مری الیس
ترجمة هامیک رادیان
وقتی حرف از حفظ سلامت به میان میآید خوردن غذاهای سالم و متناسب در صدر فهرست موارد مورد بحث قرار میگیرد. اما به طور دقیق منشور یک تغذیة سالم چیست؟ مطالعات اخیر عنوان میکنند که جایگزین کردن پروتئینها با کربوهیدراتها به ادارة وزن کمک میکند؛ اکنون یک تحقیق جدید بر نوع پروتئین مصرفی ما تمرکز میکند و محققان میگویند پروتئینهای گیاهی از انواع حیوانی آن بهترند.
دکتر مین یانگ سونگ – از بیمارستان جنرال ماساچوست و دانشکدة پزشکی هاروارد – و همکاران حاصل تحقیق خود را در «JAMA پزشکی داخلی» منتشر کردند.
محققان مینویسند که منابع پروتئین "به ناچار بر دیگر بخشهای تغذیه شامل درشتمغذیها و ریزمغذیها و فیتوکمیکالها تأثیر میگذارند."
همچنین آنها میگویند لحاظ کردن منابع غذایی اهمیت بسیاری در فهم اثرات سلامت انواع مختلف پروتئین دارد.
مطالعات پیشین از رژیم غذایی سبزیها به خاطر فواید سلامت آن حمایت کردهاند، در حالی که مطالعات دیگری در مورد مصرف گوشت به دلیل ریسکهای بالقوة آن برای سلامت هشدار دادهاند.
برای مثال یک مطالعة اخیر عنوان میکند که رژیم غذایی مبتنی بر سبزیها ریسک دیابت نوع 2 را کاهش میدهد. در این اثناء مطالعة دیگری عنوان میکند که مصرف گوشت قرمز با اختلال کلیه مرتبط است.
برای تحقیق بیشتر، دکتر سونگ و همکاران دادههای دو مطالعة بزرگ در ایالات متحد آمریکا را که اندازهگیری مکرر رژیم غذایی را از طریق پرسشنامة غذایی در طول 32 سال مورد پیگیری قرار داده بودند، بررسی کردند.
خوردن پروتئینهای گیاهی با ریسک کمتر مرگ مرتبط است
در کل 131342 نمونه در مطالعه بررسی شدند که 64.7 درصد آنها زن بودند. متوسط سن نمونهها 49 سال بود.
محققان ریسک تمامی دلایل و نیز دلایل مشخص منجر به مرگ را در پیوند با مصرف پروتئین حیوانی در برابر پروتئین گیاهی بررسی کردند. به علاوه آنها شیوة زندگی و ریسکفاکتورهای رژیم غذایی روزانه را در مطالعه منظور کردند.
نتایج نشان داد که هر ده درصد افزایش در پروتئین حیوانی از کل کالری با 2 درصد افزایش ریسک مرگ ناشی از تمامی عوامل منجر به مرگ و 8 درصد افزایش ریسک مرگ ناشی از بیماریهای قلبی عروقی مرتبط بود.
افزایش ریسک مرگ مرتبط به خوردن چربی حیوانی بیشتر در میان نمونههای چاق و آنهایی که الکل بیشتری مصرف میکردند بیشتر قابل توجه بود.
جالب نظر اینکه خوردن پروتئین گیاهی بیشتر با کاهشی 10 درصدی در ریسک مرگ ناشی از تمامی عوامل منجر به مرگ برای هر 3 درصد از کل کالریهای مصرفی و 12 درصد ریسک کمتر مرگ ناشی از بیماریهای قلبی عروقی مرتبط بود.
به علاوه ارتباط میان خوردن پروتئین گیاهی بیشتر و ریسک کمتر مرگ در میان نمونههای سیگاری، آنهایی که روزانه دستکم 14 گرم الکل میخوردند، دارای اضافه وزن یا چاق بودند، از نظر جسمانی غیر فعال بودند یا جوانتر از 65 سال یا پیرتر از 80 سال بودند، قویتر بود.
محققان در تفسیر یافتههای خود مینویسند:
"با وجود اینکه جانشین کردن غذاهای گیاهی با انواع غذاهای حیوانی با مرگ کمتر مرتبط بود، گوشت قرمز، به ویژه گوشت قرمز فرآوری شده، نسبت به ماهی و ماکیان، که خود با مرگ و میر مرتبط نبودند، ارتباط قویتری را نشان میداد. "
محققان اضافه میکنند: "در واقع پروتئین برخی ماهیها مثل ماهی کاد نشان داده شده است که نمایة چربی، کنترل گلیسمیک و حساسیت انسولین را بهبود میبخشد."
"توصیه ها باید بر منابع تأمین پروتئین تمرکز کنند"
محققان همچنین کشف کردند که جانشین کردن فقط 3 درصد کالریهای مصرفی از پروتئین حیوانی با پروتئین گیاهی با ریسک کمتر مرگ ناشی از تمامی عوامل منجر به مرگ مرتبط است.
علیرغم گسترة چشمگیر تعداد نمونهها، تخمین مکرر رژیم غذایی، و نرخ بالای پیگیری، تیم تحقیق بر روی برخی محدودیتها انگشت میگذارد.
نخست جمعیت مورد مطالعه به طور متوسط در مقایسه با عموم جمعیت ایالات متحد آمریکا میزان پروتئین مصرفی بیشتری داشت، که این موضوع توانایی محققان برای بررسی اثرات مصرف چربی حیوانی کم را محدود میکند.
به علاوه از آنجا که این مطالعه از نوع مشاهدهای است محققان نمیتوانستند بخش مخدوش را از مطالعه حذف کنند، که این اعوجاجی در روند مطالعه است که میتواند حتی پس از منظور کردن عوامل مخدوش کنندة مطالعه پابرجا بماند. در هر حال محققان میگویند "نتایج آنها قوی" است.
محققان میافزایند: "جایگزین کردن پروتئین گیاهی با پروتئین حیوانی، به ویژه گوشت قرمز فرآوری شده میتواند فواید حیاتی برای سلامت افراد در بر داشته باشد. بنابراین توصیههای بهداشت عمومی باید بر بهبود منابع تأمین پروتئین تمرکز کنند. "/
نظرات (0)