• آرون کاندولا، دکتر دِبرا رُز ویلسون
• ترجمه هامیک رادیان
بیشترین شهرت زنجبیل به عنوان یک ادویه یا چاشنی معطر و منحصر به فرد است اما در عین حال از این گیاه هم در طب سنتی و هم در پزشکی مدرن استفاده شده است. زنجبیل میتواند به خاطر ترکیبات ضد التهابی خود در مدیریت التهاب و درد ارتریت (آرتروز) مفید باشد.
زنجبیل یک گیاه گلدار بومی چندین کشور آسیایی و همچنین غرب آفریقا و جزایر کارائیب است. زنجبیل در طب سنتی آسیایی از قرنها پیش مورد استفاده قرار میگرفته و برای درمان طیفی از اختلالات، از بیماری حرکت گرفته تا مشکلات گوارشی، کاربرد داشته است.
مطالب این مقاله:
• زنجبیل چطور کار میکند؟
• شواهد در مورد زنجبیل چه میگویند؟
• چگونه زنجبیل را مصرف کنیم؟
• آیا زنجبیل ایمن است؟
• آیا زنجبیل ارزش مصرف دارد؟
• دیگر روشهای مصرف زنجبیل
زنجبیل چطور کار میکند؟
التهاب یک پاسخ ایمنی حیاتی است که به بدن امکان میدهد تا جراحات را التیام دهد و با عفونتها مقابله کند. قابلیت زنجبیل برای کاهش التهاب نوعی ویژگی است که به بسیاری از کاربردهای پزشکی آن بستگی دارد.
التهاب توضیح دهندۀ فرآیند محافظت از خودی است که توسط آن بدن گلبولهای سفید خون را برای مقابله با عفونت و زدودن ارگانیسمهای مضر مثل باکتریها ترشح میکند.
التهاب ممکن است ناراحت کننده باشد مخصوصاً وقتی که به صورت مزمن درمیآید. التهاب در بسیاری از انواع آرتروز عمومیت دارد و به تشدید درد در اطراف مفاصل آسیب دیده منجر میشود.
هدف درمانی اولیه در مداوای ارتریت (آرتروز) به حداقل رساندن ناراحتی ناشی از علل آن است زیرا در حال حاضر معالجۀ قطعی برای این بیماری وجود ندارد.
شواهد در مورد زنجبیل چه میگویند؟
یک مطالعه شامل 247 نمونۀ مبتلا به یک شکل رایج ارتریت به نام استئوارتریت (آرتروز مفصل زانو) انجام شد. مطالعه پی برد آن دسته از بیمارانی که روزانه در دو مرحله به مدت 6 ماه کپسول زنجبیل گرفته بودند در مقایسه با گروه کنترل کاهش قابل ملاحظهای را در درد تجربه کردند. به هر جهت، امکان بروز عوارض جانبی مثل سوزش سر دل در این گروه بیش از نمونههای گروه کنترل بود.
مطالعات دیگری نشان دادهاند که زنجبیل در حیطۀ تسکین درد میتواند با ایبوپروفن مقایسه شود.
یک مرور اخیر به این جمعبندی رسیده است که افراد دچار استئوارتریت نسبت به گروه کنترل تا 30 درد کاهش درد بیشتری را تجربه میکنند، و در مقایسه با گروه کنترل تا 30 درصد بیشتر محتمل است که از ادامۀ درمان صرفنظر کنند.
فواید مصرف زنجبیل به استئوارتریت محدود نمیشود بلکه زنجبیل در عین حال قادر است تا التهاب را در دیگر اشکال رایج آرتروز مثل ارتریت روماتوئید کاهش دهد.
این خواص تسکین درد زنجبیل به عرصۀ درمان دردهای عضلانی گسترش یافته است. یک مطالعه در سال 2010 پی برده است که مصرف زنجبیل به صورت خام یا پخته شده سبب کاهش متوسط تا زیاد درد عضلانی ایجاد شده به دنبال آسیب دیدگی میشود.
اجماع عمومی
اکثریت مطالعات کنونی فواید زنجبیل را خاطرنشان کردهاند، اما برخی مطالعات نیز به هیچ فایده یا اثری در مورد تسکین درد یا کاهش التهاب ارتریت توسط زنجبیل دست پیدا نکردهاند.
در حالی که برای رسیدن به جوابهای قطعی به مطالعات بیشتری نیاز است، زنجبیل مضر تلقی نمیشود و به احتمال زیاد برای مدیریت علایم آرتروز مفید است.
چگونه زنجبیل را مصرف کنیم
زنجبیل را میتوان به شکل خام یا به صورت پودر مصرف کرد. زنجبیل به خودی خود گیاهی قابل خوردن است و نیز میتوان به آسانی اشکال مختلف خوراکی آن را به صورت کپسول خریداری کرد.
مردم به ویژه در کشورهای آسیایی زنجبیل را در پخت و پز و غذاهای سرخ کردنی مورد استفاده قرار میدهند. به عنوان روش جایگزین میتوان زنجبیل را به صورت دم کرده به عنوان چای زنجبیل استفاده کرد یا به صورت شربت برای طعم دادن به نوشابههای سرد به کار برد.
زنجبیل را در عین حال میتوان به صورت کرم یا روغن به صورت مستقیم در بخشهای ملتهب بدن استفاده کرد.
دوز مصرفی آن در این مورد 2 تا 4 گرم تعیین شده است و میتوان تا 3 بار در روز آن را استفاده کرد. به هر جهت، استفاده از دوزهای زنجبیل به مقدار بیش از 4 گرم در روز توصیه نمیشود.
آیا زنجبیل ایمن است؟
مصرف زنجبیل در دوزهای پایین ایمن تلقی میشود. عوارض جانبی ناشی از مصرف زنجبیل خفیف و نادر است، و معمولاً فقط در صورتی بروز میکند که روزانه بیش از 4 گرم آن مصرف شده باشد.
اگر زنجیل به صورت خوراکی مصرف شود عوارض جانبی آن معمولاً شامل مشکلات گوارشی و برای مثال به صوتر سوزش سر دل و سوء هاضمه است.
استفاده از زنجبیل به صورت کرم بر روی پوست میتواند عوارض جانبی مثل راش و خارش به دنبال داشته باشد.
این موضوع اهمیت دارد که پیش از مصرف زنجبیل با پزشک مشورت شود زیرا ممکن است زنجبیل برای استفاده توسط همۀ افراد مناسب نباشد. پرهیز از مصرف زنجبیل در مورد افراد دچار مشکلات زیر مطرح است:
• دیابت
• اختلالات خونی
• سنگ کیسۀ صفرا
زنجبیل همچنین با برخی داروها مثل داروهای رقیق کنندۀ خون دارای فعل و انفعال منفی است.
به علاوه امکان وجود آلرژی نسبت به زنجبیل وجود دارد. این موضوع را میتوان با گذاشتن مقدار کمی از زنجبیل به روی پوست آزمایش کرد. در صورت بروز هر گونه عوارض جانبی مثل خارش پوست یا راش در فاصلۀ 24 ساعت این میتواند نشانهای از آلرژی نسبت به زنجبیل باشد.
آیا زنجبیل ارزش مصرف دارد؟
با فرض اینکه هیچ نوع آلرژی وجود ندارد، اضافه کردن زنجبیل به رژیم غذایی ایمنترین راه استفاده از اثرات دارویی زنجبیل برای بدن است.
مکملها، داروهای گیاهی و کرمهای موضعی حاوی زنجبیل تحت تنظیمات نظارتی FDA قرار ندارند و احتمال دارد که نگرانیهایی در مورد ایمنی، خلوص و کیفیت آنها وجود داشته باشد.
استفاده از حداکثر 4 گرم زنجبیل در هر روز میتواند برای مدیریت علایم آرتروز مفید باشد و این مقدار برای مصرف روزانه تقریباً ایمن تلقی میشود. زنجبیل را به شکل کپسول، کرم موضعی یا چاشنی و ادویۀ غذا میتوان مورد استفاده قرار داد.
برای اغلب مردم زنجبیل ارزش امتحان و دیدن اثرات آن بر بدن را دارد. به هر جهت، هوشمندانهتر این است که پیش از آغاز مصرف مداوم زنجبیل فرد با پزشک مشورت کرده و مناسب بودن مصرف آن را بررسی کند.
در عین حال جایگزینهای متعددی برای زنجبیل وجود دارد. مثالهایی در این مورد شامل زردچوبه، دارچین و فلفل قرمز یا سیر است. این چاشنیها نیز نشان داده شده است که دارای ترکیبات ضد التهابی هستند و میتوانند در مداوای آرتروز مفید باشند.
دیگر روشهای تسکین آرتروز
یک راه برای متوقف کردن ناراحتی ناشی از آرتروز کاهش التهاب در اطراف مفاصل است.
داروهای غیر استروئیدی ضد التهابی (NSAIDs) مثل ایبوپروفن در این مورد قابل استفادهاند. NSAIDs از طریق ایجاد اختلال در تولید آنزیمی که سبب التهاب و ناراحتی میشود، عمل میکنند.
تحیقات پی بردهاند که ترکیبات موجود در زنجبیل نیز این آنزیمهای مشکلساز را مهار میکنند و میتوانند عملکردی مشابه NSAIDs داشته باشند.
مشابهاً این امکان وجود دارد که زنجبیل بتواند برخی ژنها را که سبب التهاب میشوند خاموش کند، که این ویژگی زنجبیل را به عنوان یک جایگزین قدرتمند برای داروهای غیر استروئیدی ضد التهابی مطرح میکند.
برای آشنایی بیشتر با ارتریت مطالعه لینک زیر در وبسایت مهرین - اخبار سلامت قابل توصیه است:
اسپوندیلوارتریت - علایم، درمانها، و علل
Source:
Ginger for arthritis pain: Will it work?
Last reviewed Fri 25 August 2017
By Aaron Kandola
Reviewed by Debra Rose Wilson, PhD, MSN, RN, IBCLC, AHN-BC, CHT