• انواع توهم
• علل توهم
• توهم و هذیان
• چه زمانی به دکتر مراجعه کنیم
• خلاصه
توهم میتواند یک نشانه بیماری روانی باشد اما توهمها همیشه به این مفهوم نیستند که شخص دچار آنها مریض است. توهمها در واقع مشکلی نسبتاً شایعند.
یک مطالعه مربوط به سال 2015 در اروپا پی برده است که 7.3 درصد مردم خبر از دچار شدن به توهمات شنیداری در طول عمر خود میدهند. یک مطالعه بزرگتر از آفریقای جنوبی در مورد توهم در کل جمعیت رقم مبتلایان عمرانه توهم را تا 12.7 درصد بالا میبرد.
دانشمندان به طور کامل از علت متوهم بودن برخی مردم و عدم وجود توهم در دیگران اطلاع ندارند. در عین حال آنها از عوامل تحریک بروز توهم در مردم دچار بیماریهایی مثل اسکیزوفرنی بیخبرند.
انواع توهم
توهم هر گاه که تغییری در فعالیت مغز اتفاق بیفتد امکان بروز دارد. برای مثال، برخی از مردم زمانی که در حال به خواب رفتن یا راه رفتن هستند بیشتر مستعد دچار شدن به توهمند.
یک مطالعه مربوط به سال 2019 بر روی موشهایی که یک داروی توهمزا به آنها داده شده بود پی برده است که این حیوانات دچار کاهشی در فعالیت بخشهایی از مغز میشوند که محققان آنها را با مدیریت اطلاعات بصری وارد شده به مغز مرتبط میدانند.
این مشاهده عنوان میکند که توهم میتواند راهی باشد که مغز کاهش یا افت اطلاعات حسی را جبران میکند.
چند نوع مختلف توهم شامل موارد زیر وجود دارد:
• توهم شنیداری. این نوع توهم مربوط به زمانی است که شخص صدایی را میشود که در عالم واقع وجود خارجی ندارد، مثل صدای شخصی دیگر یا رادیو.
• توهم دیداری (توهم بصری). این نوع توهم باعث میشود تا شخص چیزی را ببیند که در واقعیت وجود ندارد، مثل تصویر کسی یا حیوانی را.
• توهم بویایی. این مربوط به زمانی است که شخص بویی را استشمام میکند که وجود ندارد.
• توهم چشایی. این نوع توهم مربوط به زمانی است که شخص طعم و مزهای را که وجود ندارد حس میکند
• توهم بساوایی (توهم لامسهای). توهم بساوایی زمانی بروز میکند که کسی یا چیزی شخص را لمس میکند.
• توهم سوماتیک (توهم بدنی). این نوع توهم میتواند بر سراسر بدن تأثیر بگذارد و سبب بروز حسهای غیر معمول مثل مواردی شود که انگار حشره روی پوست شخص در حال خزیدن است.
علل توهم
اختلالات پزشکی متعدد و عواملی دیگر همگی میتوانند باعث ایجاد توهم شوند. یک مطالعه مربوط به سال 2010 کوشید تا علل بسیاری از توهمات شامل موارد فهرست شده در زیر را مرور کرده و به بحث بگذارد:
داروها و مواد مخدر
مواد مخدر موسوم به هالوسینوژنها میتوانند باعث القاء توهم شوند. این مواد به شکل موقتی مسیر پردازش و ارسال اطلاعات را مغز دگرگون کرده باعث ایجاد تجارب و افکار نامعمول میشوند.
LSD، سالویا، دیمتیلتریپتامین (DMT)، و برخی قارچها جزء توهمزاهای شایع محسوب میشوند.
اسکیزوفرنی (شیزوفرنی)
اسکیزوفرنی نوعی بیماری روانی است که باعث تغییر شیوه تفکر و رفتار بیمار میشود. شیزوفرنی در عین حال میتواند باعث ایجاد سایکوز (روانپریشی) شود، که از دست رفتن ارتباط با جهان واقعی است.
مردم دچار سایکوز ممکن است هذیان و توهم را تجربه کنند و رفتارهای غیر متعارف از خود نشان دهند. داروهای ضد سایکوز ممکن است در مدیریت علایم مفید باشند، و برخی از مردم در صورت درمان بهبود رفتار پیدا میکنند.
اختلالات سلامت روانی پس از زایمان
بسیاری از نومادران دچار افسردگی و اضطراب پس از زایمان میشوند. با شیوع کمتر، برخیها دچار سایکوز پس از زایمان میشوند که میتواند باعث ایجاد توهم گردد.
یک مثال در این مورد مادری است که صدای گریه فرزندش را میشوند حال آنکه بچه در حال گریه کردن نیست. در موارد شدیدتر مادر صدایی را میشنود که به او میگوید: بچهات را بکش!
از آنجا که سایکوز پس از زایمان میتواند بچه را در معرض خطر قرار دهد و ارتباط میان مادر و فرزند را مختل کند، درمان کامل در این مورد حیاتی است. درمان، دارو، و حمایت اجتماعی میتواند کمک کننده باشد.
اضطراب و افسردگی
مردم مبتلاء به اضطراب و افسردگی ممکن است گهگاه دچار توهم شوند. توهم به طور معمول بسیار کوتاه مدت بوده و اغلب به عواطف و احساسات فرد مرتبط است. برای مثال، شخص افسرده ممکن است دچار این توهم شود که کسی دارد به او میگوید که موجود بیارزشی است.
درمان اختلال زیربنایی اغلب میتواند باعث از بین رفتن توهم شود.
ترک الکل
ترک الکل میتواند سبب ایجاد توهم شود به ویژه در مردمی که دچار سندرم شدید ترک الکل به نام دلیریوم تریمنس (دلیریوم سهگانه) هستند.
شخص دچار توهم سهگانه ممکن است بسیار مریض شود، استفراغ کند یا بلرزد. علایم به طور معمول پس از چند روز از بین میروند.
زوال عقل و دیگر اختلالات مغز
زوال عقل به شکلی پیشرونده به مغز آسیب میزند که این شامل نواحی درگیر در فرآیند پردازش حسی میشود. مردم درگیر مراحل میانی تا متأخر زوال عقل ممکن است با توهم شنیداری و بصری مواجه شوند.
برخی از اوقات بیماران مبتلاء به زوال عقل مردمی را پیش چشم میبینند که مردهاند. در موارد دیگر توهمات آنان ممکن است وحشتناک باشد و محرک بروز احساس پارانویا و پانیک شود که باعث میشوند تا بیمار حس اعتماد خود را به پرستاران و مراقبان خویش از دست بدهد.
ممکن است دارو برای کمک به فروکش این علایم کمک کننده باشد.
تشنج
گاهی از مواقع توهم یک علامت اختلال تشنج است. شخص ممکن است در طول تشنج یا پس از آن دچار توهم شود. در اغلب موارد درمان تشنج مانع از بروز بعدی توهم میشود.
میگرن
برخی از مردم مبتلاء به میگرن در طول حمله میگرن یا درست در آستانه بروز آن دچار توهم میشوند. این توهمها اغلب بصری یا دیداری هستند. شخص ممکن است نقطهها یا رنگهایی را پیش چشم ببیند که وجود خارجی ندارند یا ممکن است تصاویر نامعمول دیگری را رویت کند.
اختلالات خواب
برخی از مردم دچار توهم میشوند که پزشکان آنها را با اختلالات خواب مرتبط میکنند. این توهمات عموماً زمانی بروز میکنند که شخص به خواب میرود یا از خواب بیدار میشود.
در برخی موارد توهم با یک دور فلج خواب بروز میکند، که زمانی ایجاد میشود که شخص از خواب بیدار میشود و به شکل موقتی قوای حرکتی خود را از دست میدهد.
درمان اختلالات خواب میتواند به فروکش این علایم کمک کند. در برخی موارد آگاهی از این موضوع که توهم به علت تغییرات مغز در طول چرخه خواب بروز میکنند میتواند از میزان ترسناک بودن آنها بکاهد.
بیماریهای حسی
مردم دچار ناشنوایی یا نابینایی ممکن است دچار توهم شوند. این ممکن است به دلیل تغییرات مغز در نواحی مسؤول پردازش حسی یا اختلال اطلاعات دیداری یا شنیداری دریافت شده توسط مغز باشد.
علل دیگر توهم
در بعضی موارد، توهم ممکن است به بیماری یا مواد مخدر مرتبط نباشد. گاهی از اوقات نیروهای تهاجمی محرک توهم میشوند.
برای مثال در سنن مذهبی، که در آنها شنیدن صدای حق عمومیت دارد، شخص ممکن است خبر از توهمات شنیداری دهد. شخصی که در خانهای میخوابد که باور دارد به تسخیر اجنه درآمده است ممکن است سر و صداهایی بشنود یا اشباحی را ببیند که همگی نتیجه افزایش میزان اضطراب هستند.
توهم و هذیان
توهم همان هذیان نیست با وجودی که این دو دارای ارتباط نزدیک هستند. توهم نوعی باور کاذب است در حالی که توهم دریافتی کاذب است.
بسیاری از مردم ممکن است دچار اغفال بصری و دیگر ترفندهای ذهنی شده باشند. به هر حال توهم چیزی بیش از خطایی در دریافت یا ادراک است.
مردم دچار توهم چیزهایی را میبینند یا میشنوند که در عمل وجود ندارند، و با تجارب مردم پیرامون شخص متوهم همخوانی پیدا نمیکنند.
افراد متوهم همچنین به واقعی بودن توهمات خود باور دارند یا معانی خاص و باورهای کاذبی را به آنها نسبت میدهند. این باورهای کاذب نسبت داده شده هذیان محسوب میشوند.
دیگر علایم توهم
توهم اغلب پیامی از وجود یک مشکل زیربنایی در مورد چگونگی پردازش اطلاعات توسط مغز محسوب میشود، مثل موردی که در آن شخص مبتلاء به زوال عقل برای خود توهم میآفریند یا افسردگی محرک سایکوز میشود.
برخی علایم دیگر که شخص ممکن است به همراه توهم دچار آنها گردد شامل موارد زیرند:
• تغییرات عملکرد مغز وقتی شخص پیر میشود
• باورهای نامعمول
• اضطراب یا افسردگی
• مشکلات بینایی یا شنوایی
• رفتار پارانوئید یا پرخاشگرانه
• اعتقاد به توطئه
• تشنج
• سردرد
چه هنگامی به دکتر مراجعه کنیم
خردمندانه است که شخص دچار توهم، حتی در صورت عدم وجود هر علامت همراه دیگری، به پزشک مراجعه کند. این موضوع به ویژه اهمیت دارد که مردم در صورت ابتلاء به یک بیماری مسبب تشدید توهم یا دیگر تغییرات خلقی یا رفتاری به پزشک مراجعه کنند.
تمامی توهمها نیاز به درمان ندارند خاصه زمانی که توهم رخدادی منفرد باشد. توهم یک فوریت یا اورژانس پزشکی محسوب نمیشود اما پزشک میتواند میزان جدی بودن مشکل را تعیین کند.
خلاصه
توهم بسیار شایعتر از آن است که بسیاری از مردم گمان میکنند. با وجود ترسناک بودن توهم همیشه به معنی ابتلاء شخص متوهم به یک اختلال مغزی جدی یا وجود مشکلی در سلامت روان نیستند.
مردم دچار توهم و افراد نزدیک به آنها باید علایم را دنبال کنند تا ببینند که توهمها چه زمانی بروز میکنند و آیا محرکی دارند یا خیر. ثبت و ضبط این موارد میتواند به پزشک در درمان بهتر علایم کمک کند./
• دکتر تیموتی جی. لِگ، زاون ویلینز
• ترجمۀ فرهنگ راد
Source:
Medical News Today
What to know about hallucinations
Medically reviewed by Timothy J. Legg, PhD, CRNP
On November 14, 2019
New —
Written by Zawn Villines
مطالب پیشنهادی ما برای مطالعه

گیرندة حشیش در مغز مشخص شد

دویدن حافظه را بهبود میبخشد

مغز شیمیک چقدر ادامه دارد؟

فراگیری زبان انعطاف و توانایی مغز برای کدگذاری اطلاعات جدید را تقویت میکند

دقیقترین نقشة کورتکس انسان پردهبرداری شد

علایم و نشانههای مالتیپل اسکلروزیس (MS) در زنان

درمان علایم زودرس، ریسک تشخیص و عود مالتیپل اسکلروزیس را کاهش میدهد

فعال شدن گیرندة بدیع مغزی پرخوری را از بین میبرد

انواع درد حسگرهای ویژة خود را دارند

کنترل پروتئین ضعیف کلید پیشرفت آلزایمر

MS پیشرونده اولیه: علایم، درمان و دورنما

ارتباط سایکوز با آنتیبادیهای التهاب مغز و افزایش امید به درمان جدید

دانشمندان رشد تومور مغز را مهار میکنند

مدل سادة کامپیوتری مغز خوابیده را روشن میکند

صرف مشاهدة ترس در دیگران اتصالات مغزی را تغییر میدهد

مراحل زوال عقل: آنچه بر بیمار میگذرد

استروک در برابر آنوریسم - گزینههای درمانی

مغز "فوق پیریها" کوچک نمیشود

"حشیش مصنوعی" و ضررهای جدی برای سلامت

فراجنسیتی بودن نباید به عنوان اختلال ذهنی طبقهبندی شود

اثرات تروما بر مغز دختران و پسران متفاوت است

نقش کمبود دوپامین در عدم انگیزه برای فعالیت جسمانی

اثرات آسیب مغزی پس از ضربه در کودکان کدامند؟

افراد دچار اختلالات سلامت روانی در خطر سکتة مغزی قرار دارند

علت جوانمرگی کمدینهای سرپا چیست؟

چرا زنان ارگاسم میشوند؟

چرا عملکرد چندتکلیفی برای مردان مشکلتر است

چرا نباید پس از بحث و جدل به خواب رفت

زن و مرد در چالش حافظه

بازیکنان جوان فوتبال تنها پس از یک فصل بازی دچار تغییرات مغزی میشوند

فعال شدن گیرندة بدیع مغزی پرخوری را از بین میبرد

چاقی در دوران میانسالی، پیرمغزی را ده سال تسریع میکند

ترمیم سلول مغزی آسیب دیده از استروک با استفاده از سلولهای بنیادی

مغز رژیم غذایی متناوب را با "قحطی" اشتباه میگیرد و سبب افزایش وزن میشود

مرکز همدلی در مغز شناخته شد

استفاده از تحریک الکتریکی مغز برای کاهش بولیمی

نشانگان سندرم خستگی مزمن با فشار عضلانی عصبی تحریک میشود

آیا دارچین توان یادگیری ما را افزایش میدهد؟

معکوس شدن اعتیاد به کوکایین با ترکیب جدید

ایجاد جهش مغزی در بیمار کُمایی با اولتراسوند

سندرم درد ناحیهای پیچیده از نگاهی تازه

ارتباط میان روده، مغز و سیستم ایمنی تقویت شد

افسردگی: کشف مسیر جدید در مغز و درمانهای نو

استروژن؛ تنظیم پاسخ درد در مغز و محافظت در برابر تروما

ورزش برای خاطرات مُضر نیست!

نوساماندهی مغز برای مقابله با ترس

تب یونجه میتواند مغز را دگرگون کند

کافئین چگونه سرعت پیشرفت پارکینسون را کُند میکند؟

اُرگاسم چگونه بر مغز تأثیر میگذارد؟

آیا تفکر و سلامت توسط ژنهای یکسان هدایت میشوند؟

اسکن مغزی و امکان کشف افسردگی در کودکان در معرض خطر

خواب نامنظم خطر سکتة مغزی را افزایش میدهد

مغز "گیمرها" و اختلال بازیهای اینترنتی

چگونه مغز شما را بیدار میکند؟

احساس تنهایی چگونه بر سلامت جسمانی و روانی تأثیر میگذارد

دانشمندان رگ خونی جدیدی برای اُتیسم یافتهاند

چگونگی کُدگذاری مولکولی حافظه آشکار میشود

آیا افسردگی در اوایل کودکی رشد مغز را دگرگون میکند؟

قدرت جهتیابی در مردان بهتر از زنان عمل میکند

آیا آفتکُش شیر باعث تقویت خطر بیماری پارکینسون میشود؟

تماشای تلویزیون میتواند باعث کند شدن مغز شود

غذای چرب چگونه به مغز آسیب میرساند؟

حشیش با خلوص بالا به ساختارهای کلیدی مغز آسیب میرساند

بررسی علایم استرس پس از سانحه

کانابینوئید طبیعی نقشی کلیدی در اضطراب دارد

بیخوابی چطور تشکیل حافظه را مختل میکند؟

درمان تازه ای برای مغز شیمیک کشف شد

سلولهای یافت شده در شبکیة چشم و هموار شدن راه برای جت لگ درمانی

پروتئین خون بند ناف میتواند مغزهای پیر را احیاء کند

آیا تو هم شکلاتی هستی؟ ژنهایت را میتوان ملامت کرد

خونریزی مغزی: علل، علایم، و درمانها

اختلال نعوظ ناشی از فیلمهای پورنو: چطور اتفاق میافتد؟

حس بویایی محصول بیهمتای ژن و تجربه است

"صدای صورتی" خواب عمیق و حافظه را در کهنسالان تقویت میکند

پیشرفت بیماری آلزایمر با جهش ژن پیشبینی شد

مرز بعدی فیسبوک: رابط مغز با کامپیوتر

اثرات دیابت بر بدن و دستگاههای آن

زیست مارکرهای اختلال شناختی بیماری پارکینسون کشف شد

اکسیتوسین هورمون بحران روابط است؟

علایم، علل و درمان میگرن همیپلژیک

آنزیم تقویت کنندۀ رشد تومور مغز کشف شد

پدیده العاذر: وقتی مرده زنده میشود

پدران در برابر دختران نوپای خود بیش از پسران پاسخگو هستند

چرا رژیم غذایی کارآیی ندارد؟

وازوپرسین، مدیریت آب و ساعت زیستی

بدن چگونه درد را پردازش میکند؟

خنده پیوند اجتماعی را تقویت میکند

ترکیب مشتق از شاهدانه به درمان اسکیزوفرنی کمک میکند

روغن زیتون از سرطان مغز پیشگیری میکند؟

میکروژن جدیداً کشف شده از صرع پیشگیری میکند

ما چطور بر خوابآلودگی غلبه میکنیم؟

اختلال حرکتی اندام تناوبی: علایم و درمان

آشناپنداری: تجربه مجدد تجربه نشدهها

آیا نوروپاتی دیابتی قابل برگشت است؟

اختلال وسواس فکری ناشی از التهاب مغز است

آیا رابطه جنسی باعث بهبود کارکرد مغز سالمندان میشود؟

بچههای پدران مسن احتمالاً گیک میشوند

چرا نور ما را بیدار میکند و تاریکی خوابآلود؟

اختلال خواب افکار خودکشی را تشدید میکند

جهش ژن اتیسم چطور مغز را دگرگون میکند
نظرات (0)