در این مقاله:
• چرا افسردگی و سندرم تخمدان پلیکیستیک اغلب با همدیگر بروز میکنند؟
• سندرم تخمدان پلیکیستیک چیست؟
• درمان افسردگی در صورت ابتلاء به سندرم تخمدان پلیکیستیک
• ریسکهای ابتلاء به سندرم تخمدان پلیکیستیک و افسردگی کدامند؟
• دورنما برای زنان دچار سندرم تخمدان پلیکیستیک و افسردگی
• خلاصه
زنان مبتلاء به سندرم تخمدان پلیکیستیک(PCOS) بیشتر محتمل است که دچار اضطراب و افسردگی شوند.
مطالعات نشان دادهاند که در هر بازه زمانی 27 تا حدود 50 درصد زنان دچار سندرم تخمدان پلیکیستیک خبر از افسردگی میدهند در حالی که این رقم برای زنان فاقد ابتلاء به سندرم تخمدان پلیکیستیک در حدود 19 درصد است.
چرا افسردگی و سندرم تخمدان پلیکیستیک اغلب با همدیگر بروز میکنند؟
محققان دقیقاً نمیدانند چرا افسردگی و سندرم تخمدان پلیکیستیک اغلب در کنار هم ایجاد میشوند. به هر حال، چند فرضیه دارای پشتوانه تحقیق در مورد این چرایی وجود دارد.
مقاومت انسولین
تقریباً 70 درصد زنان دچار سندرم تخمدان پلیکیستیک به مقاومت انسولین مبتلاء هستند، که بدین معنی است که سلولهای آنها آنگونه که باید قند را پردازش نمیکنند. این وضعیت میتواند به افزایش قند خون منجر گردد.
مقاومت انسولین همچنین با افسردگی همراه است، اگرچه علت روشن نیست. یک نظریه بر آن است که مقاومت انسولین چگونگی ساختن برخی هورمونها را که میتوانند به استرس و افسردگی طولانی مدت منجر شوند تغییر میدهد.
استرس
سندرم تخمدان پلیکیستیک خود به عنوان علت استرس شناخته میشود، به ویژه در مورد علایم فیزیکی اختلال مثل ازدیاد مو بر روی صورت و بدن.
این استرس میتواند به اضطراب و افسردگی منجر شود. این وضعیت بیشتر احتمال دارد که زنان جوان دچار سندرم تخمدان پلیکیستیک را تحت تأثیر قرار دهد.
التهاب
سندرم تخمدان پلیکیستیک همچنین با التهاب در سراسر بدن مرتبط است. التهاب طولانی مدت با بالا رفتن میزان کورتیزول ارتباط دارد که باعث افزایش استرس و افسردگی میشود.
کورتیزول بالا همچنین ریسک مقاومت انسولین را افزایش میدهد، که به نوبه خود سبب افسردگی میشود.
چاقی
زنان مبتلاء به سندرم تخمدان پلیکیستیک بیشتر محتمل است که در مقایسه با زنان فاقد ابتلاء به این بیماری دچار چاقی شوند.
چاقی با افسردگی مرتبط است، فارغ از آنکه چاقی به سندرم تخمدان پلیکیستیک مرتبط باشد یا نباشد. در هر حال این مورد احتمالاً اثر اندکی بر روی ارتباط بین افسردگی و سندرم تخمدان پلیکیستیک دارد.
سندرم تخمدان پلیکیستیک چیست؟
سندرم تخمدان پلیکیستیک اختلالی است که اغلب نخستین علایم آن در پیرامون دوره بلوغ بروز میکند. علایم عبارتند از:
• بینظمی پریود، که بیشتر خود را به شکل عدم تکرر پریود یا طولانی مدت شدن آن نشان میدهد
• افزایش اندروژن، که یک هورمون جنسی مردانه است. این میتواند باعث افزایش موی بدن و صورت، آکنه شدید، و الگوی طاسی مردانه شود.
• انباشتهای کوچک مایع موسوم به کیست فولیکولی روی تخمدانها
علت سندرم تخمدان پلیکیستیک شناخته شده نیست اما علل بالقوه مطرح در این مورد عبارتند از:
• افزایش انسولین
• التهاب خفیف
• ژنتیک
• تخمدانها به شکل طبیعی مقادیر بالایی اندروژن تولید میکنند
متداولترین درمانها شامل تغییرات سبک زندگی - عموماً با هدف کاهش وزن - و داروهایی برای هدف گرفتن مشکلات خاصی مثل تنظیم چرخه عادت ماهانه است.
درمان افسردگی در صورت ابتلاء به سندرم تخمدان پلیکیستیک
اگر زنی دچار افسردگی و نیز سندرم تخمدان پلیکیستیک باشد، پزشک احتمالاً درمان افسردگی را بر مبنای درمان علت زمینهای در دستور کار قرار خواهد داد. برای مثال اگر زنی دچار مقاومت انسولین باشد باید برنامه غذایی کم-کربوهیدرات را در دستور کار قرار دهد. اگر زن چاق باشد میتواند از تغییرات سبک زندگی برای کاهش وزن استفاده کند.
اگر زن دچار عدم تعادل هورمونی شامل اندروژن اضافی باشد، قرصهای کنترل بارداری ممکن است برای تصحیح وضعیت تجویز شود.
دیگر درمانها ممکن است شامل درمان خود افسردگی شود. گفتگو درمانی یا مشاوره، یکی از مؤثرترین درمانها برای افسردگی به شمار میرود. انواع مداوا که مبتلایان میتوانند امتحان کنند عبارتند از:
• درمان شناختی رفتاری به شناسایی و تغییر الگوهای تفکر منفی کمک کرده و راهکارهای مقابله را به بیمار آموزش میدهد. این متداولترین نوع درمان است.
• درمان بین فردری بر بهبود مشکلات در ارتباطهای شخصی تمرکز میکند.
• درمان سایکودینامیک بر شناسایی و درک الگوهای منفی رفتار متکی است که از تجارب گذشته نشأت میگیرند و برای برطرف کردن آنها کوشش میکند.
• گروههای حمایتی به شخص شانسی برای ملاقات و همصحبتی با دیگرانی را میدهد که در شرایط مشابه وی قرار دارند.
داروهای ضد افسردگی دیگر درمان استاندارد افسردگی محسوب میشوند. به هر حال برخی داروهای ضد افسردگی میتوانند باعث افزایش وزن و به طور بالقوه تأثیر بر گلوکز خون شوند.
به همین علت داروهای ضد افسردگی ممکن است به عنوان خط مقدم درمان افسردگی در مورد زنان مبتلاء به سندرم تخمدان پلیکیستیک استفاده نشوند. اگر داروهای مزبور نیاز باشند شخص ممکن است است برای مشخص شدن داروی دارای بهترین کارآیی برای خود به امتحان چند دارو نیاز داشته باشد.
ریسکهای ابتلاء به سندرم تخمدان پلیکیستیک و افسردگی کدامند؟
در مورد زنان مبتلاء به سندرم تخمدان پلیکیستیک و افسردگی ممکن است یک چرخه علایم افسردگی و علایم سندرم تخمدان پلیکیستیک وجود داشته باشد. برای مثال افسردگی میتواند باعث افزایش وزن شود که سبب وخامت سندرم تخمدان پلیکیستیک میشود. این به نوبه خود میتواند باعث بدتر شدن افسردگی گردد.
زنان دچار افسردگی همچنین در ریسک بالاتری برای مرگ بر اثر خودکشی قرار دارند. اگر زنی دچار افکار خودکشی یا به شکلی در بحران روحی باشد باشد باید مورد رسیدگی قرار گیرد.
دورنما برای زنان دچار سندرم تخمدان پلیکیستیک و افسردگی
اگر زنی دچار سندرم تخمدان پلیکیستیک و افسردگی باشد کمک گرفتن برای هر دو وضعیت مهم است.
زنان باید در مورد درمانهای بالقوه برای سندرم تخمدان پلیکیستیک شامل قرصهای کنترل بارداری، داروهای بلوک کننده اندروژن، داروهایی برای کمک به تخمکگذاری و تغییرات سبک زندگی با پزشک خود مشورت کنند.
درمان سندرم تخمدان پلیکیستیک میتواند به کاهش افسردگی کمک کند.
یک راه عالی برای درمان افسردگی یافتن یک متخصص سلامت روانی است که بتوان با وی صحبت کرد و قادر باشد که در صورت ضرورت دارو تجویز کند.
بسیاری از بیمارستانها، مراکز سلامت عمومی، و دیگر نهادهای سلامت خدمات سلامت روانی ارائه میدهند.
شخص در عین حال میتواند در محدوده محل زندگی خود دنبال یک گروه حمایتی باشد. بسیاری از بیمارستانها و مراکز غیر انتفاعی نیز گروههای حمایتی برای افسردگی و اضطراب دارند. برخی از آنها حتی ممکن است گروههای حمایتی برای سندرم تخمدان پلیکیستیک داشته باشند.
اگر امکان دسترسی به گروههای محلی وجود نداشته باشد، گروههای حمایتی آنلاین نیز گزینههای خوبی محسوب میشوند.
خلاصه
سندرم تخمدان پلیکیستیک و افسردگی اغلب با همدیگر بروز میکنند. در صورت درمان زنان میتوانند تا حدود زیادی علایم هر دو بیماری را کاهش دهند.
زنان باید در مورد درمان درست با پزشک خود مشورت کنند. این درمان میتواند شامل داروها و تغییرات سبک زندگی برای سندرم تخمدان پلیکیستیک و نیز افسردگی و همچنین گفتار درمانی برای افسردگی باشد./
سندرم تخمدان پلیکیستیک و افسردگی
دکتر تیموتی جی. لگ، اریکا هرش
ترجمه نادر اکبری سراوانی
Source:
Healthline
PCOS and Depression: Understanding the Connection and Finding Relief
Medically reviewed by Timothy J. Legg, Ph.D., CRNP —
Written by Erica Hersh
On March 1, 2019