• پلیکای زانو و سندرم پلیکا
• علایم سندرم پلیکا
• تشخیص سندرم پلیکا
• درمان سندرم پلیکا
برای درد زانو علل متعددی وجود دارد اما این درد ممکن است نتیجه درگیری بخش کوچکی از زانو به نام پلیکا باشد.
پلیکای زانو و سندرم پلیکا
پلیکا یک تاخوردگی در بافت نازکی است که جدار داخلی مفصل زانو را تشکیل میدهد. اغلب مردم چهار مورد از آن را در هر یک از زانوهای خود دارند.
یکی از این چهار تاخوردگی، پلیکای مدیال، گاهی از اوقات بر اثر آسیب دیدگی یا کاربرد بیش از حد زانو دچار آزردگی یا تحریک میگردد. این وضعیت به عنوان سندرم پلیکا شناخته شده است. سندرم پلیکا ممکن است به مرور زمان برای دوندگان، دوچرخهسواران یا استفاده از دستگاه پلهنورد یا در صورت ورزش بیش ازحد نرمال ایجاد شود. این سندرم در عین حال بر اثر ترومای ناحیه زانو مثل کوبیده شدن زانو به داشبورد اتومبیل در کوران تصادم ایجاد میشود.
علایم سندرم پلیکا
اگر کسی دچار سندرم پلیکا باشد زانوی وی ممکن است آسیب دیده و ورم کند. امکان قفل شدن زانو، وادادن، گرفتن یا ایجاد صدای شبیه به کلیک در آن وجود دارد.
مردم دچار سندرم پلیکا میگویند که زانوی آنها حالت باثبات یا پایدار ندارد. این سندرم بالا یا پایین رفتن از پلهها را دچار مشکل میکند. زانو دچار درد میشود و این درد ممکن است در طول شب یا در زمان فعالیت شخص تشدید گردد. این سندرم میتواند چمباتمه زدن، خم شدن یا برخاستن پس از نشست طولانی مدت را دشوار کند.
تشخیص سندرم پلیکا
تشخیص سندرم پلیکا ممکن است دشوار باشد. نشانههای آن شبیه به نشانههای دیگر مشکلات زانو است. علت اهمیت مراجعه به پزشک برای تشخیص علت مشکل همین است.
پزشک در مورد علایم و نشانههای مبتلابه شخص پرسش کرده و یک معاینه بالینی انجام میدهد. حتی علیرغم آنکه تست اشعه X قادر نیست تا سندرم پلیکا را نشان دهد، دکتر ممکن است برای از تشخیص خارج کردن دیگر مشکلات زانو انجام تست اشعه X را درخواست کند.
درمان سندرم پلیکا
مشکلات پلیکای زانو به طور معمول بدون عمل جراحی بهتر میشود. بیمار نیاز دارد تا برای مدتی به زانوی خود استراحت داده و از سرمادرمانی برای آن استفاده کند. پزشک ممکن است استفاده از داورهای ضد درد ضد التهابی مثل ایبوپروفن یا ناپروکسن، و حرکات کششی برای عضلات ساق پا به ویژه در عضله چهار سر ران و همسترینگ را توصیه کند. برخی تمرینات به قدرتبخشی عضلات مزبور به مرور زمان برای پیشگیری از بازگشت مشکل کمک میکنند. این تمرینات شامل راست نگه داشتن پا، قرار گرفتن در حالت نیمه چمباتمه، راه رفتن، دوچرخه سواری یا شنا میشود. مردم میتوانند برای رفع مشکل از یک فیزیوتراپیست کمک بگیرند.
اگر مشکل بهبود نیابد قدم بعدی ممکن است عمل جراحی باشد که احتمالاً برای انجام آن از روش ارتروسکپی استفاده میشود. در این اقدام جراح برشهای ریزی ایجاد کرده و دوربین و ابزاری کوچک را برای مشاهده و خارج کردن بافت آسیب دیده وارد بدن میکند. پزشک احتمالاً استفاده از فیزیوتراپی بعد از عمل را توصیه خواهد کرد. ورزش میتواند در کوران التیام به رفع خشکی پا کمک کند. ورزش در عین حال کمک میکند تا زانو قویتر گردد.
اگر کسی دچار درد زانو بوده و از علت آن مطمئن نباشد باید برای تشخیص مشکل به پزشک مراجعه کند. در این زمان ضروری است تا در انجام ورزشهای سنگین وقفه ایجاد شود. استفاده از یخ مفید خواهد بود؛ و برای مراقبت مناسب از زانو نیاز است تا آنها قوی و سالم باشند./
• دکتر تیلر ویلر
• ترجمه نادر اکبری سراوانی
Source:
WebMD Medical Reference
What Is Knee Plica Syndrome?
Reviewed by Tyler Wheeler, MD
On May 27, 2019
نظرات (0)