• دکتر کاترین پادوک
• ترجمة محمدقاسم رافعی
تحقیق تازهای از فنلاند میگوید، سطح خونی بالای ایندولپروپیونیک اسید - یک فرآوردة میکرب روده که با استفاده از رژیم غذایی پُرفیبر افزایش مییابد – میتواند برای محافظت در برابر دیابت نوع 2 مفید باشد.
در گزارش مربوط به این کشف در نشریه گزارشهای علمی، تیم تحقیق - به رهبری محققان دانشگاه ایسترن فنلاند، در کوپیو - میگوید که این مطالعه فهم ما را در مورد اهمیت نقش باکتری روده در پیوند میان رژیم غذایی، متابولیسم و سلامت افزایش میدهد.
دیابت نوعی بیماری است که در آن خون دارای مقدار بیش از حد قند یا گلوکز است - که منبعی حیاتی برای سلولهای بدن محسوب میشود اما در صورت عدم کنترل، قند خون بالا میتواند به کوری، نارسایی کلیوی، بیماری قلبی، سکته مغزی، و قطع عضو منجر شود.
میزان قند خون توسط هورمون انسولین تنظیم میشود که در لوزالمعده (پانکراس) تولید میگردد.
نوع دیابت بستگی به این دارد که گلوکز بالای خون نتیجة فقدان انسولین (دیابت نوع 1) یا ناتوانی بدن برای مصرف انسولین (دیابت نوع 2) باشد.
دیابت نوع 2 شایعترین نوع دیابت در کل جهان است و به میزان زیادی بر اثر اضافه وزن و فقدان فعالیت جسمانی ایجاد میشود.
عوامل مولکولی در دیابت نوع 2 به خوبی درک نشدهاند
در حالی که زمانی این بیماری فقط در بزرگسالان بروز میکرد، اکنون تعداد کودکان مبتلا به دیابت نوع 2 در حال افزایش است.
شیوع دیابت در سطح جهان در میان بزرگسالان (90 درصد موارد مرتبط به دیابت نوع 2 است) از 4.7 درصد در 1980 به 8.5 درصد در سال 2014 افزایش یافته است.
در ایالات متحد آمریکا بیش از 29 میلیون نفر از جمعیت کشور مبتلا به دیابت هستند. در عین حال 86 میلیون نفر در مرحلة پیش دیابت بسر میبرند، وضعیتی جدی که خطر ابتلا به دیابت نوع 2 و دیگر مشکلات مادامالعمر سلامت را افزایش میدهد.
محققان در مقدمة پژوهش خود مینویسند، این موضوع به خوبی مشخص شده است که عواملی نظیر ژنها، شیوة زندگی، و رژیم غذایی میتوانند بر ریسک ابتلا به دیابت نوع 2 تأثیر بگذارند.
در هر حال، این نکته کمتر روشن است که در سطح مولکولی در پیوند این عوامل با بیماری چه اتفاقی میافتد.
تحقیق جدید از متابولومیکس / metabolomics استفاده میکند، فناوری نسبتاً تازهای که به دانشمندان امکان میدهد تا سریعاً به نمایة متابولیک افراد دسترسی داشته باشند.
متابولیتها مولکولهایی هستند که سلولهای بدن - شامل میکرب روده - آنها را به عنوان فرآوردة جانبی فعالیت خود تولید میکنند.
ایندولپروپیونیک اسید ممکن است باعث محافظت در برابر دیابت نوع 2 شود
با استفاده از ابزاری به نام "آنالیز متابولومیکس غیر هدفمند"، محققان نمایة متابولیک 200 نمونة متعلق به مطالعه "پیشگیری دیابت در فنلاند" را که در ابتدای مطالعه دچار اختلال عدم تحمل گلوکز و اضافه وزن بودند، مورد ارزیابی قرار دادند.
نمونهها به دو گروه تقسیم شدند. یک گروه در طول 5 سال دچار دیابت نوع 2 شدند، و گروه دیگر در طول 15 سال دورة پیگیری مطالعه به دیابت نوع 2 مبتلا نشدند.
وقتی محققان نمایة متابولیک دو گروه را مقایسه کردند، متوجه شدند که نکتة برجسته در دو گروه تفاوت میزان ایندولپروپیونیک اسید و برخی متابولیتهای چربی است.
تجزیه و تحلیل بیشتر نشان داد که داشتن میزان خونی بالاتر ایندولپروپیونیک اسید، که یک فرآوردة جانبی باکتری روده است، چنین به نظر میرسد که باعث محافظت در برابر ابتلا به دیابت نوع 2 میشود.
پژوهشگران مینویسند، همچنین به نظر میرسد رژیم غذایی سرشار از فیبر و غلات کامل میزان ایندولپروپیونیک اسید را افزایش میدهد، که این به نوبة خود باعث افزایش مقدار انسولین تولید شده توسط سلولهای بتا در لوزالمعده میشود.
تیم تحقیق یافتهها را با بررسی ارتباط میان ایندولپروپیونیک اسید و ریسک دیابت نوع 2 در دادههای دو مطالعة دیگر تأیید کرد: "مطالعة سندرم متابولیک مردان در فنلاند"، و "پروژة مداخله واسترباتن در سوئد". این مطالعات نیز نشان دادهاند که به نظر میرسد ایندولپروپیونیک اسید باعث ایجاد محافظت در برابر دیابت نوع 2 میشود.
محققان میگویند که مطالعة آنها نشان میدهد که برای بررسی ارتباط میان بیماریهایی نظیر دیابت شاید استفاده از نمایة متابولیک کاربردیتر از شناسایی خود باکتری روده باشد (که فرآیند پیچیدهتری است).
نویسندة پاسخگوی مطالعه دکتر کتی هانهینهوا / Kati Hanhineva میگوید:
"مطالعات پیشین نیز باکتری روده را به ریسک بیماری در مردم دچار اضافه وزن مرتبط کردهاند. یافتههای ما میگوید که ایندولپروپیونیک اسید ممکن است عامل واسط برای اثرات محافظتی رژیم غذایی و باکتری روده باشد."
Source:
medicalnewstoday.com
Gut bacteria compound may help to prevent type 2 diabetes
Written by Catharine Paddock PhD
Published: 12 April 2017
نظرات (0)