• آنا ساندویو
• ترجمه نادر اکبری
استئوارتریت (آرتروز) میلیونها نفر را در سطح جهان رنج میدهد. تحقیق جدید میگوید که رژیم غذایی پرفیبر میتواند خطر توسعۀ آرتروز دردناک زانو را کاهش دهد.
آرتروز شایعترین نوع بیماری ارتریت است که مبتلابۀ 30 میلیون آمریکایی بزرگسال است. تخمین زده میشود که در سطح جهان 10 درصد مردان و 18 درصد زنان در سنین بالای 60 سال دچار آرتروز هستند.
این بیماری اختلال مفاصل مشخصاً افراد سالمند را رنج میدهد، و خطر ابتلاء زنان در سنین بالای 50 بیشتر از دیگر گروهها است.
تحقیق جدید - منتشر شده در نشریۀ "سالنامۀ بیماریهای روماتولوژی" - ارتباط میان رژیم غذایی و خطر ابتلاء به آرتروز زانو را مورد بررسی قرار میدهد.
تحقیق جدید شامل یک متا آنالیز از دو مطالعۀ درازمدت موجود در مورد فواید رژیم غذایی پرفیبر است. این مطالعه حاصل همیاری محققان دانشگاه تافتز در بوستن و دانشگاه منچستر در انگلستان است.
نویسندۀ اول مطالعه دکتر زائولی دای / Zhaoli D، از مرکز تحقیقات تغذیۀ انسانی در سالخوردگی و دانشکدۀ علوم تغذیه و سیاستگذاری فریدمن در دانشگاه تافتز است.
مطالعات پیشین نشان دادهاند که رژیم غذایی پرفیبر فواید گوناگونی برای سلامت انسان در بر دارد، از کاهش فشار خون و وزن گرفته تا کاهش التهاب و بهبود سطح قند خون. منابع خوب فیبر شامل آجیلها، حبوبات، میوه، غلات سبوسدار، و سبزیجات بدون نشاسته است.
مطالعۀ پیوند میان آرتروز و مصرف فیبر
مطالعات مورد بررسی تحقیق جدید شامل دو مطالعه بود: ابتکار عمل آرتروز (OAI) (که در مجموع 4796 نمونه را مورد بررسی قرار داده بود) و مطالعه آرتروز فرزندان فرامینگام (که 1268 نمونه را مورد بررسی قرار داده بود).
محققان میزان مصرف فیبر نمونهها در ابتدای مطالعه را با استفاده از پرسشنامۀ بسامد غذا تعیین کردند. آنها همچنین میزان رادیوگرافی حوادت و علایم بدنی استئوارتریت را - که به معنی استفاده از اشعۀ ایکس برای تشخیص و ثبت علایم آرتروز است - ارزیابی کردند؛ شایعترین این حوادث و علایم شامل درد زانو، سفتی مفاصل و تورم است.
نمونهها هر ماه و در کل به مدت 48 ماه به عنوان بخشی از مطالعۀ OAI مورد پیگیری بالینی قرار گرفتند، و پس از گذشت 9 سال به عنوان بخشی از مطالعۀ فرامینگام ارزیابی شدند.
محققان همچنین دادههای بالینی مربوط به عوامل دیگر شامل جراحت زانو، دارو، سبک زندگی، مصرف الکل و ورزش را که میتوانستند بر نتایج تأثیرگذار باشند جمعآوری کردند.
مصرف فیبر زیاد ریسک آرتروز را تا 30 و 61 درصد کاهش میدهد
بیماران مطالعۀ OAI به طور متوسط روزانه 15 گرم فیبر مصرف میکردند، و این میزان در مطالعۀ فرامینگام 19 گرم بود.
در مطالعۀ OAI در پایان دورۀ 4 ساله، در کل 869 زانو دچار علایم استئوارتریت شد، و زانوهای 152 بیمار در عکسبرداری اشعۀ ایکس علایم آرتروز را نشان داد. به علاوه، درد در زانوهای 1964 بیمار شدت پیدا کرد.
در مطالعۀ فرامینگام، در پایان 9 سال مطالعه، زانوهای 143 نفر دچار علایم استئوارتریت شد، و زانوهای 175 بیمار در عکسبرداری اشعۀ ایکس علایم بیماری را نشان داد.
در کل، آنالیز آماری نشان دهندۀ این بود که مصرف فیبر بیشتر با کاهش خطر استئوارتریت دردناک همبستگی دارد.
نمونهها به چهار بخش یا چارک تقسیم شدند، و بالاترین چارک با پایینترین چارک از نظر میزان مصرف فیبر مورد مقایسه قرار گرفت.
در مطالعۀ OAI نمونههایی که بیشترین مصرف فیبر را داشتند، در مقایسه با آنهایی که حداقل مصرف فیبر را داشتند، 30 درصد کاهش ریسک استئوارتریت را در مطالعۀ طولی نشان دادند، و این میزان در مطالعۀ فرامینگام 61 درصد بود.
به علاوه، مطالعه نشان داد که مصرف فیبر بیشتر در کل و همچنین فیبر غلات به طور مشخص، به شکل معنیداری باعث کاهش تشدید درد زانو میشود. در هر حال، از آنجا که مطالعه از نوع مشاهدهای است قادر به برقراری رابطۀ علت و معلولی نیست.
دکتر دای و همکارانش جمعبندی میکنند:
"یافتههای دو مطالعۀ طولی نشان داد که مصرف بیشتر فیبر با کاهش خطر علایم آرتروز مرتبط است."
Source:
medicalnewstoday.com
Eating more fiber may lower risk of osteoarthritis
Written by Ana Sandoiu
Published: Wed 24 May 2017
نظرات (0)