صورت اصلاح موی صورت قطورتر میشود)
- چیدن مو
- اپیلاسیون
- کرمهای دپیلاتوری (ازاله مو یا واجبی)
- نخ کشیدن (بند کشیدن)
- الکترولیز
خلاصه
در مورد اغلب زنان، موی صورت و گردن نرمال است.
میزان موی صورت هر کسی به ژنتیک و سن بستگی دارد. وقتی ما پا به سن میگذاریم فولیکولهای مو به راههای منحصر به فرد در پاسخ به سطح تستوسترون منجر به رشد مو واکنش نشان میدهند.
این مورد به ویژه در باره چرخشهای هورمونی در برخی مقاطع مثل بلوغ، بارداری و یائسگی مصداق دارد.
در موارد نادر رشد موی اضافی میتواند پیامی در مورد وجود اختلالی مثل سندرم تخمدان پلیکیستیک، تومور یا کیست باشد، که نیاز به درمان دارد.
اگر کسی در مورد رشد غیر معمول معمول در مورد خود نگران باشد باید به پزشک مراجعه کند. پزشک میتواند از تست خون و دیگر آزمایشهای تشخیصی برای بررسی میزان هورمون استفاده کرده و راهحلهایی ارائه دهد./
• دکتر دِبرا رُز ویلسون، مالینی گوشال
• ترجمه هستی فراستفر
Source
Healthline
Why Chin and Neck Hairs Happen
Medically reviewed by Debra Rose Wilson, PhD, MSN, RN, IBCLC, AHN-BC, CHT
On February 28, 2020
New —
Written by Malini Ghoshal, RPh, MS
نظرات (0)