• زاون ویلینز، دکتر دِبرا سولیوان
• ترجمه نادر اکبری سراوانی
پسوریازیس مُسری نیست و از فردی به فرد دیگر منتقل نمیشود. در هر حال پسوریازیس میتواند به ویژه در صورت عدم درمان از یک ناحیه در بدن بیمار به ناحیۀ دیگری در بدن وی گسترش یابد.
پسوریازیس یک بیماری شایع سیستم ایمنی است که به پوست آسیب میرساند. پسوریازیس میتواند دردناک و مأیوس کننده باشد و مردم دچار این بیماری ممکن است موتجه شوند که در طول عود بیماری دیگران آن را به شکل متفاوتی درمان میکنند.
[مطالب این مقاله:]
• محرکها
• مدیریت
• ریسک فاکتورها
• پیشگیری
• دورنما
• پیام همراه
آیا پسوریازیس گسترش پیدا میکند؟
مردمی که پیشتر هرگز با پسوریازیس مواجه نبودهاند ممکن است گمان کنند که این بیماری عفونی است. در هر حال، پسوریازیس یک بیماری مسری نیست، و لکههای فلس مانند آن به دیگران منتقل نمیشود.
با همۀ اینها پسوریازیس اغلب از یک ناحیه در بدن به ناحیۀ دیگری از آن گسترش پیدا میکند.
دلیل این گسترش بیماری آن نیست که پوست آسیب دیده دیگر قسمتهای بدن را عفونی میکند بلکه دلیل فرآیند سیستم ایمنی است که باعث وخامت بیشتر پسوریازیس میشود.
بسته به نوع پسوریازیس مبتلابه فرد، راش این بیماری میتواند در طیف گستردهای از نقاط بدن بیمار گسترش یابد. اغلب مردم دچار پسوریازیس به پسوریازیس پلاکی مبتلا هستند. پسوریازیس پلاکی اغلب در قسمت بیرونی آرنج، زانوها، و جمجمه گسترش مییابد اگرچه امکان بروز آن در تمامی قسمتهای بدن وجود دارد.
یک شکل شدید پسوریازیس به نام پسوریازیس اریترودرمیک میتواند بخش اعظم بدن را فرا بگیرد و سبب بروز لکههای روشن قرمز رنگ شود. این نوع پسوریازیس نادر است و میتواند تهدیدی برای زندگی باشد، بنابراین مردم مبتلاء به پسوریازیس دارای گسترش سریع و رنگ بسیار سرخ باید بلافاصله به پزشک مراجعه کنند.
برخی از مردم مبتلاء به یکی از اشکال پسوریازیس ممکن است به نوع متفاوتی از آن مثل پسوریازیس معکوس مبتلاء شوند. پسوریازیس معکوس اغلب خود را در قسمتهای دارای چین و شکن پوست مثل زیر بغل نشان میدهد.
محرکهای طغیان پسوریازیس
مردم دارای ریسک ژنتیکی ابتلاء به پسوریازیش ممکن است پس از تماس با یک عامل محرک به نخستین طغیان این بیماری دچار شوند. این بدان معنی است که پسوریازیس در فرد به علت فعل و انفعال میان ژنها، سیستم ایمنی و محیط زیست ایجاد میشود.
برخی محرکهای شایع برای طغیان پسوریازیس شامل موارد زیر است:
• جراحات پوست، شامل واکسنها و آفتاب سوختگی
• استرس
• عفونتها، شامل عفونتهای پوستی و سایر عفونتها
• برخی داروها شامل لیتیم، داروهای مورد استفاده برای درمان مالاریا، برخی داروهای قلب و فشار خون، و یکی از داروهای غیر استروئیدی ضد التهابی به نام ایندومتاسین.
اغلب مردم پسوریازس را به شکل عود بیماری تجربه میکنند. عود پسوریازیس ممکن است به شکل لکهای کوچک بروز کند که گسترش یافته و سپس به تدریج بهبود مییابد. اغلب موارد عود بیماری نتیجۀ تحریک یک عامل دیگر است.
خراشیدن یا خارش دادن راش پسوریازیس باعث گسترش آن از یک ناحیه در بدن به ناحیهای دیگر نمیشود. در هر حال، این کار میتواند به کند شدن فرآیند درمان منجر شود و نمایی ظاهری ایجاد کند که در آن چنین به نظر میرسد که پسوریازیس گسترش یافته است.
ریسک فاکتورهای پسوریازیس گسترش یابنده
احتمال گسترش یافتن و تشدید پسوریازیس هنگامی بیشتر میشود که به صورت درمان نشده به حال خود راه شود. بنابراین درمان توسط پزشک متخصص در پسوریازیس میتواند به شکل قابل ملاحظهای ریسک گسترش پسوریازیس را کاهش دهد و در غیر این صورت عود بعدی بیماری بیشتر از موارد پیشین خواهد بود.
داشتن تاریخچۀ خانوادگی ابتلاء به پسوریازیس، ابتلاء به یک بیماری خودایمنی دیگر، مصرف دخانیات، ترومای وارد شده به پوست، و قرار گرفتن در معرض محرکهای پسوریازیس ریسک فاکتورهای اضافی برای گسترش پسوریازیس محسوب میشوند.
مدیریت و درمان پسوریازیس
درمان پسوریازیس بهترین راهکار برای پیشگیری از گسترش آن است. درمان پسوریازیس اغلب شامل فرآیندی از آزمون و خطا است. آنچه برای یک بیمار کارآیی دارد ممکن است برای دیگری اثربخش نباشد و درمان در مورد یک بیمار واحد نیز ممکن است در طول زمان نیاز به تغییر داشته باشد.
برخی گزینههای درمانی شامل موارد زیر است:
لوسیونها
مرطوب نگه داشتن پوست ضروری است زیرا باعث سرعت یافتن روند التیام شده و از بروز خارش پوست پیشگیری میکند. طیفی از لوسیونهای مرطوب کننده که برای پسوریازیس مناسبند بدون نسخه در دسترسند.
شامپو و صابون تار یا قطران نیز ممکن است کــمک کننده باشد. ترکیباتی مثل اسید سالیسیلیک که باعث تسریع ریزش سلولهای کهنه میشوند، میتوانند باعث کاهش میزان نمای ظاهری پلاکهای فلس مانند شوند. در هر حال، برخی از این فرآوردهها ممکن است برای پوست آزارنده باشند بنابراین برای تعیین بهترین لوسیون برای استفاده باید با یک متخصص مشورت کرد.
کرمهای استروئیدی مثل هیدروکورتیزون نیز برای اغلب مردم داروهایی مؤثر و ایمن محسوب میشوند. این داروها به کاهش خارش کمک کرده و میتوانند روند التیام را سرعت ببخشند. در هر حال، استفاده از کرمهای استروئیدی در درازمدت میتواند باعث بروز عوارض جانبی شود، بنابراین در مورد استفاده ایمن از استروئیدها باید با پزشک مشورت کرد.
داروهای نسخهای
طیف گستردهای از داروهای نسخهای میتوانند در مورد پسوریازیس کمک کننده باشند. کرمهای استروئیدی موضعی که قویتر از انواع غیر نسخهای موجود در بازار هستند میتوانند در این مورد کمک کنند. برخی گزینههای دیگر در این مورد عبارت است از:
• داروهای آنتیبیوتیک در هنگامی که پلاکهای پسوریازیس عفونی میشود
• داروهای سیستمیک مثل متوتریکسات و سیکلوسپورین
• داروهای بیولوژیک، که داروهایی سیستم ایمنی هستند که از طریق تزریق یا داخل وریدی به بیمار داده میشوند
• درمانهای جدید مثل اپریمیلاست که بخشهای خاصی از سلولهای ایمنی را هدف قرار میدهند.
فوتوتراپی (نوردرمانی)
فوتوتراپی نوعی نوردرمانی است که شامل قرار دادن قسمتهای آسیب دیده پوست در معرض نور UVB است. در نخستین مورد درمان فرد نیاز دارد تا برای درمان به یک کلینیک یا مطب برود، اما بسیاری از مردم ترجیح میدهند در ادامه درمان را در محیط خانه انجام دهند. کاربرد وسایل صحیح در این درمان نقش اساسی دارد که خود نیازمند تجویز پزشک و بازدیدهای منظم توسط وی است.
برخی از مردم متوجه میشوند که پسوریازیس پس از گذراندن مقداری زمان زیر نور آفتاب بهبود مییابد و بسیاری از پزشکان قرار دادن پوست آسیب دیده در معرض نور آفتاب را توصیه میکنند. مردم باید این کار را در ابتدا برای زمانی کوتاه انجام دهند و بعد به تدریج مقدار تماس با پرتوهای آفتاب را افزایش دهند. بیماران باید از تختها یا نورهای مصنوعی مخصوص برنزه کردن دوری کنند، زیرا این کار باعث افزایش خطر ابتلاء به ملانوم (ملانوما) تا 59 درصد میشود.
تغییرات سبک زندگی
شناسایی محرکهای پسوریازیس و اجتناب از آنها میتواند از بیشفعال شدن سیستم ایمنی و عود پسوریازیس پیشگیری کند. وقتی پسوریازیس بروز میکند به حداقل رساندن تماس با محرکها میتواند مانع از گسترش بیماری شود.
طب مکمل و جایگزین
برخی مردم از مداوای مکمل و جایگزین مثل طب سوزنی برای پیشگیری از گسترش پسوریازیس استفاده میکنند. دیگر راهکارها مثل میدیتیشن یا مراجعه به درمانگران میتواند به مردم در مقابله با اثرات عاطفی و اجتماعی ابتلاء به پسوریازیس کمک کند.
آیا میتوان از پسوریازیس پیشگیری کرد؟
اگرچه شواهدی دال بر تأثیرگذار بودن برخی عوامل محیطی به عنوان محرک پسوریازیس در دست است، عوامل مورد اشاره در مورد بیماران مختلف متفاوت است. این موضوع باعث میشود تا پیشگیری از ابتلاء اولیه به پسوریازیس تقریباً ناممکن شود. در هر حال، این امکان وجود دارد که بیمار بتواند با اجتناب از محرکهای پسوریازیس مانع از بروز موارد بعدی عود بیماری شود.
بیمار ممکن است به این نکته پی ببرد که پسوریازیس وی بر اثر مواجهه با برخی عوامل مثل استرس، آفتاب سوختگی، یا خوردن برخی غذاها تشدید میشود. اجتناب از این محرکها میتواند فاصلۀ میان موارد عود بیماری را افزایش دهد و مانع از گسترش عود اولیه بیماری شود.
دورنما
هیچ علاج قطعی برای پسوریازیس وجود ندارد. اغلب مردم از طریق استفاده از دارو و تغییرات سب زندگی علایم بیماری خود را کنترل میکنند، و با وجود این عودهای این بیماری میتواند ادامه پیدا کند. دنبال کردن برنامه درمانی توصیه شده از سوی پزشک میتواند فاصله زمانی میان موارد عود بیماری را افزایش دهد و نیز مانع از گسترش پسوریازیس گردد.
تحقیقات به شکلی فزاینده پسوریازیس را با دیگر اختلالات سلامت شامل دیابت، بیماری قلبی، چاقی، بیماری کبد، سرطان و افسردگی مرتبط میدانند. مردم مبتلاء به پسوریازیس باید مراقب سلامت خود باشند و برای کاهش ریسک فاکتورهای ابتلاء به سایر بیماری با پزشک خود همکاری کنند.
پیام همراه
برخی مردم دچار پسوریازیس به ویژه آن گروه از بیماران که با مردمی مواجه میشوند که درک نادرستی از واگیردار بودن این بیماری دارند ممکن است دچار احساس شرمندگی و انگشت نما شدن شوند. پسوریازیس به دیگران منتقل نمیشود و لمس پلاک پسوریازیس سبب گسترش آن به نقاط دیگر نمیگردد.
در هر حال، پسوریازیس نوعی بیماری است که در آن گرایشی به گسترش به دیگر نقاط بدن شخص بیمار وجود دارد. مردم دچار پسوریازیس باید برای کنترل علایم بیماری با پزشک مشورت کنند. تهیۀ دفترچه یادداشتی در مورد عوامل سبک زندگی و محرکهای این بیماری میتواند کمک کننده باشد زیرا اطلاعات گرد آمده در این مورد به فرد کمک میکند تا بداند چه چیز باعث وخامت بیماری شده و چه چیز سبب بهبود آن میشود./
Source:
How to prevent psoriasis from spreading
Last reviewed Wed 10 January 2018
By Zawn Villines
Reviewed by Debra Sullivan, PhD, MSN, RN, CNE, COI
مطالب پیشنهادی ما برای مطالعه

زیستپرینتر سهبُعدی و تولید پوست مناسب برای پیوند در انسان

نفوذپذیر کردن پوست تحویل دارو را بهبود میبخشد

درمان تازه برای آلوپسی

اپلیکیشین درموفیت برای کشف سرطان پوست

پینهها و سرطان گلو چه ارتباطی دارند؟

سرکه سیب و درمان پسوریازیس

نوردرمانی برای درمان درماتوزها در افراد پیر

پروبیوتیک یا کرمهای گرانقیمت صورت؟

محصول جدید برای درمان مشکلات پوستی

آیا بچه من پسوریازیس دارد؟ علایم و درمان

زخم پسوریازیس: درمان و پیشگیری

الکل خطر روساسه را در زنان افزایش میدهد

پاپیلومای داخل مجاری: علایم، تشخیص، و درمان

کمبود ویتامین D خطر آسم یا درماتیت را افزایش نمیدهد

استرس چطور به پوست لطمه میزند: راش استرس

وقتی که اگزما و تبخال به هم میرسند

فواید ماساژ درمانی با سنگ داغ

درد زیر بغل: علل شایع و درمانها

جوش واژن - علل، درمان، و پیشگیری

استوماتیت یا التهاب دهان – انواع، علل و درمان

عفونت قارچی: انواع و درمان

زخمهای دهان – علل و علایم

کمبود ویتامین D – علایم، علل، و پیشگیری

ال - آرژینین: فواید بالقوه، عوارض جانبی و خطرات

بلادونا - کاربردها و خطرها

ده فایده روغن ویتامین E

بیماری پیوند در برابر میزبان - انواع، درمان، و دورنما

زونا یا عفونت ناشی از ویروس واریسلا - زوستر - علل، علایم، و درمان

کیست پیلونیدال یا کیست باسن - علایم، تشخیص، و درمان

آیا ویتامین B-3 از سرطان ملانوم پیشگیری میکند؟

خشکی گوش - علل، درمان، و پیشگیری

آیا زردچوبه برای پوست شما مفید است؟

آیا شکلات برای پوست شما خوب است؟

چرا پسوریازیس خارش دارد و چطور میشود آن را متوقف کرد؟

پسوریازیس در کودکان – علایم، درمان، و علل

اسکلروداکتیلی یا سفت و ضخیم شدن پوست انگشتان - علل، و درمان

چرا تنها منم که احساس سرما میکند؟

برای رشد مجدد موی طبیعی چه انتخابهایی داریم؟

طاسی و موی خاکستری خطر بیماری قلبی را در مردان پنج برابر افزایش میدهد

تبخال آوردگاه گلادیاتور (تبخال گلادیاتوریوم) یا تبخال تشک کشتی - علل، علایم، و درمان

هیدروکلروتیازید خطر سرطان پوست را هفت برابر افزایش میدهد

آب رز - فواید، کاربردها و عوارض جانبی

توده زیر بغل یا گره زیر بغل - آنچه دانستنش نیاز است

نکروز چربی - علل، و درمان

پتشی (پیتیکئی) یا خونریزی ناشی از پارگی رگهای کوچک زیر پوست - آنچه دانستنش نیاز است

سارکوما (سارکوم) یا تومور بافت متصل - علایم، انواع، درمانها، و علل

اگزما یا درماتیت اتوپیک - آنچه دانستنش نیاز است

حجامت - انواع، عوارض جانبی، آنچه تحقیقات میگویند

چرا نوک پستان سفت و زمخت میشود؟

تست آنلاین برای پیشبینی سرطان پوست در افراد بالای 40 سال

هیرسوتیسم یا رشد مو بر مبنای الگوهای مردانه در زنان

سوزش چشم - علل، درمان، و مداوای خانگی

این کیست است یا تومور؟ چگونه تفاوت میان کیست و تومور را تشخیص دهیم

علایم، علل، تشخیص، و درمان سرطان پوست

آیا یائسگی باعث خارش میشود؟ انواع خارش، مداوای خانگی، و درمان پزشکی

سردی بینی نشانه چیست؟ سرما، بیماری رینو، هیپوتیروئیدیسم، استرس و...

چه چیزی باعث ایجاد راش روی صورت نوزاد میشود؟

جوش داخل بینی - علل، مداوای خانگی، و پیشگیری

شالازیون – آنچه دانستنش نیاز است

میبومیانیت یا بلفاریت خلفی

فواید و خطرات براشینگ خشک پوست

راش پوشک - علت، درمان، مداوای خانگی، و طب مکمل

این جوش عفونی است؟

علایم، علل، و درمان بیماری لایم

12 درمان طبیعی برای اگزما

غده یا توده پشت گردن - علل و انواع

11 فایده و کاربرد خاک بنتونایت (خاک بنتونیت)

بیماری بافت همبند مختلط

آنچه نیاز است در مورد سندرم اهلرز-دانلوس بدانیم

آلبینیزم [آلبینیسم] یا بیماری زالی

چه چیز باعث خارش کلیتوریس میشود؟

خارش پس از آمیزش جنسی در زنان و مردان

عوامل تشدید خارش فرج یا مادگی در شب

آزردگی والوا یا مادگی زنان - علل و درمان

راش لنفوم یا نشانههای سرطان لنفوم در پوست

روغن گل سرخ برای صورت - کاربردها، فواید و عوارض جانبی

پمفیگوس، و زخم و تاول روی پوست و غشاهای مخاطی

واسکولیت لکوسیتوکلاستیک یا التهاب رگ خونی کوچک

نوروپاتی الیاف کوچک یا نوروپاتی فیبر کوچک

خاک رس سبز چه کاربردی دارد؟

خارش واژن در زمان پریود - علل، و درمان

رفلکسولوژی صورت: فواید، نقاط مورد استفاده، ابزارها، و موارد دیگر

تعریق شبانه و مصرف الکل چه ارتباطی دارند؟

کمبود چربی در بدن چه مشکلاتی ایجاد میکند؟

عدم تحمل الکل چیست؟

یازده بیماری نادر پوستی
نظرات (0)