• کلیر سیسونس، دکتر برندا بی. اسپریگس
• ترجمه محمدقاسم رافعی
زنان بیش از مردان دچار ارتریت روماتوئید میشوند و هورمونهای زنانه ممکن است در آغاز این بیماری نقش داشته باشند. علایم بیماری ارتریت روماتوئید در زنان و مردان اغلب یکسان است اما در زمان و چرایی شروع علایم تفاوتهای کلیدی وجود دارد.
ارتریت روماتوئید باعث التهاب مفاصل میشود که میتواند به طیف گستردهای از علایم مثل درد و خشکی منجر گردد. این علایم ممکن است بخشهای متعددی از بدن را مبتلاء کنند.
ارتریت روماتوئید به هر فردی به شکلی متفاوت آسیب میزند اما قطع و وصل علایم موضوعی است که عمومیت دارد. مردم مبتلاء به این بیماری دچار عود علایم میشوند و بعد دورههای بهبود از راه میرسد که در آن بیماری بیشتر قابل مدیریت است.
علت بروز ارتریت روماتوئید مشخص نیست اما عوامل زیست محیطی و ریسک ژنتیک در مورد آن مطرحند، که اینها شامل اضافه وزن و مصرف دخانیات نیز میشود. عوامل هورمونی نیز احتمالاً تقویت کننده 75 درصد موارد ابتلاء به ارتریت روماتوئید در زنان هستند.
[مطالب این مقاله:]
• علایم ارتریت روماتوئید
• ریسک ارتریت روماتوئید و سطح هورمونها
• چه هنگامی به دکتر مراجعه کنیم
• درمان
• پیام همراه
علایم ارتریت روماتوئید
در زنان در مقایسه با مردان گرایشی به ابتلاء به ارتریت روماتوئید در سنین پایینتر دیده میشود، و علایم بیماری به طور معمول در سنین 30 تا 50 سالگی بروز میکنند.
علایم ارتریت روماتوئید میتواند بخشهای مختلفی از بدن را درگیر کند. آسیبپذیرترین نواحی بدن در مقابل این بیماری در زیر فهرست شده است:
مفاصل
علایم اصلی ارتریت روماتوئید شامل درد، رنجوری و خشکی مفاصل است. این علایم به طور معمول در مفاصل کوچکتر و محیطی بدن مثل مفاصل انگشتان دست و پا شروع میشوند. ارتریت روماتوئید یک بیماری متقارن است به این معنی که به هر دو سمت بدن لطمه میزند.
این موضوع عمومیت دارد که بسیاری از مردم در انگشتان دست و پا، زانو، مچ پا، آرنج به ویژه در هنگام آغاز روز دچار احساس خشکی شوند. به هر حال، اگر خشکی مزبور بیش از 30 دقیقه ادامه یابد احتمالاً یک علامت زودرس ارتریت روماتوئید خواهد بود.
علایم بعدی ارتریت روماتوئید شامل ورم و سرخی در اطراف مفاصل آسیب دیده است. مفاصل ممکن است نسبت به لمس حساس باشند و حرکت دادن آنها ممکن است چالشبرانگیز و دردناک باشد.
پوست
در حدود 20 درصد زنان دچار ارتریت روماتوئید ممکن است به ندولهای روماتوئید مبتلاء شوند. این ندولها برجستگیهای سفت، و برجسته زیر پوست هستند.
ندولها اغلب در آن نواحی از بدن مثل آرنجها که در آنها پوست تحت فشار قرار دارد بروز میکنند.
چشمها و دهان
ارتریت روماتوئید میتواند باعث خشک و تحریکپذیر شدن چشمها و دهان شود. این تحریک در عین حال میتواند لثهها را نیز درگیر کند و آنها را در ریسک بالاتری برای ابتلاء به عفونت قرار دهد.
ارتریت روماتوئید در عین حال میتواند به حساسیت نسبت به نور و تغییرات بینایی منجر شود.
ریهها و قلب
در مردم دچار ارتریت روماتوئید امکان التهاب و جراحت ریهها مطرح است، که به بروز مشکلات تنفسی منجر میگردد. التهاب در عین حال میتواند به قلب و رگهای خونی آسیب برساند.
التهاب ناحیه قلب میتواند سبب بروز درد در قفسه سینه یا تب شود، در حالی که التهاب رگهای خونی میتواند به پوست یا دیگر دستگاههای بدن آسیب برساند.
کل بدن
ارتریت روماتوئید میتواند سبب علایم فیزیکی دیگری مثل کاهش وزن، محدودیت حرکت مفاصل و ضعف عضلانی شود.
این بیماری در عین حال میتواند بر سلامت روانی و تلقی فرد در مورد سلامت تأثیر منفی بگذارد. مردم مبتلاء به ارتریت روماتوئید در ریسک بالاتری برای خستگی مفرط و افسردگی قرار دارند.
ریسک ارتریت روماتوئید و سطح هورمونها
در مورد زنان ارتباطی میان هورمونها و آغاز ارتریت روماتوئید وجود دارد. نویسندگان یک مرور مربوط به سال 2017 عنوان کردهاند که استروژن، پروژسترون و اندروژنها بر ایجاد ارتریت روماتوئید مؤثر هستند.
به هر حال هورمونها موضوعی پیچیده هستند و نقش آنها در ارتریت روماتوئید ناشناخته مانده است. چنین به نظر میرسد که هورمونها در برخی موارد باعث افزایش خطر بروز ارتریت روماتوئید شده حال آنکه در موارد دیگر باعث کاهش ریسک بروز این بیماری میشوند.
سطح هورمونهای مختلف در کل زندگی زنان دستخوش نوسان میشود. در زیر چگونگی تأثیر ارتریت روماتوئید بر وقایع زندگی و برعکس مورد بررسی قرار گرفته است:
بارداری
زنان دارای سابقه باردار شدن بیش از زنانی که سابقه بارداری نداشتهاند در خطر ابتلاء به ارتریت روماتوئید قرار دارند. اگر زنی مبتلاء به ارتریت روماتوئید باردار شود احتمالاً علایم بیماری وی در طول بارداری کاهش خواهد یافت.
پس از زایمان
زنان در نخستین سال پس از زایمان در معرض ریسک بالاتری برای ابتلاء به ارتریت روماتوئید قرار دارند. کارشناسان معتقدند که این ممکن است به علت تغییر سریع سطح هورمونها در بدن در این مقطع زمانی باشد.
شیردهی
شیر دادن از پستان به مدت یک سال میتواند ریسک ابتلاء به ارتریت روماتوئید را در زنان کاهش دهد. به هر حال، کارشناسان در این مورد که شیر دادن از پستان به بچه در زمانی بیش از یک سال باعث افزایش ریسک بروز ارتریت روماتوئید در زنان میشود یا خیر، همنظر نیستند.
یائسگی
سطح استروژن در سالهای چهل زندگی گرایشی به کاهش از خود نشان میدهد. زنان در سنین بالای چهل سالگی در ریسک بالاتری برای ابتلاء به ارتریت روماتوئید قرار دارند و زنانی که دچار علایم زودرس یائسگی میشوند در بالاترین ریسک قرار دارند. ارتریت روماتوئید در صورت بروز در دوران پس از یائسگی ممکن است به سرعت بیشتری پیشرفت کند.
اندومتریوز
اندومتریوز اختلالی است که در آن بافتهای اندومتریال در نواحی غیر از محدوده رحم رشد میکنند. اگرچه هورمونهای زنانه رشد این جداره را تحریک میکنند، اندومتریوز در عین حال ممکن است مرتبط به سیستم ایمنی بدن باشد.
اندومتریوز میتواند سبب ایجاد طیفی از علایم شامل درد و مشکلات باروری شود. زنان مبتلاء به اندومتریوز ممکن است در ریسک ابتلاء به ارتریت روماتوئید قرار داشته باشند.
سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS)
سندرم تخمدان پلیکیستیک بر میزان هورمـــونهای بدن تأثیر میگذارد و میتواند باعث ایجاد بینظمی در پریود و مشکلات باروری شود. PCOS میتواند خطر بروز ارتریت روماتوئید را افزایش دهد اما این ریسک واقعی محتمل موضوع پیچیدهای و نیاز به تحقیق بیشتر دارد.
داروهای ضد استروژن
داروهای ضد استروژن میتوانند به درمان ناباروری، سرطان پستان و استئوپوروزیس پس از یائسگی کمک کنند. بسته به دوز مصرف، این دارو میتواند خطر ایجاد ارتریت روماتوئید را در زنان افزایش دهد.
چه هنگامی به دکتر مراجعه کنیم
هر کسی که دچار علایم ارتریت روماتوئید باشد باید به پزشک مراجعه کند.
پزشک معمولاً یک معاینه بالینی مقدماتی را پیش از ارجاع بیمار به متخصص روماتولوژی انجام میدهد. روماتولوژیستها متخصص بیماریهای آسیب رساننده به مفاصل و بافت متصل هستند.
روماتولوژیست پرسشهایـی در مورد تاریخچه پزشکی فرد و علایم بیماری مطرح میکند. یک آزمایش خون میتواند التهاب را اندازهگیری کرده و وجود آنتیبادیهای خاص را تأیید کند. تستهای تصویربرداری مثل اشعه X، میتوانند بروز هر گونه آسیب به مفاصل یا التهاب در بافتهای پیرامون مفاصل را آشکار کنند.
درمان ارتریت روماتوئید
هدف اولیه در درمان ارتریت روماتوئید معمولاً پیشگیری از بروز التهاب یا کاهش میزان بروز آن است.
کنترل التهاب در ارتریت روماتوئید میتواند شانس آسیب دیدن مفصلها یا دستگاههای بدن را کاهش دهد. اگر میزان التهاب کاهش یافته یا نشانههای آن کاملاً از بین رفته باشد آنگاه پزشکان ارتریت روماتوئید را در وضعیت بهبود ارزیابی میکنند.
کاهش ورم باعث افزایش دامنه حرکتی میشود مشروط بر اینکه عود پیشین بیماری به مفاصل آسیب نرسانده باشد.
پزشکان اغلب برای کاهش و فروکش علایم و التهاب داروهایی تجویز میکنند. پزشک ممکن است داروهای غیر استروئیدی ضد التهابی (NSAIDs) را به شکل قرص خوراکی یا به شکل کرم موضعی برای مالیدن به مفاصل تجویز کند.
در برخی موارد، احتمال آن وجود دارد که برای ترمیم یا جایگزینی مفاصل به عمل جراحی نیاز باشد. جراحی میتواند به کاهش درد و افزایش دامنه حرکتی کمک کند.
پیام همراه
ارتریت روماتوئید یک بیماری شدید است که میتواند تمام بدن را درگیر کند و اغلب سبب ایجاد درد و ناتوانی میشود.
CDC توصیه میکند که مردم دچار ارتریت روماتوئید وزن خود را در محدوده سالم حفظ و از مصرف دخانیات پرهیز کنند. داشتن اضافه وزن و مصرف دخانیات در شرایط ابتلاء به ارتریت روماتوئید میتواند علایم بیماری را افزایش داده و احتمال ایجاد ریسک فاکتورهایی مثل فشار خون بالا را برای دیگر بیماریها افزایش دهد.
ارتباطی میان هــورمونهای زنانه و آغاز ارتریت روماتوئید وجود دارد، که در آن گرایشی به ابتلاء پیشرستر به این بیماری در زنان دیده میشود. تغییرات هورمونی در سراسر زندگی زنان صورت میگیرد و این تغییرات مثل بارداری یا یائسگی میتوانند بر علایم بیماری تأثیر بگذارند.
زنان میتوانند تأثیرات ارتریت روماتوئید را در زندگی خود با استفاده از درمان زودهنگام و پیگیری دستورات پزشک برای اداره علایم بیماری کاهش دهند./
Source:
Rheumatoid arthritis symptoms in women
Last reviewed Wed 12 September 2018
By Claire Sissons
Reviewed by Brenda B. Spriggs, MD, MPH, FACP
نظرات (0)