در این مقاله:
• ژنتیک
• نژاد، قومیت، و بیماری کرون
• سیستم ایمنی
• ریسک فاکتورهای دیگر
• خلاصه
زمانی این اعتقاد وجود داشت که رژیم غذایی و استرس مسؤول ایجاد بیماری کرون هستند. به هر حال اکنون این را میدانیم که ریشههای این بیماری بسیار پیچیدهترند و اینکه کرون یک علت مستقیم ندارد.
تحقیق عنوانگر آن است که فعل و انفعال ریسک فاکتورها - ژنتیک، سوءکارکرد پاسخ سیستم ایمنی، و محیط زیست - احتمالاً همگی نقشی در ایجاد بیماری کرون ایفاء میکنند.
به هر حال حتی در صورت وجود تمامی این ریسک فاکتورها شخص ضرورتاً دچار بیماری کرون نمیشود.
ژنتیک
دانشمندان متقاعد شدهاند که ژنتیک نقشی مهم در ایجاد بیماری کرون بازی میکند.
بر مبنای تحقیقات انجام شده بیش از 160 محدوده ژنی در پیوند با بیماری التهابی روده (IBD) شناسایی شدهاند.
همچنین نوعی همپوشانی در تغییرات ژنتیکی بین افراد مبتلاء به بیماری کرون و کسانی که دچار کولیت اولسراتیو هستند وجود دارد.
بر مبنای اعلام "بنیاد کرون و کولیت آمریکا" (CCFA)، مطالعات پی بردهاند که 5 تا 20 درصد مردم مبتلاء به بیماری کرون دارای یک خویشاوند درجه اول (والدین، فرزند، یا خواهر و برادر تنی) دچار این بیماری هستند.
نژاد، قومیت، و بیماری کرون
بیماری کرون در مردم شمال اروپا، آنگلو-ساکسون، یا مردم دارای تبار یهودی اشکنازی بیش از سایرین است.
یهودیان اشکنازی که ریشه در اروپای شرقی دارند، دو تا چهار بار بیشتر از مردم غیر یهودی در معرض خطر ابتلاء به بیماری التهابی روده هستند.
بیماری کرون در اروپای مرکزی و جنوبی بسیار کمتر شایع است و نیز میزان بروز آن در آمریکای جنوبی، آسیا و آفریقا کمتر است.
این بیمار با تواتر بیشتر در آمریکاییان سیاهپوست و آمریکاییهای اسپانیایی تبار در حال بروز است.
بر مبنای یک مطالعه مربوط به سال 2011 که از سوی "کرون و کولیت انگلستان" انجام شد، در عین حال افزایشی در میزان بروز بیماری التهابی روده در مردم سیاهپوست ساکن انگلستان دیده میشود.
این مورد و شواهد دیگر قویاً عنوان کننده این موضوع هستند که وراثت در تمامی موارد مسؤول ایجاد این بیماری نیست.
سیستم ایمنی
یک مشخصه اصلی بیماری کرون التهاب مزمن است.
التهاب نتیجه کارکرد سیستم ایمنی و پاسخ آن به مهاجمان خارجی مثل انواع ویروس، باکتری، انگل (پارازیت) و هر چیز دیگری است که بدن به عنوان بیگانه در نظر میگیرد.
برخی پژوهشگران معتقدند که بیماری کرون ممکن است به عنوان یک پاسخ نرمال به یک مهاجم خارجی شروع شود. سپس سیستم ایمنی پس از رفع مشکل خاموش نمیشود و نتیجه این روند بروز التهاب مزمن است.
مشاهده دیگر این است که جدار داخلی دستگاه رودهای در زمان وجود التهاب بیش از حد غیر نرمال است. به نظر میرسد این تغییرات در چگونگی عملکرد سیستم ایمنی اختلال ایجاد میکند.
وقتی سیستم ایمنی به قسمتهای نرمال بدن حمله میکند ما دچار چیزی میشویم که به نام بیماری خودایمنی شناخته میشود.
این جدار رودهای غیر نرمال ممکن است در عین حال نقشی در پاسخ افراطی بدن به چیزهای دیگری در محیط داشته باشد.
سیستم ایمنی ممکن است بر اثر خطای برخی پروتئینها یا ساختارهای کربوهیدرات در مورد برخی غذاها برای یک ارگانیسم مهاجم یا برخی بافتهای خود بدن فعال گردد.
ریسک فاکتورهای دیگر
در مجموع، بیماری کرون در کشورهای صنعتی و نواحی شهری شیوع بیشتری دارد. یکی از بالاترین نرخهای ابتلاء به این بیماری در جهان در کانادا دیده میشود.
همچنین به نظر میرسد که مردمان ساکن نواحی شمالی شانس بیشتری برای ابتلاء به این بیماری دارند. این دادهها عنوانگر آن است که برخی عوامل مثل آلودگی هوا، عوامل استرسزا برای سیستم ایمنی و رژیم غذایی غربی ممکن است نقشی در ایجاد بیماری کرون داشته باشند.
محققان معتقدند که وقتی برخی ژنهای مشخص با بعضی چیزها در محیط زیست وارد فعل و انفعال میشوند احتمال ایجاد بیماری کرون افزایش مییابد.
عوامل دیگری که میتوانند شانس ایجاد بیماری کرون را افزایش دهند عبارتند از:
• مصرف دخانیات. تحقیق عنوانگر آن است که افراد مصرف کننده دخانیات (سیگار، سیگارت، و...) بیش از غیر دودیها محتمل است که دچار بیماری کرون شوند. این افزایش ریسک احتمالاً نتیجه فعل و انفعال بین دخانیات و سیستم ایمنی در کنار دیگر عوامل ژنتیکی و زیستمحیطی است. مصرف دخانیات همچنین باعث وخامت علایم بیماری در افراد پیشتر دچار شده به این بیماری میشود.
• سن. بیماری کرون بیشترین تشخیص را در افرادی نشان میدهد که در اواخر سالهای نوجوانی یا سالهای بیست زندگی خود قرار دارند. در هر حال این امکان وجود دارد که شخص در هر سنی دچار این بیماری تشخیص داده شود.
• مصرف داروهای خوراکی پیشگیری از بارداری. زنان مصرف کننده قرصهای کنترل بارداری خوراکی تقریباً 50 درصد بیشتر محتمل است که دچار بیماری کرون شوند.
• برخی باکتریهای روده. یک مطالعه که بر روی موشها و نیز کودکان انجام شد پی برده است که آنزیم یوریز به باکتری روده لطمه میزند. این تغییر در باکتری روده با افزایش ریسک بیماریهای التهابی روده مثل بیماری کرون مرتبط بود.
عوامل فهرست شده در زیر میتوانند باعث تشدید علایم بیماری کرون شوند اما باعث افزایش ریسک ابتلاء به این بیماری نمیشوند:
• استرس
• رژیم غذایی
• مصرف داروهای غیر استروئیدی ضد التهابی (NSAIDs)
خلاصه
بیماری کرون بیماری پیچیدهای است و در عمل یک علت اختصاصی برای آن وجود ندارد. بر این مبنا، کار مشخصی نیست که شخص بتواند برای پیشگیری از ابتلاء به بیماری مزبور آن را انجام دهد. سیستم ایمنی، ژنتیک، و محیط زیست همگی در مورد این بیماری نقش دارند.
به هر حال درک ریسک فاکتورهای بیماری میتواند به دانشمندان در تحقیق برای درمانهای تازه و بهبود دوره بیماری کمک کند./
علل بیماری کرون
سینتیا تیلور چاووستی، آنتونی وات
ترجمه محمدقاسم رافعی
Source:
Healthline
Causes of Crohn’s Disease
Medically reviewed by Cynthia Taylor Chavoustie, MPAS, PA-C —
Written by Anthony Watt —
Updated on November 20, 2020