• آماندا بارِل، دکتر النا بیگرز
• ترجمه هستی فراستفر
سیستم گردش خون که به نام سیستم قلبی عروقی نیز شناخته میشود، شامل قلب و رگهای خونی است که در سراسر بدن امتداد دارند. این سیستم مواد مغذی و اکسیژن را به تمامی سلولهای بدن میرساند.
اکسیژنی که ما تنفس میکنیم با خون درون ریهها مخلوط میشود و قلب این خون را به تمامی بخشهای بدن پمپاژ میکند. هر ضربان قلب یک انقباض عضلۀ قلب است که خون را در اطراف بدن به گردش درمیآورد.
قلب چهار محفظه دارد: دهلیز چپ، دهلیز راست، بطن چپ و بطن راست. آنها همگی با دریچههای یک طرفه از هم جدا شدهاند که بدان معنی است که خون فقط در یک راستا جریان پیدا میکند. خون از طریق وریدها وارد قلب میشود، و آنگاه از طریق شریانها از قلب خارج شده به مابقی قسمتهای بدن میرود.
انواع مختلفی از بیماریهای سیستم گردش خون وجود دارد که هر یک از آنها باعث بروز اختلالی در توزیع خون در اطراف بدن میشود.
مطالب این مقاله:
• 15 بیماری سیستم گردش خون
• آیا قابل پیشگیری هستند؟
• چه هنگامی به دکتر مراجعه کنیم
• دورنما
15 بیماری سیستم گردش خون
بیماریهایی که میتوانند بر سیستم گردش خون تأثیر منفی بگذاند عبارتند از:
1. اترواسکلروزیس
اترواسکلروزیس بیماری سفت و سخت شدن شریانها است.
اترواسکلروزیس به طور معمول بر اثر استفاده از رژیم غذایی پر از چربی ایجاد میشود که باعث میگردد تا تودههای چربی روی جدار داخلی رگهای خونی جمع شوند. این تودههای چربی به یکدیگر میچسبند و باعث سفت شدن شریانها و کاهش انعطافپذیری آنها میشوند.
اترواسکلروزیس به ایجاد هیپرتانسیون منجر میشود، که به قلب و کلیهها صدمه زده و حتی میتواند به انواع استروک یا سکته مغزی منجر گردد.
2. حمله قلبی
انفارکتوس میوکارد اصطلاح تکنیکی مورد استفاده برای حمله قلبی است. حمله قلبی زمانی بروز میکند که جریان خون به قلب، عموماً بر اثر وجود لختههای خون، با مانع مواجه میشود. برخی از حملات قلبی خفیف هستند، اما مابقی میتوانند تهدید کنندۀ حیات انسان باشند.
3. پرولاپس دریچه میترال
پرولاپس دریچه میترال به این معنی است که دریچۀ میترال به دلیل بسته نشدن کامل به سمت جلو متمایل شده یا دچار افتادگی میشود. دریچۀ میترال خون تازۀ سرشار را اکسیژن را از قلب به مابقی بدن پمپاژ میکند.
4. برگشت خون از دریچۀ میترال
برگشت خون از دریچۀ میترال یا بیرون ریختن خون از آن هنگامی بروز میکند که این دریچه به طور مداوم بسته نمیشود و این وضعیت سبب نشت خون میگردد که باعث میشود تا خون اکسیژندار به سمت عقب جریان یابد.
5. استنوزیس میترال
استنوزیس میترال به این معنی است که دریچۀ میترال به شکل غیر نرمالی باریک است که این مانع از آن میشود که خون به آسانی یا به سرعت درون آن جریان یابد.
6. آنژین پکتوریس
آنژین پکتوریس به معنی "درد قفسه سینه" است و در صورتی بروز میکند که میزان خون دریافتی از سوی قلب کافی نباشد. مردم اغلب این اختلال را به صورت حسی خرد کننده یا احساس در منگنه قرار گرفتن قفسه سینه توصیف میکنند.
مردم دچار آنژین پکتوریس در عین حال ممکن است به حالت بینفسی، خستگی و تهوع شوند.
7. آریتمی و دیسآریتمی
اصطلاحات آریتمی و دیسآریتمی اغلب به جای هم استفاده میشوند و هر دو به دامنه و ضربآهنگ یا ریتم غیر نرمال قلب اشاره دارند. در کل، آریتمی به معنی "فقدان ریتم" و دیسآریتمی به معنی "ریتم غیر نرمال" است.
در مورد مشکلات گردش خون بیشتر بخوانیم:
ده علامت ضعف گردش خون و چگونگی برطرف کردن آنها
8. ایسکمی کاردیاک
ایسکمی کاردیاک به این معنی است که عضله قلب برای ارائه کارکرد کامل خود فاقد اکسیژن کافی است. فرد دچار ایسکمی کاردیاک به طور معمول دردی شبیه به درد آنژین را در خود احساس میکند و ممکن است دچار این گمان شود که حمله قلبی در مورد وی رخ داده است.
9. کلسترول بالا
افزایش کلسترول معمولاً نتیجۀ سبک زندگی فاقد تحرک و پیروی از رژیم غذایی ناسالم است. برخی از مردم نیز به صورت ژنتیکی در خطر ابتلاء به این اختلال قرار دارند.
انسان به کلسترول نیاز دارد اما وجود کلسترول بیش از حد میتواند باعث ایجاد یک لایۀ ضخیم در دیوارۀ داخلی رگها شده و سبب انسداد جریان خون گردد.
10. نارسایی قلبی
نارسایی قلبی به این معنی است که قلب قادر نیست تا خون را به میزان کافی در اطراف بدن به گردش درآورد. نارسایی قلبی به خستگی مفرط، تنگی نفس، و سرفه منجر میشود.
برخی از مردم دچار نارسایی قلبی متوجه میشوند که انجام اموری مثل راه رفتن، بالا رفتن از پلهها یا حمل خواربار برای آنها دشوار است.
11. هیپرتانسیون
فشار خون بالا یا هیپرتانسیون به این معنی است که فشار یا نیروی خونی که در رگهای آنان جریان دارد به شکل مداوم بسیار زیاد است. فشار خون بالا میتواند به استروک، کاهش بینایی یا از دست دادن آن، نارسایی قلبی، حمله قلبی، بیماری کلیوی، و کاهش توان و عملکرد جنسی یا اختلال نعوظ منجر شود.
12. استروک
استروک یا سکته مغزی هنگامی ایجاد میشود که رگهای خونی راهی مغز یا دچار انسداد شده یا پاره میشوند. این وضعیت باعث توقف جریان خون شده و مانع از آن میشود که اکسیژن به مغز برسد.
13. بیماری شریان محیطی
بیماری شریان محیطی (PAD) به باریک شدن شریانهایی اشاره دارد که به پاها، معده، دستها یا سر میروند. این باریک شدن شریانها به کاهش جریان خون منجر شده و میتواند به سلولهای بافتهای اندامهای تحتانی، دستگاههای بدن و مغز آسیب برساند. PAD گرایشی به بروز بیشتر در مردم سالمند نشان میدهد.
14. ترومبوآمبولی وریدی (VTE)
ترومبوآمبولی وریدی نوعی لخته شدن خون است که در آن ورید دچار چسبندگی شده و جریان خون در آن مسدود میشود. VTE یک اختلال جدی است و نیاز به مراقبت اورژانسی پزشکی دارد.
15. آنوریسم آئورتیک
آنوریسم آئورتیک به شریان اصلی بدن آسیب میزند. این بدان معنی است که دیوارۀ شریان ضعیف شده، باعث متسع یا متورم شدن آن میشود. شریان بزرگ شده ممکن است بترکد و به یک موقعیت اورژانسی تبدیل گردد.
آیا بیماریهای سیستم گردش خون قابل پیشگیری هستند؟
اگرچه دانشمندان علت بروز تمامی اختلالات مورد اشاره را نمیدانند، راههایی وجود دارد که با استفاده از آنها مردم میتوانند ریسک ابتلاء به این بیماریها را کاهش دهند.
بسیاری از بیماریهای سیستم گردش خون به یکدیگر مرتبطند. برای مثال، فشار خون بالا به رگهای خونی آسیب میرساند، که این به نوبۀ خود میتواند باعث ایجاد دیگر مشکلات سیستم گردش خون شود.
باریک شدن رگهای خونی بر اثر کلسترول بالا احتمال ابتلاء مردم به لختۀ خون را افزایش میدهد. چاق بودن یا اضافه وزن داشتن نیز احتمال توسعۀ بیماریهای گردش خون را افزایش میدهد. در هر حال، پیروی از رژیم غذایی سالم و داشتن تحرک جسمانی کافی خطرات مزبور را کاهش میدهد.
ورزش منظم از طریق کاهش ریسک فشار خون بالا، کلسترول بالا و اضافه وزن - که همگی ریسک فاکتورهای بیماریهای گردش خون محسوب میشوند - به سلامت قلب کمک میکند.
مردمی که در میان اعضاء خانوادۀ آنها فردی دچار مشکلات گردش خون وجود دارد خود در ریسک بالاتری برای ابتلاء به این بیماریها قرار دارند. به هر حال ریسک مزبور را میتوان با اتکاء به سبک زندگی سالم کاهش داد.
آیا مصرف دخانیات خطر بیماریهای گردش خون را افزایش میدهد؟
استعمال دخانیات یک ریسک فاکتور مهم ابتلاء به بیماریهای سیستم گردش خون است. مواد سمی موجود در تنباکو میتوانند باعث باریک شدن رگهای خونی و آسیب زدن به آنها شوند، که این ریسک ایجاد لختۀ خون را بالا برده و به تضعیف سیستم گردش خون منجر میشود.
چه هنگامی به دکتر مراجعه کنیم
برخی از بیماریهای سیستم گردش خون همانند استروک، حملات قلبی، و پاره شدن آنوریسم، اختلالاتی بالقوه کشنده هستند و نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارند.
به هر کسی که دچار درد در ناحیۀ قلب است توصیه میشود تا به پرشک مراجعه کند. مردمی که ظن ابتلاء به بیماری گردش خون در مورد آنان مطرح است باید با پزشک در مورد گزینههای سبک زندگی سالم مشورت کنند.
دورنما
دورنما در بیماریهای سیستم گردش خون به علت زیربنایی بستگی دارد. بدون مراقبت پزشکی فوری استروک، حملات قلبی، و آنوریسم میتوانند تبعات ویرانگری با خود داشته باشند.
دیگر بیماریهای این حیطه قابل مدیریتند. برای مثال پزشکان به طور معمول درد آنژین را با تجویز داروهایی که میزان جریان خون به قلب را افزایش میدهند، درمان میکنند.
خوردن غذاهای سالم، ورزش منظم، و عدم مصرف دخانیات میتواند به فروکش یا کاهش ریسک ابتلاء به بیماریهای فهرست شده در بالا کمک کند./
Source:
What diseases affect the circulatory system?
Last reviewed Tue 1 May 2018
By Amanda Barrell
Reviewed by Alana Biggers, MD, MPH
مطالب پیشنهادی ما برای مطالعه

دکتر فریدون علا: انگیزهای بالاتر از عشق نیست!

افزایش میزان بیلیروبین: علایم و آزمایشها

کبودی استخوان: علایم، درمان و دورنما

فیلمهای ترسناک واقعاً میتوانند باعث لخته شدن خون شوند

دانشمندان رگ خونی جدیدی برای اُتیسم یافتهاند

چرا خطر حملة قلبی آتشنشانها را بیشتر تهدید میکند؟

آزمایش خون میتواند به درمان شخصی شده و زودهنگام برای سرطان ریه منجر شود

پروتئین خون بند ناف میتواند مغزهای پیر را احیاء کند
فشار خون بالا: شاید نباید سدیم را ملامت کرد!

خیزش قند خون: علل، علایم، و پیشگیری

گروه خون بر خطر حمله قلبی موثر است

غذاهایی برای اجتناب از افزایش کلسترول

تأخیر در درمان با رقیق کنندههای خون ریسک زوال عقل را افزایش میدهد

دیابت نوع 2: علایم، نشانگان اولیه، و عوارض

نمودار قند خون: میزان هدف در طول روز

لکهبینی در برابر پریود: چگونه تفاوتها را تشخیص دهیم

I have experienced many ups and downs in the course of my life

نارسایی قلبی حاد: آنچه دانستنش نیاز است

تست FSH برای یائسگی و باروری

تست قند خون برای برخی بیماران دیابت نوع 2 ارزش کمی دارد

هموتوراکس یا انباشت خون در قفسه سینه – علل، درمان، و دورنما

اولسر خونریزی دهنده – به چه علت ایجاد میشود و آیا جدی است؟

بیومارکرها بهترین رژیم کاهش وزن را پیشبینی میکنند

بیماری پیوند در برابر میزبان - انواع، درمان، و دورنما

اترواسکلروزیس یا تصلب شرایین - علل، علایم، و درمان

پورپورا یا لکههای خون زیر پوست – آنچه به دانستنش نیاز است

آگرانولوسیتوز - انواع، علل، و علایم

خونریزی بینی پوستریور یا خونریزی بخش عقبی بینی – علل و راه توقف آن

عرق خون یا هماتیدروزیس - علل و درمانها

اهداء پلاسمای خون - عوارض جانبی و خطرات

سپسیس یا مسمومیت خون - علایم، و درمان

هموروئید یا بواسیر - علل، درمانها، و پیشگیری

چرا تنها منم که احساس سرما میکند؟

تاول خونی - علت، تشخیص، و درمان

آریتمی یا بینظمی ضربان قلب - علل، علایم، انواع، و درمان

تاول خونی در دهان - علل، علایم، درمان، و پیشگیری

لوسمی، سرطان خون یا مغز استخوان – علل، علایم، و درمان

سیستم لنفاوی انسان - واقعیات، عملکردها و بیماریها

ترومبوز ورید عمقی و آمبولی ریوی

خونریزی از گوش: علل و درمانها

کبودی ناخن یا ناخن سیاه - علل و درمان

خونریزی داخلی یا هموراژ - آنچه دانستنش نیاز است

هماتوم اپیدورال یا خونریزی اطراف مغز

هماتوچزیا یا وجود خون در مدفوع - علایم، علل، تشخیص، و درمان

8 نوع سرطان مختلف فقط با یک تست خون تشخیص داده میشود

ادم (ادما) یا ورم ناشی از حبس مایع در بافتهای بدن - علایم، علل، و درمان

سردی پا - علل و مداوا

17 راه مؤثر برای کاهش فشار خون

غانغرایا یا مرگ بافت اندامها بر اثر فقدان اکسیژن - آنچه دانستنش نیاز است

خونریزی بینی یا خوندماغ - چرا شروع میشود و چطور متوقفش کنیم

آیا ویرمی یا خون دچار ویروس مسری است؟ آنچه دانستنش نیاز است

حجامت - انواع، عوارض جانبی، آنچه تحقیقات میگویند

غش کردن یا سنکوپ - چرا اتفاق میافتد؟

فشار خون خود را بر مبنای عدد و رقم بشناسید

سرگیجه در هنگام خم شدن - چه علتی دارد؟

هیپوکسمی یا کاهش اکسیژن در خون شریانی

استروک یا سکته مغزی - انواع، علل، تشخیص، و درمان

لختههای خون و خونریزی پس از زایمان - آنچه دانستنش نیاز است

کاهش سطح کراتینین، ماده زائد کراتین - آنچه دانستنش نیاز است

اکیموسیس یا نشت خون به بافت زیر پوست

کولیت ایسکمیک یا نتیجه فقدان جریان خون کافی در روده بزرگ

تست میزان کورتیزول چه چیزی را نشان میدهد؟

غذاها، نوشیدنیها و مکملهای رقیق کننده خون

بیماری عروق خونی کوچک یا بیماری مویرگهای کرونری - علایم، علل، تشخیص و درمان

علل، درمان، و فرجام استروک نخاعی یا استروک ستون فقرات

تست آلبومین سرم چه چیزی را به ما میگوید؟

سندرم ژیلبرت یا بیماری ژنتیکی بالا بودن میزان بیلیروبین خون - علایم، علل، و مداوای خانگی

هپاتیت B - عفونت ویروسی مسبب سرطان کبد و سیروز

چرا در منی من خون دیده میشود؟ 8 علت ممکن هماتواسپرمیا

سبکی سر - علل، مداوای خانگی، درمان پزشکی

لخته خون در مدفوع - علل، و درمان

خونریزی دستگاه گوارش - چه تفاوتی بین هماتوچزیا و ملنا وجود دارد؟

استفراغ خونی و بالا آوردن خون - چه عللی دارد؟

عوارض جانبی اهداء پلاسمای خون

ورم دست - آنچه دانستنش نیاز است

11 علت ورم مچ پا

اولسرهای پوست یا زخمهای درازمدت پوست

چه موقعی برای خون دماغ کودک به دکتر مراجعه کنیم

تلانژکتازی یا گشاد شدن مویرگهای نزدیک سطح پوست

فشار خون پایین یا هیپوتانسیون

چه چیز باعث لکههای سرخرنگ روی چشم میشود؟

رنگ پریدگی

لکهبینی پیش از پریود چه علتی دارد؟

غرولند قلب یا سوفل قلب چیست؟

خونریزی تخمکگذاری در زنان

پلیسایتمیا ویرا (پلیسیتمی ورا)، نوعی سرطان خون در مغز استخوان

خونریزی بینی به همراه لخته خون

فلبیت یا التهاب ورید - علایم، علل و درمان

بیماری تغییر حداقلی کلیه

شوک - انواع، علایم، کمکهای اولیه، درمان و بهبود

بیماری بهجت، و التهاب رگهای خونی در سراسر بدن

انواع سرطان خون

همارتروزیس (همارتروز) یا خونریزی درون مفصل - علل و درمان

نکروز غیر عروقی یا مرگ بافت استخوان بر اثر بیخونی

ایسکمی رودهای، اختلالات کاهش جریان خون در روده

هپاتیت C و آنمی - علایم، درمان و موارد دیگر

ایسکمی میوکارد یا ایسکمی کاردیاک (قلبی)

تیرگی پلک چشم - 9 علت محتمل، و درمان

کوفتگی - انواع، علایم، درمان

انژیوکراتوما، و گشاد شدن مویرگهای ناحیه تناسلی
نظرات (0)