• چطور میتوانیم نقطههای فوردایس را شناسایی کنیم؟
• چه چیز باعث ایجاد نقطههای فوردایس میشود؟
• ریسک بروز نقطههای فوردایس در چه کسانی بیشتر است؟
• چه زمانی به دکتر مراجعه کنیم
• نقطههای فوردایس چطور تشخیص داده میشوند؟
• نقطههای فوردایس چطور درمان میشوند؟
• دورنما
نقطههای فوردایس [دانههای فوردایس] برآمدگیهای زرد کمرنگی هستند که ممکن است بر حاشیه لبها یا داخل گونهها بروز کنند. با شیوع کمتر آنها ممکن است روی آلت تناسلی مردان یا کیسه بیضه یا در زنان روی لابیا [لبچه مادگی] ظاهر شوند.
این نقطهها که گرانولهای فوردایس یا غدد فوردایس نیز نامیده میشوند غدد روغنی بزرگ شده هستند. این غدهها کاملاً نرمال، بیضرر و فاقد درد هستند. بر مبنای یک گزارش مورد مربوط به سال 2015 منتشر شده در نشریه "گزارش مورد و مرور بالینی" آنها در 70 تا 80 درصد بزرگسالان بروز میکنند.
غدد روغنی موسوم به سیبیشس [سباسه]، به طور معمول همراه فولیکولهای مو هستند. نقطههای فوردایس بر روی صورت و در جایی که مو نیست بروز میکنند. آنها به طور معمول به صورت برآمدگیهای پراکنده یا جدا شده ظاهر میگردند اما گاهی از اوقات به صورت خوشهای نیز دیده میشوند.
چطور میتوانیم نقطههای فوردایس را شناسایی کنیم؟
نقطههای فوردایس به صورت لکههایی با قطر 1 تا 3 میلیمتر (0.04 تا 0.12 اینچ) ظاهر میشوند اما ممکن است ابعاد بزرگتری نیز پیدا کنند. این لکهها معمولاً به رنگ زرد روشن یا گوشتی رنگ دیده میشوند. اگر آنها در ناحیه تناسلی ظاهر شوند ممکن است تهرنگ قرمز به خود بگیرند. کشیدن پوست ناحیه باعث مشهودتر شدن آنها میشود.
نقطههای فوردایس بیش از همه در اطراف لبها یا داخل گونهها و لبها شکل میگیرند. این لکهها معمولاً در دو طرف لبها شکل گرفته حالت متقارن دارند.
در عین حال امکان بروز آنها در ناحیه تناسلی شامل آلت مردان یا کیسه بیضه و لابیا در زنان وجود دارد.
نقطههای فوردایس اغلب به سادگی قابل رویت هستند اما در برخی موارد امکان نامشهود بودن آنها وجود دارد. نقطههای فوردایس دردناک، خارشآور یا عفونتزا نیستند. در موارد نادر این لکهها در صورت بروز روی آلت تناسلی مردان ممکن است در طول مقاربت جنسی خونریزی کنند.
برخی اختلالات پوستی دیگر شامل موارد زیر ممکن است نمای ظاهری مشابه نقطههای فوردایس داشته باشند:
• کیستهای میلیوم، که برآمدگیهای سفت، سفید رنگ و گردی هستند که ممکن است روی صورت ظاهر شوند
• هیپرپلازی سیبیشس، اختلالی که سبب ایجاد برآمدگیهای کوچک و نرم میشود
• کیستهای اپیدرموئید، که برآمدگیهای کوچکی هستند که زیر پوست شکل میگیرند
• کارسینوم سلول بازال، نوعی سرطان پوست که ممکن است به صورت یک برآمدگی، لکه قرمز رنگ یا دیگر اشکال توده شکل بگیرد
در صورت بروز در ناحیه تناسلی این امکان وجود دارد که مردم نقطههای فوردایس را با زگیل تناسلی یا دیگر بیماریهای واگیردار جنسی اشتباه بگیرند.
چه چیز باعث ایجاد نقطههای فوردایس میشود؟
نقطههای فوردایس بخشی طبیعی از آناتومی انسان محسوب میشوند. آنها در زمان تولد وجود دارند اما همیشه تا زمان رسیدن به بلوغ، که تغییرات هورمونها باعث بزرگ شدن آنها میشود، مشهود نیستند.
ریسک بروز نقطههای فوردایس در چه کسانی بیشتر است؟
بر مبنای یک مطالعه منتشر شده در نشریه "گزارش مورد و مرور بالینی" مردان دو برابر زنان دچار نقطههای فوردایس میشوند. برخی منابع گزارش میدهند که افراد دارای پوست چرب و روغنی در معرض افزایش تعداد نقطههای فوردایس قرار دارند.
برخی مطالعات نقطههای فوردایس را با ناخوشیهای جدیتری مرتبط کردهاند.
یک مطالعه مربوط به سال 2014 بر روی اعضاء خانواده پی برده است که 100 درصد نمونههای دچار یک شکل ارثی سرطان کولورکتال در عین حال به نقطههای فوردایس در داخل دهان مبتلاء بودند.
نویسندگان مطالعه مزبور میگویند که وجود نقطههای فوردایس میتواند به پزشکان در شناسایی خانوادههایی که در ریسک بالاتری برای ابتلاء به این شکل از سرطان قرار دارند کمک کند.
یک مطالعه موثق دیگر که در "ژورنال پژوهشهای دهان و دندان" منتشر شده است عنوان میکند که تعداد زیاد نقطههای فوردایس در دهان ممکن است با هیپرلیپیدمی مرتبط باشد. هیپرلیپیدمی اختلالی است که با افزایش میزان چربی در خون مرتبط است. هیپرلیپیدمی یک ریسک فاکتور بیماری قلبی محسوب میشود.
این موضوع مهم است که به خاطر داشته باشیم که اختلالات مورد اشاره با نقطههای فوردایس همراهند و علت بروز آنها محسوب نمیشوند.
چه هنگامی به دکتر مراجعه کنیم
نقطههای فوردایس خوشخیم هستند. آنها نتیجه هیچ گونه بیماری نیستند. در بسیاری موارد نقطههای فوردایس مشهود نیستند. با وجود این در برخی موارد ممکن است حالت ناخوشایندی داشته باشند.
مردم ممکن است نقطههای فوردایس را با اختلالات کمتر خوشخیم اشتباه بگیرند.
اگر مردم متوجه وجود لکههایی در ناحیه تناسلی خود شوند باید به پزشک مراجعه کنند. این لکهها میتوانند علامت یک عفونت واگیردار جنسی باشند تا نقطههای فوردایس. پزشک میتواند برای از تشخیص خارج کردن اختلال یا شناسایی و درمان آن به مردم کمک کند.
اگر کسی دچار نقطههای فوردایس روی لبهای خود بوده و از حضور آنها در آنجا ناراحت باشد میتواند با پزشک مشورت کند. پزشک ممکن است شخص را به یک متخصص برای درمان یا برداشتن یا کاهش نمای ظاهری این لکهها معرفی کند.
نقطههای فوردایس چطور تشخیص داده میشوند؟
پزشک احتمالاً قادر خواهد بود تا نقطههای فوردایس را صرفاً بر مبنای نمای ظاهری آنها تشخیص دهد. در برخی موارد احتمال استفاده از بیوپسی وجود دارد.
نقطههای فوردایس چطور درمان میشوند؟
نقطههای فوردایس معمولاً نیازی به درمان ندارند. اما اگر کسی به دلایل زیباییشناختی مایل به برداشتن آنها باشد درمانهایی در این مورد وجود دارد. در زیر چند گزینه درمانی که مردم میتوانند در مورد آنها با پزشک مشورت کنند آمده است.
جراحی مایکرو-پانچ
پزشک میتواند از عمل جراحی مایکرو-پانچ برای برداشتن سریع و مؤثر چند لکه از روی صورت یا ناحیه تناسلی استفاده کند. پیش از انجام این عمل، پزشک برای کاهش درد از بیحسی موضعی استفاده خواهد کرد. سپس یک دستگاه قلم مانند را برای پانچ پوست و برداشتن بافت ناخواسته به کار میبرد.
این اقدام بر روی پوست جای زخم ایجاد نمیکند. یک مطالعه مربوط به سال 2013 که در "ژورنال جراحی پلاستیک، بازسازی کننده و زیبایی" منتشر شد پی برده است که نمونهها پس از یک سال پیگیری عمل جراحی هیچ نشانهای از برگشت نقطههای فوردایس را تجربه نکردهاند.
درمان لیزری
پزشک میتواند از لیزر دیاکسید کربن برای درمان یا تخریب نقطههای فوردایس استفاده کند. به هر حال، این نوع درمان لیزری ممکن است جای زخم ایجاد کند. لیزرهای پالسی رنگ ممکن است جای زخم کمتری ایجاد کنند.
هر دو نوع لیزر از پرتوهای متمرکز نور استفاده میکند، اما طول موج آنها متفاوت است. درمان با استفاده از لیزر پالسی رنگ گرانتر است.
داروهای موضعی
داروهای موضعی برای کوچک کردن یا برداشتن نقطههای فوردایس شامل بایکلوراستیک اسید، تریتینولین موضعی (اویتا، رتین-آ)، و ایزوتریتینوئین خوراکی (سوترت، کلاراویس) است.
پزشک ممکن است استفاده از این داروهای موضعی را به همراه درمان لیزری توصیه کند. این درمانها ممکن است دارای عوارض جانبی مثل التهاب و حس سوزش باشند.
درمانهای دیگر
درمانهای دیگر در این مورد شامل آبزدایی الکتریکی (خشک کردن با جریان الکتریسیته) / کوتریزاسیون (سوزاندن زخم با فرایندی مشابه داغ زدن).
دورنما
نقطههای فوردایس عموماً با گذشت زمان و بدون درمان محو میشوند. موضوع مهم در این مورد درک نرمال بودن آنها است. نقطههای فوردایس بیماری نیستند. اکثریت مردم نقطههای فوردایس دارند.
نقطههای فوردایس یک پدیده طبیعی و بدون ضرر محسوب میشود. اگر کسی به دلایل زیباییشناختی از حضور آنها نادلخوش باشد، میتواند در مورد گزینههای درمانی با پزشک مشورت کند. هیچ شواهد علمی در این مورد وجود ندارد که مداواهای خانگی باعث زدودن این لکهها میشوند.
مردم باید از کندن یا فشردن نقطههای فوردایس خودداری کنند. این کارها باعث از بین رفتن این لکهها نمیشود، و ممکن است به عفونت منجر گردد./
*توضیح مهرین – اخبار سلامت: جان ادیسون فوردایس / John Addison Fordyce (متولد 16 فوریه 1858 در اهایو، ایالات متحد آمریکا، و وفات در 4 ژوئن 1925 در نیویورک) درماتولوژیست آمریکایی بود که نام او با نقطههای فوردایس، انژیوکراتومای فوردایس، بروک-فوردایس تریکواپیتلیوما، و بیماری فوکس-فوردایس همراه است.
• دکتر سینتیا کاب، مارجوری هکت
• ترجمه نادر اکبری سراوانی
Source:
Healthline
Understanding Fordyce Spots
Medically reviewed by Cynthia Cobb, DNP, APRN
on May 8, 2019 —
Written by Marjorie Hecht
نظرات (0)