• تیم نیومن، دکتر جاسمین کالیر
• ترجمۀ فرهنگ راد
یک مطالعه با استفاده از دادههای تاریخی پی برده است که فرزندان متولد شده از مادرانی که در طول دوران بارداری با قحطی مواجه بودهاند در معرض خطر بیشتری برای ابتلاء به اختلالات روانی در دوران بزرگسالی قرار دارند.
در برخی جنبهها هر آنچه مادر بادرار تجربه میکند، برای فرزند نازادۀ وی نیز اتفاق میافتد.
به هر جهت، تحقیق در مورد اثرات اتفاقات جانبی زندگی بر فرزند زن باردار میتواند چالشبرانگیز باشد. مطالعاتی از این دست به دورههای طولانی پیگیری نیاز دارند، و البته هیچ توجیه اخلاقی برای اینکه بتوان زنان باردار را زیر فشار آزمایشی قرار داد وجود ندارد.
اخیراً محققان بر آن شدند تا آشکار کنند که آیا سوء تغذیه در دوران بارداری بر سلامت روانی فرزند زن در آینده تأثیر منفی میگذارد یا خیر. برای رسیدن به بینشی در این مورد محققان دادههای تاریخی مربوط به قحطی هلند در سالهای 1944 و 1945 را گردآوری کردند.
قحطی هلند
در طول آخرین مرحلۀ جنگ جهانی دوم، شهرهای غرب هلند از جهان خارج منتزع شدند. در سراسر بخش اعظم جنگ، دسترسی به مواد غذایی وجود داشت اما در اکتبر 1944، این امکان از بین رفت.
جیرۀ غذایی روزانه به کمتر از 1000 کالری در نیمۀ دوم نوامبر 1944 محدود شد و در آپریل 1945 به کمتر از 500 کالری کاهش یافت.
در پایان آپریل ارسال مواد غذایی به 11.000 تن کاهش یافت، و در ماه می، که شهرها آزاد شدند، میزان تجدید ذخیرۀ مواد غذایی به سرعت به سطح نرمال برگشت.
با توجه به این واقعیت که قحطی هلند به یک ناحیۀ خاص در یک بازۀ زمانی کاملاً مشخص آسیب رسانده بود، این وضعیت شرایط کاملی را برای بررسی اثرات سوء تغذیه ایجاد کرد. فهم این موضوع نسبتاً ساده بود که چه کسانی و دقیقاً برای چه مدتی تحت فشار قرار داشتند. به همین دلیل برخی محققان به قحطی هلند به چشم یک آزمایشگاه انسانی نگاه کردهاند.
برخی از مطالعات به فرجامهای سلامت قرار داشتن مادر باردار در شرایط قحطی پرداختهاند، اما اکثر این مطالعات به تبعات فیزیکی این وضعیت مثل دیابت، چاقی، و بیماری کرونری قلب توجه کردهاند تا آنکه در جستجوی نتایج بالقوه روانشناختی چنین شرایطی باشند.
محققانی که سلامت روانی را در چنین بستری مورد بررسی قرار دادهاند بیشتر بر اختلالات روانشناختی اصلی مثل سایکوز و اختلال شخصیتی اسکیزوئید تمرکز کردهاند.
برای مطالعۀ جدید پژوهشگران به تصویر گستردهتری از موضوع نگاه کردند. آنها بر آن شدند تا "اثرات درازمدت قرار گرفتن در کوران قحطی هلند بر کیفیت زندگی مرتبط به سلامت روانی را ارزیابی کنند" و نتایج این مطالعه اخیراً در نشریۀ "پیری و سلامت روانی" منتشر شده است.
اثرات قحطی در طول بارداری
محققان دادههای "مطالعۀ پنل خویشاوندی ندرلند" را مورد بررسی قرار دادند. آنها بر روی 673 هلندی که در فاصلۀ 16 نوامبر 1942 و 3 فوریه 1948 متولد شده بودند، تمرکز کردند.
این محدودۀ زمانی به محققان امکان میداد تا افرادی را که مادرانشان در طول بارداری قحطی را تجربه کرده بودند با آنانی که مادرانشان پیش و پس از دورۀ قحطی باردار بودند، مقایسه کنند.
تمامی نمونهها یک پرسشنامه را که برای بررسی اختلالات آسیب زننده، اضطراب و افسردگی طراحی شده بود، کامل کردند. این پرسشنامه در زمانی تکمیل شد که میانگین سنی نمونهها 57 سال بود. دادهها برای مواردی چون تنگدستی دوران کودکی - عاملی که پیشتر با اختلالات سلامت روانی در دوران بعدی زندگی مرتبط شده است - تنظیم شد.
آنالیز دادهها مطابق انتظار نشان داد که سلامت روانی در نمونههایی که مادران آنها در دوران بارداری در شرایط سوء تغذیه بسر برده بودند، ضعیفتر بود. بر مبنای اعلام پژوهشگران:
"در شهرهای آسیب دیده، سلامت روانی افراد متولد شده در دوران پیش از قحطی و پس از قحطی در مقایسه با افراد متولد شده در دورۀ قحطی، بهتر بود."
محققان همچنین پی بردند که این اثرات سوء در میان زنان بیش از مردان بروز عینی داشت. برای دیگر مناطق هلند که تحت تأثیر قحطی قرار نداشتند، هیچ تفاوتی در سلامت روانی بین گروهها مشاهده نشد.
نتایج جالب توجهند اما محققان به برخی کمبودهای مطالعه اشاره میکنند. برای مثال، آنها فقط این را میدانستند که کودکان مزبور در سن 15 سالگی کجا زندگی میکردند، تا اینکه محل دقیق تولد آنان را بدانند. و نیز اینکه حجم کلی نمونهها نسبتاً کوچک بود.
همچنین بررسی سوء تغذیه به صورت مجزا تقریباً ناممکن است. زن بارداری که برای یافتن غذا در تلاش و تقلا است همچنین در معرض میزان بالایی از استرس روانشناختی قرار دارد که این خود میتواند بر سلامت روانی درازمدت کودک وی تأثیر منفی داشته باشد.
گفته میشود که این مطالعه لایۀ تازهای به فهم ما از اثرات قحطی بر نوزاد نازاده اضافه میکند و از مطالعات قدیمیتر که به نتایج مشابهی رسیده بودند پشتیبانی مینماید. نویسندگان مطالعه امیدوارند کار خود را ادامه دهند و به صورت مشروح در مورد تفاوتهای میان دو جنس که در این مطالعه به آنها رسیدهاند، به بررسی بپردازند./
Source:
Famine in pregnancy impacts offspring's mental health in adulthood
By Tim Newman
Fact checked by Jasmin Collier
Published Fri 17 November 2017
نظرات (0)