• آنا ساندویو
• ترجمة هامیک رادیان
نقایص لولة عصبی یکی از اشکال رایج نقصهای مادرزادی است که در کوران بارداری بروز میکند. دستورالعمل رسمی جدید قویاً توصیه میکند که زنان باردار برای پیشگیری از وقوع این نقایص از مکملهای فولیک اسید در رژیم روزانة خود استفاده کنند.
مراکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC) گزارش میدهد که نقایص مادرزادی در حدود 3 درصد از نوزادان متولد شده در هر سال را تحت تأثیر قرار میدهد و این عوارض علت پیشتاز ایجاد مرگ و میر در نوزادان به شمار میروند.
صدمات لولة عصبی (NTDs) آسیب مادرزادی اصلی است که به نخاع و مغز بچه آسیب میزند. ناهنجاری ممکن است خیلی زود و در دوران جنینی و به محض شکلگیری لولة عصبی آغاز شود. لولة عصبی در رشد متعارف به نخاع، ستون فقرات و مغز بچه تبدیل میشود.
نشان داده شده است که تجویز فولیک اسید درست پیش از بارداری و در طول مراحل اولیة آن باعث پیشگیری از NTDs میشود. بر مبنای اعلام CDC، از زمان صدور مجوز FDA برای اضافه کردن فولیک اسید به برخی از غذاها در سال 1998، هر ساله از 1300 مورد بالقوة NTD پیشگیری شده است.
در سال 2009، کارگروه خدمات پیشگیری ایالات متحد آمریکا (USPSTF) همچنین مصرف مکملهای فولیک اسید را برای زنان در سنین بچهدار شدن توصیه کرد.
گزارش تازهای از USPSTF دستورالعمل پیشین را به روز کرده است و توصیه میکند که تمامی زنان در سنین زادآوری یا آنهایی که برنامهای برای بچهدار شدن دارند برای پیشگیری از NTDs مکملهای فولیک اسید را به صورت روزانه مورد استفاده قرار دهند.
نیاز به مصرف روزانة مکمل فولیک اسید
گزارش جدید USPSTF که در JAMA منتشر شده است، شواهد مربوط به فواید سلامت و مضرات بالقوة مصرف روزانة مکمل فولیک اسید را ارزیابی میکند.
تحقیق حاضر از میان گزارشهای مربوط به سالهای 2009 تا 2011 تعداد 6.6 مورد وقوع آننسفالی و اسپینا بیفیدا – دو مورد از رایجترین اشکال NTD – در هر 10000 تولد منجر به نوزاد زنده را مشخص کرد.
فولیک اسید را میتوان به شکل طبیعی در غذاهای گیاهی یافت. گیاهان برگدار به رنگ سبز تیره – نظیر اسفناج، کلم بروکلی و مارچوبه، لوبیاها و حبوبات همچنین مرکبات – همگی دارای مقادیر زیاد فولات هستند. در هر حال، مطالعات مورد ارجاع تحقیق حاضر نشان میدهند که اغلب زنان از طریق رژیم غذایی به میزان توصیه شده از مصرف فولیک اسید روزانه دست پیدا نمیکنند.
در واقع، "نظرسنجی ملی بررسی بهداشت و تغذیه" در فاصلة 2003 تا 2006 نشان داد که در حدود 75 درصد زنان در سنین 15 تا 44 سال مقدار فولیک اسید روزانة لازم برای پیشگیری از NTDs را دریافت نمیکنند.
USPSTF جمعبندی میکند که فواید خالص مصرف مکمل فولیک اسید "قابل توجه" است و بنابراین آن را یک توصیة درجة A تلقی میکنند.
زنان روزانه دستکم 400 میکروگرم فولات دریافت میکنند
اغلب موارد NTDs در ماه نخست بارداری توسعه پیدا میکند – یعنی حتی پیش از آنکه مادر بداند که باردار شده است. در نتیجه، گزارش برهة زمانی میان دستکم یک ماه پیش از القاء نطفه و فاصلة بین ماههای دوم و سوم بارداری را برای مصرف روزانة مکمل فولیک اسید "حیاتی" فرض میکند.
USPSTF توصیه میکند که زنان مستعد بارداری یا آنهایی که برنامهای برای باردار شدن دارند 0.4-0.8 میلیگرم – یا 400 تا 800 میکروگرم – فولیک اسید به صورت روزانه مصرف کنند.
توصیهها زنانی را که بر اثر عوامل ارثی در خطر بالای NTDs قرار دارند، سابقة قبلی مصرف داروهای آنتیاپیلپتیک دارند، یا مادرانی که هماکنون یک حاملگی متأثر از این صدمات را داشتهاند در بر نمیگیرد. این گروه از زنان بر مبنای هشدار گزارش، به دوزهای بالاتری از فولات نیاز دارند.
ریسک فاکتورهای رایج NTDs شامل دیابت یا چاقی در مادر، یا جهش در آنزیم مسؤول متابولیزه کردن فولات است.
گزارش اصلاع میدهد که هنوز موارد بررسی نشدهای در مورد مصرف فولیک اسید و مکملهای مورد نیاز وجود دارد. برای مثال، مصرف فولات، شیوع جهش در آنزیمهای مرتبط به فولات، و NTDs همگی بر مبنای نژاد و قومیت متفاوت هستند. بنابراین تحقیقات آینده باید به این موضوع بپردازند که دوزهای توصیه شده چگونه میتوانند این الزامات را بازتاب دهند.
به هر حال در کل، وقتی موازنهای میان فواید و مضرات دوز توصیه شدة 800-400 میکرگرم در روز فولیک اسید برقرار شود، گزارش چنین درمییابد که بر مبنای شواهد، مضرات دوز مصرفی مورد اشاره "بسیار اندک" است.
در نتیجه گزارش "با اطمینان زیاد" جمعبندی میکند که فواید توصیه شدة دوز روزانة مکمل فولیک اسید قابل توجه است./